© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu | ||||
Sydvästra Frankrike
(Vinområde i södra Frankrike) [ Allmänt (Frankrike) / Vinlagar, klassindelning / Klassiska områden (karta) ]
Allmänt.
Sydvästra Frankrike är en mångskiftande vinregion
med gammal vintradition. Innan vinlusen (Phylloxeran) kom, i slutet av 1800-talet,
blandades de då tunna bordeauxvinerna ut med just kraftiga viner från sydväst.
Vinlusen drabbade dock denna landsända mycket hårt och det är först idag som man
håller på att få igen lite av sitt goda ryckte.
Klimatmässigt präglas Sydvästra Frankrike, liksom Bordeaux, mycket av Atlanten.
Varma långa somrar, soliga höstar, och milda fuktiga vintrar och vårar, är därför
typiskt för den här delen av Frankrike. Undantagen är Gaillac, och i viss
mån också Cahors och Côtes du Frontonnais, som genom sin närhet till medelhavet
får mer av värme (men även ett labilare väder).
Regionens utspridda vinområden består av många olika jordmåner, från Bergeracs
och Cahors lera och grus, över sandjorden i Côtes de Duras, till kalk och slamjorden
i Buzet och Marmandais. I Madiran, Tursan, Irouléguy och Jurançon
så dominerar sandjord. Gaillac däremot består delvis av kritjord (kalk)
och delvis av granit.
Här odlas många olika druvsorter. I områdena nära Bordeaux och kring
floden Garonne odlas t.ex. bordeauxdruvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet
Franc för röda viner, medan Sauvignon Blanc, Sémillon och Muscadelle odlas för
vita viner. Vidare odlas här även många ovanliga lokala druvor såsom
de röda Tannat, Duras, Négrette och Fer, och de vita Manseng, Mauzac, och Odenc.
Av övriga druvor som odlas kan nämnas Pinot Noir, Gamay, Malbec, Picpoul, Chenin
Blanc, m.fl. Att det finns så många ovanliga druvsorter här
har att göra med att området har varit isolerat i hundratals år.
När det gäller viner så produceras här alla typer av viner, både torra och
söta vita viner, mousserande vita, rosé, för att inte tala om alla olika typer
av röda.
De söta vita vinerna kommer huvudsakligen från Monbazillac,
Montravel, Bergerac, Gaillac, and
Jurancon. Torra vita från Bergerac,
Côte de Duras, Gaillac, Pacherenc,
Tursan, och Jurancon. Mousserande
vita huvudsakligen från Gaillac. Rosé och röda över hela området, emedan
de bästa kraftiga och individuella röda görs tradionellt i Cahors
och Madiran.
Områden.
Sydvästra Frankrike består av ett gytter av små appellationer.
Tycker man Bordeaux är rörigt...
Viktigaste appellationerna är; Bergerac, Cahors, Gaillac,
Côtes de Duras, Côtes de Marmandais, Buzet, Côtes du Frontonnais,
Côtes de Saint-Mont, Tursan, Madiran, Pacherenc du Vic-Bilh,
Béarn, Jurançon, Irouléguy, m.fl.
Bergerac AOC
Bergerac (distriktet) omfattar flera appellationer där Bergerac AOC
är den heltäckande och består av både rött, vitt och rosé. Övriga appellationer
är Côtes de Bergerac, Péchermant, Bergerac Sec och Monbazillac.
Bergerac AOC gränsar till Bordeaux (St.-Emilion,
och Entre-Doux-Mers) och man tar lätt miste på vinerna härifrån och de från de
mer berömda grannarna. Både de vita och de röda vinerna är bordeauxliknande,
de vita är torra och baserade på Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, m.fl.,
medan de röda är baserade på Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Malbec,
m.fl. Skillnaden (mot Bordeaux) är att de vita får vara halvsöta (även om
de flesta är torra) och att de röda är lättare. Bergerec Sec AOC
är en däremot appellation som endast innefattar torra vita viner. Appellationen
Côtes de Bergerac Moelleux drogs in 1993 och dessa halvsöta vinerna säljs
nu under Bergerac AOC (ibland märkta Bergerac Moelleux).
Côtes de Bergerac AOC är en appellation för endast röda viner. Vinerna
är oftast både kraftigare, djupare och mer alkoholstarka (en procent) än dom från
Bergerac. Annars så görs dom på samma (bordeaux-)druvor.
Pécharmant AOC innefattar Bergerac's alla finaste rödviner. Samma
druvor som för övriga Bergerac appellationer, men Cabernet Franc dominerar.
Monbazillac AOC är en utmärkt vitvinsappellation i hjärtat av Bergerac.
Här produceras prisvärda sauternesliknande intensivt söta, och fylliga, vita viner.
Druvorna som används är samma som i Sauternes, d.v.s. Sémillon, Sauvignon Blanc
och Muscadelle. Även här finns krav på botrytisangrepp (se Sauternes,
Bordeaux). Hur som helst så är Monbazillac ett utmärkt lågprisalternativ
till Sauternes.
Exempel på bra producenter är; Ch. Belingard, Ch. Combrillac, Ch. Court-les-Mûts,
Dom. de Gouyat, Ch. la Jaubertie, Ch. le Mayne, Ch. de Montaigne, Ch. Panniseau,
Ch. le Raz, Ch. Richard, Ch. de Tiregand (Pécharmant), Ch. Tour des Gendres (Bergerac Sec),
m.fl. Cahors AOC
Cahors, det "svarta vinet" (kallas så för sin djupa färg), är ett
gammalt berömt mörkt vin som går tillbaka ända till romartiden. Cahors är
ett mycket kraftfullt och strävt vin (fullt med garvsyra och tanniner), fulladdat
med bär och frukt. Smakerna är bordeauxliknande; svarta vinbär, plommon,
violer, etc.
Distriktet är efter en lång nedgång (ända sedan vinlusens härjningar i slutet
av 1800-talet) kraftigt på uppgång, och räknas numera som en av Frankrikes pålitligaste
appellationer. Mycket av uppgången kan tillräknas druvorna Merlot och Tannat
(se Madiran och Irouléguy nedan),
som numera nästan alltid ingår i de annars malbecdominerande vinerna. Cahors
kräver lagring, 4-15 år. Vieux Cahors är en beteckning för vin
som lagrats tre år på träfat.
Bästa producenterna är; Ch. la Caminade (La Commandery), Ch. de Cèdre, Clos
la Coutale, Côtes d'Olt, Clos de Gamot, Clos Triguédina, Ch. Gautoul, Dom. des
Grauzils, Jean Jouffreau (Clos de Gamot), Ch. Lagrézette, Dom. des Savarines,
m.fl.
Côtes de Duras AOC
Côtes de Duras är en liten appellation som i likhet med Bergerac
och Côtes de Marmandais gränsar till Bordeaux
(Entre-Deux-Mers). Vinerna är lätta i bordeauxstil, baserade på just bordeauxdruvorna
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot och Malbec. Även torra friska
vita viner av Sauvignon Blanc, Sémillon, m.fl., produceras här. Vinerna,
både dom röda och vita, skall drickas unga (1-3 år).
Exempel på bra producenter är; Duc de Bericot, Les Vignerons de Coteux de Duras,
m.fl.
Côtes de Marmandais AOC
Côtes de Marmandais är en liten appellation som i likhet med Bergerac och Côtes
de Duras gränsar till Bordeaux (Entre-Deux-Mers).
Vinplantorna växer på båda sidor om floden Garonne. I likhet med övriga
appellationer som gränsar till Bourdeaux så produceras här bordeauxliknande viner.
Côtes de Marmandais blev välförtjänt uppflyttad till AOC så sent som 1990.
Vinerna är lätta, friska och mjuka.
Buzet AOC
Buzet AOC (tidigare Côtes de Buzet) kan ses som en bordeauxbeskiktning, just
därför att här görs så utmärkta "médocviner". De bästa är faktiskt
fulla med finess och charm tillräckligt för att komma upp i god médocklass.
Druvor som används är Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, och Malbec.
För de vita vinerna, som även dessa är utmärkta, används druvorna Sémillon, Sauvignon
Blanc, och Muscadelle. De röda bör lagras 3-10 år.
Bland de bästa producenterna är; Vignerons de Buzet (Cuvé Napoléon), Ch. Baleste,
Ch. Sauvagnères, m.fl. Kooperativet Vignerons de Buzet är en jätteproducent
som dominerar området.
Gaillac AOC
Gaillac är ett av Frankrikes äldsta vinområden och här finns faktiskt vingårdar
som har anor ända tillbaka till tiden före Kristus (allså före år noll).
Gaillacs rykte grundades på mousserande viner gjorda huvudsakligen på Muzac.
Nyligen har dock intresset förskjutits över något mot området fruktiga röda viner,
bl.a. de baserade på durasdruvan.
De friska och lätta röda vinerna görs med macération
carbonique metoden och är baserade på druvor som Duras, Fer, Gamay, Syrah,
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot. Duras och Fer måste ingå
med minst 20 % var från år 2000.
Gaillac doux, Gaillac mousseux méthode deuxième fermentation,
Gaillac mousseux méthode Gaillaçoise, Gaillac mousseux méthode
Gaillaçoise doux, och slutligen Gaillac premières côtes är alla
underappellationer till Gaillac, som därför kan ses som något av en standardappellation.
Gaillac doux är fylliga och naturligt söta vita viner med toner av persika,
gjorda på druvor som Len d l'El, Sauvignon Blanc, Mauzac, Muscadelle, Ondenc och
Sémillon. Gaillac Liquoreux och Gaillac Moelleux har upphört som appellationer,
även om sådana viner fortfarande säljs under appellationen Gaillac Doux.
Gaillac mousserande viner har skiljts ut (och åt) efter produktionsmetod.
Viner gjorda efter den klassiska champagnemetoden säljs numera under appellationen
Gaillac mousseux métode deuxième fermentation, medan viner gjorda med den
äldre (ursprungliga) méthode rurale säljs under Gaillac mousseux méthode Gaillaçoise
och Gaillac mousseux méthode Gaillaçoise doux, där den senare är
gjord på mognare druvor. Exempel på bra producenter är; Dom. Jean Cros, cave de la Bastide de Levis,
Dom. de Labarthe, Robert Plageoles (Dom de Très-Cantous), René Rieux, Dom. des
Terrisses, m.fl.
Côtes du Frontonnais AOC
Côtes du Frontonnais är en appellation liggande på Garonnes östra strand, strax
väster om Gaillac. Vinerna är prisvärda och kvaliteten är allmänt stigande.
Främst görs här medelfylliga till fylliga fruktiga röda viner (kännetecknas ofta
av en violdoft), följt av fruktiga roséviner.
Den dominerande druvan är Négrette (över 50 %) följt av Cabernet Sauvignon,
Cabernet Franc, Malbec, Cinsault, Syrah, Merillé, Mauzac och Gamay. (Gäller både
röda och roséviner.)
Några bra producenter är; Ch. Bellevue la Forêt, Ch. Cabuzac, Ch. Ferran, Ch.
le Roc, Ch. Majorel, m.fl.
Côtes de Saint-Mont AOC
En appellation som är belägen mitt i Armagnac som producerar både medelfylliga
madiranliknande röda viner, fruktiga aromatiska torra vita, och torra fruktiga
roséviner.
Armagnac är annars brännvindistriktet som producerar "brännvinet"
med samma namn. Brännvin ja?, Armagnac är en konjaksliknande dryck som är
beredd av vitt vin. Det jästa vinet destilleras en gång och lagras sedan
i 5-10 år i fat av ek eller kastanj. Armagnac, som ibland kryddas och årgångsbetecknas,
innehåller minst 38 volymprocent alkohol.
De röda vinerna är en lätt version av Madiran (se nedan),
och görs också på samma druvor, dvs. Tannat, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc,
Merlot och Fer. Rosévinerna görs på samma druvor. Områdets vita viner
görs på druvorna Arrufiac, Clairette, Courbu, Gros Manseng och Petit Manseng.
Lokala kooperativet Producteurs Plaimont dominerar produktionen.
Tursan AOC
Även här domineras produktionen av en enda producent. Här är det kooperativet
Les Vignerons du Tursan som producerar områdets kraftiga röda, fylliga vita, och
saftiga roséviner.
De mustiga rödvinerna är lika de ifrån grannen Madiran, men enklare.
De görs också på samma druvor som sin finare granne (dvs. mestadels på Tannat).
Övriga druvor som används är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, och Fer.
De fylliga och kraftiga vita vinerna görs mestadels på druvorna Baroque, Sauvignon
Blanc, Gros Manseng, Petit Manseng, m.fl. Rosévinerna på samma druvor som
dom röda.
Madiran AOC
Här behöver man kniv och gaffel för att dricka vin. Madiran tillverkar
nämligen Sydvästra Frankrikes mörkaste och kraftfullaste vin. Detta tannatdominerande
sträva vin kräver lagring, ofta i upp till 10 år, de bästa utvecklas upp till
15 år.
Druvor som används, förutom Tannat, är Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon och
Fer. De lättare röda (ändå kraftfulla), de med större andel Cabernet, bör
drickas unga.
Här finns en kvalitetsindelning liknande den i Médoc. Kvalitetsklasserna
är Premier Cru Exceptionell med endast Ch. Montus i ensamt majestät, följt
av de fyra Premier Crus:ena; Cuvée du Couvent, Chapelle L'Enclos, Ch. d'Aydie,
och Dom. Bouscassé, och sju Deuxieme Crus.
Några andra bra producenter är; Dom Barrejat, Ch. Laffitte-Teston, m.fl.
Pacherenc du Vic-Bilh AOC
Pacherenc du Vic-Bilh kan ses som Madirans vita vin. Bästa producenten
är också topp-madiranegendomen Ch. Montus med dess vinmakare, tillika ägare, Alain
Brumont (se mer nedan).
Vinet
då? Pacherenc du Vic-Bilh är ett blommig, fruktigt och aromatisk vitt vin.
Produceras både som torr (sec), halvsöt (moelleux) och söt (doux). De mesta
druvorna skördas så sent som hösten tillåter, vilket gör att vinet blir mer eller
mindre sött (naturligt beroende på hur hösten är). Vissa odlare gör också
torrt "sur lie"-vin (se Muscadet, Loire).
Exempel på bra producenter är: Ch. d'Aydie, Dom. Barréjat, Ch. Bouscassé, Ch.
Montus, m.fl. Ja, de flesta av Madirans producenter producerar också Pacherenc
du Vic-Bilh.
Ch. Montus och Ch. Bouscassé ägs, och drivs, båda av visionären Alain
Brumont som driver vinodlingen i Madiran framåt. Brumont är en experimenterande
vinodlare, bl.a. så lagrar han vin på 2000 meters höjd. Många räknar Ch.
Montus som ett av Frankrikes bästa viner och Brumont har bl.a. utsetts till 80-talets
vinmakare.
Béarn AOC
Béarn är en liten anspråkslös appellation som gör ordinära viner. De
röda är friska, lätta och fruktiga. De vita lätta och aromatiska, medan
rosévinerna är enkla och fruktiga. Bästa producenterna är kooperativet i
Bellocq, Les Vignerons de Bellocq och Dom. Bouscassé.
Jurançon AOC
Jurançon är känt för sitt söta vita vin som var berömt redan på 1500-talet
då det bl.a. dracks på Henrik av Navarras (Henrik IV:s) dop 1553. Idag säljs
dessa viner som antingen vendange tardives eller moelleux.
Det mesta av vinet som produceras idag är tyvärr istället de mycket enklare torra
varianterna, Jurançon Sec.
De bästa söta vita vinerna är friska och aromatiska med smak/doft av både annanas,
persika och citron. Druvor som används är Petit Manseng, Gros Manseng, Courbu,
samt lite av Camaralet och Lauzet.
Bästa producenterna är; Dom. Bellegarde, Dom. Bru-Bache, Dom. Cauhapé, Cru
Lamouroux, Clos Lapeyre, Clos Thou, Clos Uroulat, m.fl.
Irouléguy AOC
Irouléguy är ett litet baskiskt vingårdsområde som ligger precis vid Pyrenéerna
vid spanska gränsen. Här dominerar de stora lokala kooperativen produktionen.
Även om här tillverkas mestadels fruktiga orangefärgade roséviner så är det
områdets fruktiga och kryddiga röda viner som är de som är värda att leta efter.
Dessa tannatdominerande viner är djupa, mörka och tanninrika och kräver lagring
i upp till 10 år.
Några bra producenter är; Dom. Brana, Dom. Ilaria, CV d'Irouléguy, Les Maitres
Vignerons de l'Irouléguy, m.fl.
|
||||
[ Tillbaka till kartan över Frankrike (klassiska områden). ] | ||||
1999-04-26 Lars Jonsson |
||||