© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Ligurien (Liguria).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]
 
 

Ligurien består av följande DOC;

  •  Cinqueterre (Cinqueterre Sciacchetrá) DOC.
  •  Colli di Luni DOC.
  •  Colline di Levanto DOC.
  •  Golfo del Tigullio DOC.
  •  Ormeasco di Pornassio DOC.
  •  Riviera Ligure di Ponente DOC.
  •  Rossese di Dolceacqua (Dolceacqua) DOC.
  •  Val Polcèvera DOC.


    Allmänt (Ligurien).

    Ligurien, som sträcker sig runt hela Genuabukten från Frankrike till Toscana, är berömt för sin riviera, men är också samtidigt ett av Italiens minsta vindistrikt.  Endast Valle d'Aosta är mindre.  Branta bergssluttningar ner mot havet gör området svårodlat och de mesta vinet produceras från kullar ovanför kusten.  Ändå görs här en hel del olika viner, även om de flesta är vita och okända.  Här finns en hotad druvskatt, nämligen ett 100-tal druvsorter, varav några bara växer på några hektar, som hotar att försvinna.

    Den administrativa regionen Ligurien består av provinserna (från väster till öster);  Imperia, Savona, Genova, och La Spezia.  Regionen gränsar till Frankrike i väst, Piemonte i norr, och mot Emilia Romagna och Toscana i öst.  Kustlinjen på 450 km utgörs av den italienska rivieran, som delas in i Riviera del Ponente i väst, och Riviera di Levante i öst.  Regionen domineras av backar och berg, och endast en liten del består av plattmark.  En mängd dalar löper mellan bergen ner mot havet.  Ligurien är tätbefolkat men de absolut flesta bor längs kustlinjen.

    Klimatet skiljer sig väsentligt från grannregionerna.  Läget vid Genuabukten, och medelhavet, och närheten till Sydalperna, gör området närmast subtropiskt jämfört med övriga norra Italien.  Bergen, Alperna och Appeninerna, skyddar mot kalla vindar, samtidigt som medelhavet lagrar solvärme.  Resultat blir att Ligurien har en högre medeltemperatur än (exempelvis) Toscana.

    Namnet Ligurien kommer från den folkstam ligurierna som bodde här fram till 500-400 f.kr.  Därefter har kelter, fenicier, greker och kartager koloniserat regionen, innan man ungefär 200 f.kr. blev en del av romarriket.  Genom medeltiden så kämpade statsapparaten Genova med lokala hertigar, innan man till slut på 1500-talet kontrollerade hela dagens Ligurien.  Napoleons invasioner resulterade i en Ligurisk republik 1797.  1814 blev Ligurien en del av det Sardinska kungadömet (Savoy dynastin) innan Italien till slut enades 1861.

    Ekonomin domineras av industri (stål, kemisk och varv) och när det gäller jordbruk så odlas blommor, vin, oliver, frukt och grönsaker.  Hälften av Italiens odlade blommor kommer faktiskt härifrån.  När det gäller vin så är Ligurien Italiens kvantitativt näst minsta distrikt med en uppodlad areal på endast 2384 ha (2005) och en produktion på 89 054 hl/år (2007).  Av produktionen så är 66% vitt vin. 

    Druvhotet då?  Vinodlingsmässigt har klockan stannat.  Dålig efterfrågan och begränsat med uppodlingsbar mark.  Det fåtal grödor som odlas växer ofta på terrasser uthuggna utmed branta sluttningar.  Vinodlingen är mycket traditionell och många av terrasserna överges och växer igen, med resultat att lokala druvsorter försvinner.

    Två tredjedelar av produktionen, som mestadels konsumeras av lokalbefolkningen eller rivierans turister, är alltså vita viner.  Det mesta som produceras är inte bättre än medelmåttigt, men det finns undantag...

    Druvor

    Här odlas alltså mängder med olika druvsorter, både gröna och blå.  När det gäller vita viner så är det de gröna druvsorterna Vermentino och Pigato som ger dom bästa vinerna.  Andra gröna druvor som odlas här är bl.a. Trebbiano Toscano, Bosco,och Albarola.  När det gäller röda viner så är det den lokala Rossese, Ormeasco (Dolcetto) och Sangiovese, som är dom vanligast förekommande.

    Vermentino odlas över hela regionen och ingår (mer eller mindre) i alla appellationer.  Enda undantaget är Rossese di Dolceacqua som är en rödvinsappellation på den lokala blå druvan Rossese.  Vermentino vinerna blir generellt något mer delikata och parfymerade här än i exempelvis Sardinien.  Odlas förresten också på franska sidan (i Provence) men då under namnet Rolle.  Pigato ansågs förr vara en lokal druvsort som dels var såpass lik Vermentino så t.o.m. odlarna hade svårt att skilja de två år och som nästintill bara växte i appellationen Riviera Ligure di Ponente.  Modern DNA analys har dock visat att Vermentino, Pigato och Piemontes Favorita är en och samma druvsort.  Pigato betyder för övrigt "prickig" och skall antyda utseendet på de mogna druvorna.

    Rossese är en lokal ligurisk blå druvsort som har sin egna appellation i Rossese di Dolceacqua men som även ingår i Riviera Ligure di Ponente.  Räknas som Liguriens mest karaktärsfulla blå druva och kan ge lagringsdugliga viner.  Ger ljusa röda viner med en aromatisk doft med dragning åt blommor (rosor, violer).

    Ormeasco är inget annat än Liguriens namn på den piemontiska druvsorten Dolcetto.  Har också den en egen appellation, Ormeasco di Pornassio..


    Områden.

    Av Liguriens alla appellationer så är Cinqueterre den mest kända och Riviera Ligure di Ponente den bästa.  Dessa är i princip de enda man behöver lägga på minnet.  Övriga appellationer producerar nämligen i huvudsak (undantagen nämns nedan) inget annat än lättdrucket semestervin.  Lite synd då här finns potential...

     

    Rossese di Dolceacqua (Dolceacqua) DOC.
    [ 82 ha, 2 065 hl/år  (2005) ]

    Dolceacqua är en by/kommun längst västerut mot Frankrike i provinsen Imperia (Rivera del Ponente).  Rossese di Dolceacqua är namnet på själva appellationen som faktiskt var den första i regionen att bli erkänd som DOC (1972).

    Rossese di Dolceacqua är ett lätt rubinrött rödvin gjort på den lokala druvan Rossese.  Upp till 5% av andra blå druvsorter får ingå.  Rossese druvan ger (som bäst) ljusröda aromatiska viner med doft av (torkade) rosor, violer, skogsbär, mm.  Lång eftersmak med bittert inslag (kanske bittermandel).  Leta efter Rossese di Dolceacqua Superiore som håller en någon högre alkoholhalt och ofta är fatlagrade.

    Vin på druvan Rossese ingår också i appellationen Riviera Ligure di Ponente (se nedan).

    Exempel på bra producenter är;  Giobatta Cane, Enzo Guglielmi, Giovanna Maccario, Lupi, Tenuta Guincheo, Terre Bianche, m fl.

     

    Riviera Ligure di Ponente DOC.
    [ 358 ha, 18 285 hl/år  (2005) ]

    Riviera Ligure di Ponente är Liguriens största appellation och omfattar främst de båda västliga provinserna Imperia och Savona, men även en liten del av Genova (fram till staden Genova).  Här produceras både vita och röda viner uppdelade på tre olika vintyper.  De vita vinerna är druvrena viner gjorda på de gröna druvorna Vermentino respektive Pigato, medan de röda vinerna är gjort på den blå druvan Rossese. 

    Det som gäller enligt appellationsreglerna är att upp till 5% av andra gröna respektive blå druvor får ingå i respektive vintyp.  Förrut så ingick även röda viner på den blå druvan Ormeasco som en vintyp, men sedan 2004 så finns det en egen appellation, Ormeasco di Pornassio.  Se mer nedan. 

    Bäst är de torra vita vinerna gjorda på Vermentino eller Pigato, som också är regionens bästa på druvsorterna.  (Detta mkt beroende att många andra av regionens Vermentino viner är blandviner).  Vermentino odlas även på Sardinien och i Toscana.  Pigato ger Vermentino liknande viner och det sägs att druvorna är nära besläktade.  (Andra säger att druvan är äldre och av grekiskt ursprung.)  Hur som helst så har båda doft/smak åt;  nötter, citrus och örter.

    När det gäller det röda vinet på Rossese så är ofta grannens Rossese di Dolceacqua's viner bättre.

    Exempel på bra producenter är;  Calleri, Tenuta Giuncheo, Maria Donata Bianchi, Terre Bianchi, Cascina delle Terre Rosse, Colle dei Bardellini, Lupi, Bruna, m.fl.

    Tenuta Giuncheo gör på enbart 7 ha suveräna viner, både vita på Vermentino och röda på Rossese.  Man gör även ett vin gjort på enbart Syrah, Giuncheo Sirius.

     

    Ormeasco di Pornassio DOC.
    [ ? ha, ? hl/år  (2005) ]

    Pornassio är en by/kommun som ligger i ett bergspass (Arroscia dalen) på gränsen mot Piemonte.  Trots nyskapad appellation, en mycket begränsad och liten produktion, så är vintraditionen gammal.  Redan 1303, på order av Marquis de Clavesan, så börjades man nämnligen att odla den röda Dolcetto druvan just här.  Namnet Ormeasco kommer från en ort, Ormea, i Piemonte (provinsen i norr).

    Ormeasco di Pornassio blev utlyft från Riviera Ligure di Ponente (ovan) till en egen DOC appellation så sent som 2004. 

    Appellationen omfattar tre vintyper;  Rosso, Sciac-trà och Passito.  Dessa måste alla göras på minst 95% Ormeasco (Dolcetto).  Rosso finns också som en Superiore med högre alkoholhalt och med krav på lagring.  Sciac-trà är ett rosé vin gjort av samma druva men med kort urlakning.  Passito gjort på torkade druvor finns även i en uppspritad variant, Passito Liquoroso.

    Dolcetto har annars sina egna appellationer i mer kända Piemonte.  Dolcetto, som betyder den lilla söta, ger lätta och mjuka, lite söta, hallonsmakande viner som kan jämföras med Frankrikes Beaujolais. 

    Exempel på producenter är;  Lupi

     

    Cinqueterre DOC.
    [ 85 ha, 2 249 hl/år  (2005) ]

    Det mest kända vinet (men inte det bästa) är uppkallat efter Cinque Terre ("fem byar"), byarna;  Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.  Området med samma namn består av vackra kullar runt halvön La Spezia (i provinsen La Spezia), där vingårdarna ligger sinnrikt terrasserade över själva byarna.  Världen kanske vackraste vinodlingar...

    Appellationen blev "upphöjd" till DOC 1973 och täcker endast drygt 100 ha.  Tre undedistrikt finns;  Costa Posa, Costa de Campu och Costa de Sera.

    Själva vinet är ett torrt, fruktigt och tämligen ordinärt vitt vin, gjort på en blandning av druvorna;  minst 40% Bosco (lokal druvsort), upp till 40% Albarola och/eller Vermentino, och med upp till 20% andra lokala druvsorter.

    Mer spännande är det lite söta passitovinet Cinqueterre Sciacchetrá.  Vinet görs visserligen av samma druvor som Cinqueterre, men de soltorkas före vinifikatioen och på så sätt fås både ett sötare och ett mer koncentrerat vin.  Detta alkoholstarka, halvtorra till halvsöta, vin är utmärkt att servera som aperitif.  Riserva versionen har ett lagringskrav på minst 36 månader.

    Ordet sciacchetrá har arabiskt ursprung och betyder ungefär "paradisiskt vin", och är en kvarleva av den arabiska koloni som lär ha funnits här på 800-talet.

    Passito - innebär att druvorna dehydreras (torkas) före jäsningen, vilket ger ökad koncentration av extrakt, syror och socker.  Ofta blir vinet också mer eller mindre ambrafärgat.

    Exempel på bra producenter är;  Buranco, Cantina Cinqueterre, Forlini Cappellini, Walter de Batte, m.fl.

     

    Colli di Luni DOC.
    [ 158 ha, 7 233 hl/år  (2005) ]

    Colli di Luni blev "upphöjd" till DOC 1986 och ligger centrerat runt staden La Spezia (i provinsen La Spezia) längst österut i Ligurien, men sträcker sig även in i Toscana. 

    Här produceras både vita (Bianco) och röda (Rosso) viner.  De vita vinerna görs från de gröna druvorna Vermentino och Trebbiano Toscano, medan de röda görs huvudsakligen på Sangiovese.  Förutom dessa två blandviner så görs här också druvrena viner på Vermentino.

    Vermentino vinerna, Colli di Luni Vermentino, är Liguriens främsta vermentinoviner (se även Riviera Ligure di Ponente) och ger här torra, svagt aromatiska, vita viner som passar utmärkt till fisk.

    Colli du Luni Rosso är utmärkta sangiovesedominerande viner, och när dom är som bäst, väl konkurrenskraftiga med dom från angränsande Toscana.  Detta är inte så konstigt då området faktiskt överlappar en del av just Toscana.

    För druvsammansättningen gäller följande appellationsregler;  vita blandviner (Bianco);  35-75% Vermentino, 25-40% Trebbiano Toscano, och max 30% andra gröna druvsorter;  röda (Rosso);  60-70% Sangiovese, 15-40% Canaiolo, Pollera Nera och/eller Ciliegiolo, max 10% Cabernet Sauvignon, och max 25% andra blå druvsorter.  Den druvrena Vermentino'n får innehålla upp till 10% av övriga gröna druvsorter.

    Exempel på bra producenter är;  Il Torchio, Ottaviano Lambruschi, La Pietra del Focolare, Il Monticello, m.fl.

    Ottaviano Lambruschi är ledande i Colli di Luni och gör tre olika Vermentino viner från tre olika planteringar där de två högst belägna är de bästa, nämnligen;  Costa Marina och Sarticola.  Startade produktionen 1976 som från början såldes i bulk.

     

    Golfo del Tigullio DOC.
    [ 74 ha, 2 289 hl/år  (2005) ]

    Appellationen Golfo di Tigullio omfattar ett flertal kommuner (36 st) i provinsen Genova och inkluderar ett flertal olika dalar, såsom Graveglia och Petronia, med gammal vinodlingstradition.  Golfo del Tigullio DOC skapades så sent som 1997 och endast lokala (italienska) druvor tillåts..

    Appellationen omfattar ett flertal olika vintyper, dels vita (Bianco), röda (Rosso), och rosé (Rosato) blandviner, dels druvrena vita viner på de gröna druvorna;  Bianchetta Genovese, Vermentino, och Moscato, och slutligen röda druvrena viner på den blå druvan Ciliegiolo.  Bianco görs även som mousserande (Spumante) och när det gäller Moscato'n så finns den i en söt Passito variant gjord på torkade druvor.  Flera av vinerna, inkl Bianco och Rosso görs också lättmousserande (Frizzante).

    Bästa producenten är Enoteca Bisson.

     

    Övriga områden/viner.

    Andra vin som kan nämnas är torra och karaktärsfulla Albenga rosé som är Liguriens mest kända rosévin (klassificerade som en del i Riviera Ligure di Ponente DOC), och Colline di Levanto DOC, som är en ny appellation norr om Cinqueterre, producerande vita vermentino- och röda sangioveseviner.

  •  
    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

      2018-01-24
    Lars Jonsson