Cinqueterre DOC.
[ 85 ha, 2 249 hl/år (2005) ]
Det mest kända vinet (men inte det bästa) är uppkallat efter Cinque Terre ("fem byar"), byarna; Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Området med samma namn består av vackra kullar runt halvön La Spezia (i provinsen La Spezia), där vingårdarna ligger sinnrikt terrasserade över själva byarna. Världen kanske vackraste vinodlingar...
Appellationen blev "upphöjd" till DOC 1973 och täcker endast drygt 100 ha. Tre undedistrikt finns; Costa Posa, Costa de Campu och Costa de Sera.
Själva vinet är ett torrt, fruktigt och tämligen ordinärt vitt vin, gjort på en blandning av druvorna; minst 40% Bosco (lokal druvsort), upp till 40% Albarola och/eller Vermentino, och med upp till 20% andra lokala druvsorter.
Mer spännande är det lite söta passitovinet Cinqueterre Sciacchetrá. Vinet görs visserligen av samma druvor som Cinqueterre, men de soltorkas före vinifikatioen och på så sätt fås både ett sötare och ett mer koncentrerat vin. Detta alkoholstarka, halvtorra till halvsöta, vin är utmärkt att servera som aperitif. Riserva versionen har ett lagringskrav på minst 36 månader.
Ordet sciacchetrá har arabiskt ursprung och betyder ungefär "paradisiskt vin", och är en kvarleva av den arabiska koloni som lär ha funnits här på 800-talet.
Passito - innebär att druvorna dehydreras (torkas) före jäsningen, vilket ger ökad koncentration av extrakt, syror och socker. Ofta blir vinet också mer eller mindre ambrafärgat.
Exempel på bra producenter är; Buranco, Cantina Cinqueterre, Forlini Cappellini, Walter de Batte, m.fl.