© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Katalonien (Catalunya) Allmänt. Katalonien, som ligger längs medelshavskusten i nordöstra delen av Spanien, består av de 11 (12 med Cava) kvalitetsvindistrikten, ursprungsbeteckningarna, Denominación de Origen (DO):
Katalonien består, förutom av vindistrikten ovan, av de fyra provinserna (från norr till söder); Lleida längst österut, Girona vid kustgränsen mot Frankrike, Barcelona söderom, och slutligen Tarragona längst söderut. Alla provinserna utom Ljeida ligger alltså vid medelhavskusten. Klimatmässigt så är influenserna från medelhavet stort, även om variationerna är stora. Så sent som på 1960-talet så producerade många katalanska vinodlare fortfarande omoderna alkoholstarka sk rancioviner. Sedan dess så har mycket hänt och dessa gamla viner är idag nästan "utrotade". Det är Torres (se mer nedan), genom att vara öppen för influenser från framförallt Frankrike, som ligger bakom den här utvecklingen. Detta innebar (och fortfarande innebär...) en omfattande investering i modern temperaturkontrollerad rostfri utrustning och samtidig lyckad experimentering med internationella (framförallt franska) druvsorter. En annan av framgångselementen har varit Kataloniens mousserande vin, nämligen Cava. Visst det görs Cava på annat håll (exempelvis i Rioja, Navarra, och Castilla-León) också, men huvudsakligen (över 95 %) så produceras den i Katalonien. Cava är alltså ett kvalitetsvin med DO-klassning som inte är regionsknutet (inte knutet till en "demarkerad" region). En annan icke regionsknuten urprungsbeteckning är nyskapade Catalunya DO som (åtminstone) är tänkt att utgöra basen för övriga ursprungsbeteckningar. Catalunya omfattar alltså vinodlande kommuner över hela katalonien, och därmed viner gjorda på druvor från övriga kataloniska "appellationer". Druvor. De viktigaste druvsorterna i Katalonien är (utifrån uppodlad areal 2018):
Icke regionsknutna ursprungsbeteckningar:
Alella DO. Alella, i provinsen Barcelona, är en av spaniens minsta och obetydligaste vindistrikt (DO). Här tillverkas huvudsakligen vita viner, av vilka de bästa, ofta gjorda av enbart gröna druvan Pansá Blanca (Xarel-lo), är lätta och friska. Även halvsöta och söta viner görs. Vanligaste blå druvan är Ull de Llebre (Tempranillo). Läget vid Barcelonas utkanter (norr om vid medelhavet) har gjort att den uppodlade arealen minskat till 1/8 (drygt 200 ha) av vad den var i mitten av 50-talet, alltmedan staden vuxit. Klimatet är milt, med sparsam nederbörd. Man delar in druvorna i två grupper, rekommenderade och tillåtna. När det gäller gröna druvor så är; Garnacha Blanca (Garnatxa Blanca), Moscatel och Pansa Blanca (Xarel-lo) de rekommenderade medan de övriga tillåtna är; Chardonnay, Chenin, Macabeo, Malvasía, Moscatel de Grano Menudo, Parellada, Picapoll Blanco och Sauvignon Blanco. För blå druvor så är det enbart Garnacha Tinta (Garnatxa Tinta) som är rekommenderad medan de övriga tillåtna är; Cabernet Sauvignon, Garnacha Peluda (Garnatxa Peluda), Merlot, Monastrell, Pinot Noir, Samsó (Mazuela), Sumoll Negre, Syrah och Ull de Llebre (Tempranillo). [Druvor såsom dom betecknas i reglementet från ursprungsbeteckningen, andra namn/stavningar inom parantes.] Exempel på en bra producent är; Bodegas Parxet (Marqués de Alella)
Penedés DO. Penedés är - lite förvillande (se tabellen över ursprungsbeteckningar längst upp) - både Kataloniens största och näst största vindistrikt, urprungsbeteckning. Störst om man räknar bort Cava DO vars ursprungbeteckning inte är regionsbunden men där de mesta av vinerna ändå odlas och görs i Katalonien, faktiskt t.o.m i de kommuner (municipales) som utgör Penedés DO.
Penedes som ligger vid kusten direkt söder om Barcelona är uppdelat i provinserna Barcelona och Tarragona. Två huvudorter för vinframställing finns, dels Vilafranca de Penedés för stilla viner under Penedés DO och dels Sant Sadurní d'Anoia för mousserande viner under Cava DO. Mängder med druvor är tillåtna, både traditionellt spanska och franska druvsorter. När det gäller vita druvor så dominerar Macabeo, Xarel-lo, Parellada och Chardonnay stort och står för ca 80 % av den totala uppodlade arealen. De viktigaste röda druvorna är; Ull de Llebre (Tempranillo), Garnacha (Grenache), Cariñena (Mazuela, Carignan), och Cabernet Sauvignon. Vidare är detta, som beskrivits ovan, födelseplatsen för Spaniens moderna viner och det var här som kall jäsning och rostfritt stål introducerades på 1960-70 talen av Miguel Torres. Sedan dess har Barcelona blivit en centrum för högteknologisk vinifikationsutrustning. Penedés, som kan beskrivas av en enda lång väst-östlig sluttning skyddad av berg på båda sidor, består av de tre zoner (distrikt).
Några exempel på bra producenter är; Cellars Puig & Roca, Jean Léon, Masía Bach (Söta vita Extrisimo Gran Reserva Dulce), Miguel Torres, m.fl.
Tarragona DO. Tarragona är Kataloniens största vinregion, och sträcker sig norr och söder om hamnstaden Tarragona, längst kusten, och innåt landet mot gränsen till Aragonien (Zaragoza). Tarragona kan delas in i de två underzonerna Tarragona Campo och Falcet, som i sin tur delas in i Comarca de Falset och Ribera del Ebro. Tarragona fick DO-status 1976. Här tillverkas många olika viner, dock mest torra vita viner gjorda på de vita druvorna nämnda nedan. Mycket av detta vin säljs i bulk till det Cava producerande Penedés. När det gäller röda viner så görs dom mestades på blandningar av Garnacha och någon av druvorna Ull de Llebre eller Cariñena, även om druvrena viner också förekommer. Tarragona Clásico Licoroso är ett speciellt förstärkt Garnacha vin som lagrats på ek i minst 12 år och som får en portvinsliknande karaktär (tawny port). Kallades för just "fattigmans portvin" i England. Rancio är en annan starkvins specialitet, med oxiderad karaktär, som förekommer i hela Spanien, men är vanligast i Katalonien. Bäst är vinerna från De Muller som är sötade med mistela (uppspritad druvmust se Aragonien) och som fått mogna i ett solerasystem. För övrigt så görs här en stor del av den kristna världens nattvardsvin. Godkända druvor är de vita; Macabéo (Viura), Parellada, Xarel-lo, och Garnacha Blanca, och de röda; Garnacha, Cariñena, och Ull de Llebre (Tempranillo). Förutom dessa så odlas även (experimentellt) druvorna; Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot och Muscat. Exempel på bra producenter är; Capçanes-kooperativet, José Lopez Beltran, Josep Anguera Beyme, De Muller, Pedro Rovira, m.fl.
Priorato DOCa. Priorato är ett litet distrikt uppe i de katalanska bergen (väster om Tarragona), som är känt för att husera ett av vinvärldens klassiska röda viner (Priorato). Vingårdarna är belägna, och druvorna odlas, på branta sluttningar och oländiga terrasser. Låga skördeutag, och ett varmt klimat, resulterar i koncentrerade fruktiga viner som på naturlig väg jäser till en alkoholhalt på upp till 18 %. Priorato, som fick sin DO-klassning relativt sent 1975, blev det andra område som blev "upplyft" till Denominación de Origen Calificada (DOCa), vilket skedde år 2000. Huruvida klassificeringen gällt har varit lite osäkert då den blev upplyft av lokala Kataloniska myndigheter, något som dock "konfirmerats" 2009 av dom centrala spanska. Rioja som tills dess varit den enda DOCa:n fick sin klassning 1991. Här finns både rekomenderade, tillåtna och experimentella druvsorter (som på så många andra håll i Spanien). Tillåtna röda druvor är; Garnacha (~40 %), Cariñena (Mazuelo, Carignan, ~54 %) och Cabernet Sauvignon. Vita tillåtna druvor är; Garnacha Blanca, Macabeo (Viura) och Pedro Ximénez. I byn Gratallops är även Syrah och Pinot Noir tillåtna. Priorato har gamla anor och är en av Spaniens äldsta appellationer. Det berättas att en av traktens herdar haft en syn där han sett änglar gå upp till himlen från en trappa. På platsen, som därefter kom att kallas Scala Dei (Guds trappa), uppfördes uppfördes ett Kartusianierkloster år 1163. En by växte upp och på kullarna runt byn odlades det vin. Vinet som hade extremt hög alkoholhalt blev snabbt känt utanför klostrets murar, och var en gång i tiden ett av Spaniens mest exklusiva vin. Dessa traditionella, kraftiga, nästan svarta, alkoholstarka vinerna, görs alltjämnt. Bättre vinproduktionsteknik gör att vinerna, som är gjorda på Garnacha (Grenache), numera är av mycket högre kvalitet. Vid sidan av dessa äldre traditionella vinerna görs också moderna kraftfulla rödviner, varav några tillhör världens bästa. De bästa görs i (och runt) byn Gratallops där en mindre revolution ägde rum när några odlare slog sig samman, i vad som kallades Costers del Siurana projektet, och byggde upp en hypermodern vinanläggning. Utan klassificering och med importerade druvor så började dom göra vin. Idag så är de kvarvarande odlarna självständiga med egna moderna anläggningar samtidigt som vinerna, som är bland spaniens bästa, ingår i DO Priorato. Garnacha utgör ryggraden i dessa viner som också inkluderar druvor såsom Cabernet Sauvignon, Cariñena, Merlot och Syrah. Bästa förespråkaren för dessa Gratallops viner är Alvaro Palacios (se mer nedan).
Exempel på bra producenter är; Alvaro Palacios, Clos Erasmus, Costers del Siurana, De Müller, Mas Martinet, René Barbier (Clos Mogador), (Cellers de) Scala Dei, m.fl.
Costers del Segre DO. Costers del Segre är ett ökenliknande område med extrema temperaturskillnader, mest känt för experimenterande producenten Raïmat, som här byggt upp sin (automatiskt) konstbevattnade mönsteranläggning. Raïmats "oas" är 1250 ha stor, vilket motsvarande 1/3 av det ursprungsbetecknade området. Namnet kommer av floden Segre som är biflod till Riojas Ebro. DO statusen är Codorníu's (Raimats) förtjänst. Innan DO statusen (1988), så var det få viner, bortsett från Raïmats, som var "drickvärdiga". Nu finns det några få bodegor som når upp till samma nivå, men fortfarande så görs här många tråkiga viner. Bästa producenterna är; Raïmat, Castell del Remei och L'Olivera.
Conca de Barberà DO. Conca de Barberà, som fick sin ursprungsbeteckning så sent 1989, är en lovande ung vinregion. Läget som är det högsta i Katalonien medför att förutsättningarna (klimat, jordmån) finns för att göra friska och aromatiska vita viner. Klimatmässigt så är vintrarna kalla och somrarna varma men tempererade med svala vindar från medelhavet. Jordmånen varierar men är huvudskligen kalkstenshaltig. Vidare så är Conca de Barberà ett av Cava distikten, dock utan någon nämnvärd tillverkning av mousserande vin. Istället så exporteras huvudelen (~80 %) av produktionen, som druvor, must eller vin, till Cavaproducenter i Penedès. Tillåtna druvor är dels de vita; Parellada, Macabeo (Viura), och dels de röda; Trepat, Garnacha, Ull de Llebre (Tempranillo), Cabernet Sauvignon, och Merlot. Vita druvor står alltså för det mesta av produktionen och de vita vinerna kan vara fruktiga och citronfriska. Stjärnan är egendomen Milmanda (ägd av Torres, se Penedès) som är synonymt med högkvalitativt chardonnayvin. När det gäller röda viner så görs även här många bra viner. Torres odlar exempelvis några av sina bästa Cabernet Sauvignon och Pinot Noir druvor här. Även roséviner görs. Bästa producenterna är; Hugh Ryman (Santarra), Torres (Milmanda),.
Cava DO.
Som redan nämnts så är detta vin inte knutet till någon speciellt geografiskt (ursprungsbetecknat) område, även om dom allra flesta (ungefär 95 %) "Cavorna" är gjorda här, och då företrädesvis i Penedés. Det var också här som ordet cava (katalanska för källare) för första gången (runt 1970) började användas för mousserande viner, gjorda med champagnemetoden. Vinet har dock funnits sedan 1872, då det uppfanns av José Raventós på Codorníu, efter ett besök i Frankrike. Att det blivit "så här" beror på EU-regler. 1986 så skapade nämligen "denominationen", och för att komma runt EU reglerna om att varje nyskapad DO skulle ha en specifik geografisk begränsning, så angavs hela 159 byar (listan godkänd först 1992) över hela Spanien som geografisk begränsning. Byarna var sådana där man av tradition gjort mousserande vin med just champagnemetoden. De flesta av dessa byar ligger i Katalonien, medan övriga är utspridda i (autonoma) regionerna Baskien, Rioja, Navarra, Aragonien och Valencia. Innan 1986 var klassningen lantviner (VdlT). De druvor som används är; Macabeo (Viura), Parellada, och Xarel-lo, följt av Chardonnay och Subirat (Malvasia). De röda druvorna Garnacha (Grenache) och Monastrell används för att göra rosé (rosado) varianten. Typiskt är en blandning av just Macabeo, Parellada och Xarel-lo, men många varianter, däribland druvrena Chardonnay viner, förekommer. Produktionen domineras av Codorníu, världens största producent av mousserande vin, följt av Freixenet, medan det kanske är Marques de Monistrol (nedan) som gör de bästa vinerna.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
[ Tillbaka till kartan. ] | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
2020-11-15 © Lars Jonsson |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||