© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Umbrien (Umbria).
[   Allmänt  /  Kvalitetsindelning  /  Områden (inkl. karta)  ]

Umbrien omfattar 2 DOCG / 9 DOC appellationer, bl a;

DOCG-Appellationer;

  •   Sagrantino di Montefalco DOCG.
  •   Torgiano Riserva DOCG.
    DOC-Appellationer;
  •   Montefalco DOC.
  •   Orvieto DOC.
  •   Torgiano DOC.
  •   Colli del Trasimeno DOC.


    Allmänt (Umbrien).

    Umbrien (ibland kallat för Italiens gröna hjärta) är ett grönt, kuperat och bergigt område där östra delarna utgörs av en del av bergskedjan Apeninerna.  Här finns det, förutom viner, många intressanta medeltida byar och städer (Perugia, Assisi och Orvieto).  Förutom vin så odlas här också tobak, spanmål och oliver.

    Vidare är regionen en av dom minsta när det gäller vinproduktion (femte från slutet).  År 2005 producerades runt 998 000 hl på en vingårdsareal som uppgick till ungefär 17 400 ha.  Av denna produktion är ungefär 33% DOC (80% av denna motsvaras av Orvieto…) och ungefär lika mycket vitt (46%) som rött vin (54%) producerades.

    Umbrien är hemvist för Grechetto och Trebbiano baserade Orvieto, ett av Italiens mest kända vita viner.  Orvieto är förresten (också) en spännande spektakulär by (liten stad) som ligger högst uppe på en klippformation.  Byn är bl a känt för sin stora mosaikklädda katedral från 1300-talet, ofta avbildad på vinetiketter.

    Andra viner att lägga på minnet är de två DOCG'arna, röda Montefalco Sagrantino, Umbriens bästa viner baserade på den blå druvan Sagrantino, och Sangiovese baserade Torgiano Riserva.

    Här (i Torgiano) finns också ett av Italiens stora vinnamn, nämligen Lungarotti.  Se mer nedan.


    Områden.

     

    Sagrantino di Montefalco DOCG / Montefalco DOC.

    1992 så flyttades Montefalcos bästa rödviner (de gjorda på enbart Sagrantino druvan) "upp" och fick DOCG-status, Sagrantino di Montefalco.  Därför är idag Montefalco endast enkla röda och vita viner, medan de bättre vinerna alltså återfinns i Sagrantino di Montefalco.

    Montefalco görs både röda (Rosso) och vita (Bianco).  De röda är gjorda av Sangiovese med inblandning av Sagrantino, medan de vita görs på druvorna Grechetto, Trebbiano, Chardonnay, m fl.

    Enligt appellationsreglerna är druvkraven;  Rosso;  60-70% Sangiovese, 10-15% Sagrantino, och upp till 30% andra blå druvsorter;  Bianco;  max 50% Grechetto, 20-35% Trebbiano Toscano, och upp till 15% av andra gröna druvsorter.

    Sagrantino di Montefalco DOCG.

    De här bättre vinerna, som är Umbriens intressantaste, görs torra och söta (i passitostil), på enbart den lokala druvan Sagrantino.  De torra, Sagrantino di Montefalco, är dom intressantaste med sin frukt och smak/doft av bär (körsbär, björnbär och hallon) och Plommon.  Passitostilen, Sagrantino di Montefalco Passito, innebär att vinerna görs på torkade druvor vilket ger sötma och styrka.

    Här är druvkraven betydligt striktare och det som gäller är;  minst 95% Sagrantino, max 5% Trebbiano Toscano.  Obs! att de flesta vinerna är gjorda utan tillsats av Trebbiano Toscano.  Vidare skall vinerna minst 30 månader varav 12 på träfat (gäller ej Passito).

    Exempel på bra producenter är;  Fratelli Adanti, Antonelli, Arnaldo Caprai, Colpetrone - Saiagricola, Perticaia, Scacciadiavoli Torre Maggiore, Tabarrini, Val di Maggio, m.fl.

    Val di Maggio - Arnaldo Caprai är helt enkelt bäst när det gäller viner på Sagrantino druvan och Marco Caprai är den som lett utvecklingen av appellationens viner de senaste åren.  Bästa vinet, Sagrantino di Montefalco 25 Anni, är ett "höjdarvin", men även "2:a-vinet" Collepiano är riktigt bra.  Även än söt version görs på torkade druvor, Sagrantino di Montefalco Passito.

     

    Torgiano Riserva DOCG / Torgiano DOC.

    Umbrien, och framförallt Torgiano, domineras av firman Lungarotti som gör viner av alla sorter och på många olika druvsorter.  Gemensamt är att de alltid är välgjorda och prisvärda.  Torgiano DOC byggdes på Lungarottis anseende, och Torgiano Riserva DOCG (Rubesco Riserva Vigna Monticchio) är Lungarottis bästa rödvin.

    Torgiano appellationen (750 ha) var Umbriens första DOC distrikt, och namnet kommer från det torn "Torre di Giano" som även gett namn till själva byn, som ligger centralt i regionen, direkt sydost om huvudorten Perugia. 

    Vinerna då?  Här görs mängder med olika vintyper där röda Torgiano Riserva (egen DOCG nedan) och Torgiano Rosso är Sangiovesebaserade viner (med inblandning av Canaiolo), medan vita Torgiano Bianco istället är baserat på mestadels Trebbiano Toscano och Grechetto. 

    Dessutom görs det druvrena viner på;  dels dom blå druvorna;  Cabernet Sauvignon, Pinot Nero och Merlot, och dels dom gröna;  Chardonnay, Riesling Italico och Pinot Grigio.  Dessutom görs en Torgiano Rosato på mestadels Sangiovese och en mousserande Torgiano Spumante på framförallt Chardonnay och Pinot Nero.

    Enligt appellationsreglerna gäller för;  Rosso; minst 50% Sangiovese och upp till 50% av andra blå druvsorter (oftast Caniolo och Trebbiano);  Bianco;  50-70% av Trebbiano Toscano, och max 50% av andra gröna druvsorter (oftast mestadels Grechetto).

    Torgiano Riserva DOCG.

    De bästa vinerna är dock dom som saluförs under DOCG appellationen Torgiano Riserva (fr 1991). 

    Här är skördeuttaget lägre samtidigt som kraven på druvinnehåll uppstramat.  Här gäller istället att vinerna måste vara gjorda på minst 70% Sangiovese och max 30% av andra blå druvsorter (oftast Canaiolo).  Vidare så krävs minst 36 månaders lagring.

    Exempel på bra producenter är;  Lungarotti, m.fl.

    Lungarotti är lite av kvalitetsledare i hela Italien.  På 70-talet så inrättade Lungarotti en årlig vinprovningstävling, Banco di Assaggio, som skulle utse landets bästa viner.  Ovan nämnda, Rubesco Riserva Monticchio, som är ett Sangiovese baserat blandvin, räknas som ett av Italiens största viner.  San Giorgio är ett annat toppvin (IGT) från Lungarotti (Cabernet Sauvignon, Sangiovese och Canaiolo baserat).

     

    Orvieto DOC.

    Orvieto (~2 000 ha), i sydvästra Umbrien, är samtidigt både Umbriens mest kända och mest obetydligaste vin.  Vidare står Orvieto för ungefär 80% av Umbriens DOC/DOCG produktion och appellationen sträcker sig faktiskt även in i Latium (500 ha).  Förutom alla mediokra viner så finns det några riktigt bra, t ex Bigis Orvieto Classico Torricella som står i en klass för sig.

    Speciellt bra är vinerna som är gjorda på botrytiserade druvor, dels halvsöta Abbocato gjort på en liten andel ädelrötade druvor, och dels söta (och sällsynta) Muffato som är gjort på enbart ädelrötade druvor.  Ordinär Orvieto är annars torr (Secco) eller halvtorr (Amabile).  Oftast så kommer sötman i dom halvtorra eller halvsöta vinerna från tillsats av "saft" från torkade druvor till musten, och alltså inte från ädelrötade druvor.

    Orvieto är gjort på druvorna;  minst 40% Grechetto, 20-40% Trebbiano Toscano (Procanico), upp till 40% av andra gröna druvsorter (exempelvis Malvasia och Verdello).  Obs! att Grechetto är numera största druvan (sedan 2003).

    Vin från centrala - ursprungliga - delen av distriktet saluförs som Orvieto Classico, och dessutom finns det en Superiore kvalitet med krav på både lägre skördeuttag och högre minsta alkoholhalt.  Orvieto är - när det är som bäst - fruktigt med karaktär av honung. 

    Exempel på bra producenter är;  Antinori (Castello della Sala), Barberani, Bigi, Cardeto, Decugnano dei Barbi, Palazzone, Vallesanta, Vaselli, m.fl.  Bigi dominerar produktionen och står för över hälften av all Orvieto.

    Castello della Sala är en vingård tillhörande stora och ansedda vinfirman Antinori (se Toscana).  Castello della Sala omfattar 500 ha, varav 160 ha är vinodlingar.  En hel serie viner görs där de bästa är Cervaro della Sala på Chardonnay och Grechetto, och dessertvinet Muffato della Sala som är gjort på Sauvignon Blanc, Grechetto, Traminer och Riesling.

     

    Colli del Trasimeno DOC.

    Colli del Trasimeno DOC är en stor backig appellation (näst största efter Orvieto) och har fått namn efter sjön som den omger.  Här ryms både ordinära torra vita och intressanta röda viner.  De röda är gjorda på Sangiovese, mildrade med bl a Gamay.

    Exempel på bra producenter är;  La Fiorita, Morolli, m.fl.

     

  • [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2006-10-11
    Lars Jonsson