Italien som land blev till först år 1861 då staterna på fastlandet och de på Sicilien enades under kung Victor Emmanuel II (Savoy dynastin). Förutom i modern tid så har Italien endast varit enat under en del av "romartiden". Så i beskrivningen nedan så menas det landområde som idag begränsas av staten Italien.
Man vet att det odlades vin i södra Italien redan innan handelsfolket Fenicerna anlände till Apulien runt 2000 f.kr. Fenicerna var ett handelsfolk som under många århundraden dominerade handeln kring Medelhavet. I Italien så koloniserades framförallt Sicilien och Sardinen. En annan av kolonnierna man grundade var Kartago (814 f.kr), som senare blev en egen maktfaktor som utmanade själva romarna (bl.a. genom sin krigarkung Hanibal och de sk. Puniska krigen).
Före romarna (800 f.kr) så ockuperades mycket av vad som idag är norra Italien av Etruskerna. Detta folkslag blev så småningom uppblandat med romarna (nja delvis så byggdes faktiskt romerska staten upp av just etruskerna) och "försvann" under några hundra års tid. Blev exempelvis romerska medborgare 70 f.kr. Etruskerna var kulturellt högstående, grundade många autonoma städer, och praktiserade bl.a. vinodling och produktion. De bidrog till att hitta och tämja de i Appenninerna vildväxande Vitis Vinifera varianter som man anser är förfäder till några av dagens druvsorter såsom Sangiovese, Montepulciano, Lambrusco och Trebbiano.
Ungefär vid samma tid (800 f.kr.) så koloniserade grekerna stora delar av vad som idag är södra Italien. Grekiska kolonin blev slutligen besegrad av romarna 168 f.kr. men även här så kom den grekiska kulturen att mer eller mindre övergå i romersk. Hur som helst så introducerade grekerna många druvsorter i sina kolonier och ses väl lite som dom som introducerade vinodling här.
Romarriket (753 f.kr.- 476 e.kr) utvecklade både vinodling och tillverkningstekniker. Man vet att man redan då delade in odlingar i lägen och att man även pratade om "bra årgångar". Plinius har i sitt historieverk noterat att vin var särledes bra året (121 f.kr.) då Opimius var konsul (Opimian vin). Det är skapandet av städer och aristokratin, med efterföljande efterfrågan på exempelvis vin, som utgör grunden till att jordbruket, däribland vinodling, kom att utvecklas. Framförallt utvecklades vinodlingen i områden som var lättåtkomliga för den romerska eliten, i närheten av Rom eller där de hade sina lantegendomar. Ett av de populäraste vinerna var Falernian, som fortfarande lever kvar, åtminstone till namnet. Andra var Caecubum och Surrentinum... Romarnas största insats var att dom "exporterade" både druvsorter och sin teknik till kolonier, vilket på sin tid utvecklade vinodlingen och produktionen i hela Europa. Det var även under romartiden som träfaten började ersätta de annars förhärskande amforerna.
Går man tillbaka ännu längre i tiden så befolkades Italien av en mängd olika stammar, där de mest framträdande var Ligurierna i norra Italien, Sicanierna på Sicilien, och Italierna i från dagens Kalabrien (från vilka namnet Italien kommer ifrån). Förutom dessa så fanns här Terramer, Villanover och Venetier, för att bara nämna några.
Efter Romarrikets fall så stannade också utvecklingen av, förrutom det arbete som bedrevs inom klosterväsendet. Vinodling och produktion fortsatte naturligtvis då vin var en del av medelhavskosten på samma sätt då som nu, men vinerna föll in i anonymitet och konsumerades enbart lokalt. Vid den här tidpunkten bestod landområdet, som idag utgörs av Italien, av en mängd olika stater och mycket liten information finns om vinerna.
1000-talet var medeltidens vändpunkt. Handeln började ta fart, speciellt på haven. Fyra Italienska statsbildningar kristalliserades ut, nämligen Amalfi, Pisa, Genova och Venice (venetiska republiken), som alla blev viktiga maktfaktorer vid sidan av påvestaten. Venetiska republiken kom faktiskt att mer eller mindre "härska" över medelhavet under 1200-1500-talen. Åtminstone så kontrollerade man exporten av söta viner från bl.a. Sicilien och Cypern till norra Europa. Glasflaskor började dyka upp, men det dröjer ända till 1700-talet innan de blir vanliga.
Vi har nu kommit till Renässansen, 1300-talet. Italien bestod av en mängd olika statsbildningar, där de viktigaste var de nordliga som tillhörde europas rikaste medan centrala och södra Italien var fattigt. Självaste Rom låg faktiskt tom delvis i ruiner under hela 1300-talet. Detta och det kaos som rådde i den dåligt administrerade påvestaten ledde till den förflyttning av ämbetet till Avignon som skedde under århundradets första hälft. Hur som helst så präglades århundradet av rikedom, konst och vetenskap. Namn som Machiavelli, Michelangelo, Leonardo da Vinci är exempel på vad Italien och renässansen hade att erbjuda.
Det utländska inflytandet har varit stort och Frankrike, Tysk-romerska riket och framförallt Spanien har under historiens gång kontrollerat stora delar av det som idag är Italien. Från 1550 till 1714 så var Spanien den dominerande maktfaktorn.
Under 1700-talet så var det åtminstone tre intressanta händelser som är viktiga ur vinsynpunkt. - Dels så drabbades Europa 1709 av årtusendets strängaste vinter. Vinodlingar i stora delar av Frankrike, Tyskland och norra Italien drabbades hårt. Mängder med odlingar förstördes och som en följd planterades många nya mer härdiga druvsorter druvsorter såsom Trebbiano och Verduzzo. - Sedan så blev världens kanske första vinlag till 1716 genom att storhertig Cosimo (III) (av Toscana) utfärdade ett dekret som definierade fyra "chianti" vindistrikt. Även hur handeln med dessa viner skulle gå till definierades. - Slutligen så skapades Marsala 1773 av engelsmannen John Woodhouse som ett substitut för Sherry.
Nja, det sägs att han mer eller mindre upptäckte vinets likheter då en storm tvingade hans skepp att söka skydd. Tillsatts av alkohol för att öka hållbarheten och Marsala var skapat. Woodhouse satte upp ett handelshus på ön (Sicilien).
Italiens enande började faktiskt med Frankrikes (Napoleons) anspråk på Italien (invasion 1796). Napoleon besegrades 1814, och vid kongressen i Vienna så delades visserligen landet upp motsvarande dom gränser som varit innan Frankrikes invasion, men tankarna kring den franska revolutionen och ett enande hade spridits...
Enandet som kallas för Risorgimento ("återupståndelse"), skedde genom att Sardinska kungadömet gradvis erövrade den italienska halvön, inkluderande Siclianska kungadömet, hertigdömena Modena, Toscana, Parma och Påvestaten. Hur som helst så är det hela en en spännande historia, med vinnare, förlorare, stora tänkare, och hjältedåd. Giuseppe Garibaldi är kanske den som mest förknippas med enandet, och vars stordåd inkluderar erövring av Siclilien och kungadömet Neapel, riken som han sedan överlämnade till kung Victor Emmanuel II (Savoy dynastin). 1861 var året och Florens var det enade Italiens första huvudstad.
Phylloxera (vinlusen) slog till i Italien i slutet av 1800-talet. I de nordligare provinserna Venetien, Friulien och Trentino så var den enda möjligheten för producenterna att importera färdigympade plantor från Frankrike (om man ville "överleva"). Detta är huvudskälet till att det just i dessa distrikt odlas så pass mycket av de sk. internationella (franska) druvsorterna.
1900-talet domineras av höga skördeuttag och stor produktion av lågkvalitativa viner. Exporten av viner såsom Chianti, Soave, Frascati, Orvieto och Lambrusco har varit betydande. Det är först på 1980-talet som trenden vände. Sedan dess har nämligen produktionen minskat och en större andel av vinerna blivet avsevärt bättre, inkluderande nämnda Chianti och Soave. Italien är numera ett land att räkna med även när det gäller kvalitetsviner, och vinerna blir bara bättre och bättre.
Den moderna Italienska vinlagen instiftades 1963 efter inspiration från den franska. Två kvalitetsklasser definerades DOC och DOCG (se mer nedan). Lagen genomgick en stor revidering 1992 då lantvinklassen (IGT) infördes.