© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

Aragonien
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)  ]


Den nordliga autonoma regionen (landskapet) Aragonien består av de fyra ("denominirade") kvalitetsdistrikten (DO):

  • Somontano DO
  • Campo de Borja DO
  • Calatayud DO
  • Cariñena DO
  • VdlT Aragón
  • Den autonoma regionen Aragonien består, förutom vinområdena ovan, av de tre provinserna (från norr till söder) Huesca, Zaragoza och Teruel.  Somontano DO ligger i Huesca vid Pyrenéernas "fot", medan de övriga tre vinregionerna, Campo de Borja DO, Calatayud DO och Cariñena DO, alla ligger i provinsen Zaragoza vid Ebrodalen, i anslutning till Riojas och Navarras vinodlingar.  Det görs även vin i Teruel men de klassas och saluförs som lantviner, VdlT Aragón.

    Aragonien, som kungadöme, bildades i och med Morernas reträtt under 800-talet.  Så småningom (år 1118) så blev Cesar-Agosto (dagens Saragossa/Zaragoza) huvudstad.  Som störst nådde kungadömet ända till Spaniens sydkust.  En av milstolparna i Spaniens historia och det första steget mot ett enat Spanien, var när Ferdinand av Aragonien 1469 gifte med Isabella av Castillien, vilket också det var ett kungadöme vid den här tiden.

    Aragoniens viner, som har haft ryckte om sig att vara tråkiga (tunga, alkoholstarka, oxiderade), blir bara bättre och bättre.  Mest är detta Somontanos förtjänst.  Med stora investeringar och inplantering av internationella druvsorter, så har man lyft kvaliteten avsevärt.  Detta är en fortgående process som Aragoniens övriga DO-områden lyckligtvis hängt på.


    Områden.

     

    Somontano DO.

    Somontano fick sitt erkännande i form av DO-status 1985 efter en lång kamp från några lokala vinodlare.  Sedan dess har vinerna bara blivit bättre och bättre.  Regionens klassning reviderades 1993.

    Vindistriktet Somontano ligger på en högplatå, vid foten av Pyreneerna, i nordöstra Spanien (somontano betyder just "under bergen").  Närheten till bergskedjan gör att klimatet är gynnsamt för vinodling, med soliga torra somrar, svala nätter och lagom mycket nederbörd.  Detta, tillsammans med nytänkande och investeringar i modern utrustning, gör att distriktet är på stark frammarsch och kanske kommer att bli en av Spaniens främsta vinregioner.

    Druvor som är tillåtna är:
    Röda;  Moristel, Garnacha, Tempranillo, Parreleta, och Cabernet-Sauvignon.  Experimentellt så är även flera andra druvor tillåtna, däribland Pinot Noir.
    Vita;  Macabeo (Viura), Alcañon, Garnacha Blanca och Chardonnay, och experimentellt även Gewürtztraminer.  Chenin Blanc och Riesling var tidigare tillåtna men tillåts inte sedan revideringen 1993.

    Vinerna är oftast blandningar, exempelvis så görs det trevliga röda viner på Moristel blandat med Tempranillo respektive Cabernet Sauvignon, men även druvrena viner exempelvis vita på Chardonnay och Gewürztraminer.  En lyckad vit blandning är den traditionella mellan Macabeo och Alcañón.

    Vinifikationsmässigt så görs här vin i allt från de mest ålderstigna betongbaserade utrustningar till hypermoderna datorstyrda anläggningar av rostfritt stål.  Lagring sker på amerikansk och/eller fransk ek enligt normala spanska regler .

    Exempel på bra producenter är;  Viñas del Vero, Enate (Viñedos y Crianzas del Alto Aragón), Bodega Pirineos (Señoríon de Lazán), m.fl.

     

    Campo de Borja DO.

    Campo de Borjas viner har blivit bättre, men når inte upp vare sig till sina grannar (Rioja och Navarra) eller till "storebror" Somontano (ovan).  Vinerna är inte längre lika tunga och gamla, utan är yngre och fruktigare, dock fortfarande med hög alkoholhalt.

    Förr, fram till 1970-talet, så gick områdets viner i bulk till kallare områden för att där ingå i diverse blandningar.  Fick sin DO-status 1980 och har sedan dess försökt att bygga upp sin egna identitet, vilket mer eller mindre blivit en kopia av Navarra (åtminstone när det gäller röda och roséviner).  1989 uppdaterades regelverket och även vita viner fick ingå.  Sedan 1992 så får även Cabernet Sauvignon användas.

    När det gäller druvor så dominerar Garnacha starkt (~80 %) och används för rosé viner och lätta röda.  Tempranillo används till viner av högre kvalitet.  Macabeo (Viura) är den stora vita druvan, följt av Moscatel som dock inte används till DO-viner.

    Mistela heter drycken som man använder Moscatel druvorna till.  Mistela är en dessertdryck som görs av färsk druvjuice, uppspritad till 17-18 %.  Alltså inget riktigt vin!

     

    Calatayud DO.

    I Calatayud DO, som fick sin klassning 1990, produceras gammaldags billig vin, sida vid sida med modernare yngre och fruktigare skapelser.  Garnacha dominerar stort och ger både röda och roséviner.  Viura ger områdets (oftast) tråkiga vita vin.

    De bästa vinerna är de som är gjorda på, eller delvis på, internationella druvor såsom Cabernet Sauvignon och Chardonnay.  Här görs alltså druvrena viner på dessa druvor...

     

    Cariñena DO.

    Cariñena är ett område som även innefattar staden med samma namn i provinsen Zaragoza.  Är dessutom också namnet på den druvsort (Cariñena, Mazuelo, Carignan i Frankrike) som antas ha sitt ursprung just här.  Det torra klimatet har traditionellt givet grova alkoholstarka viner, något som också till viss del lever kvar i vissa madeiriserande rancioviner.  Moderna framställningsmetoder gör dock att det numera, generellt, produceras friskare, lättare, fruktigare och mer aromatiska viner.  Bäst är rödvinerna.

    Generellt så förekommer tre vintyper; Vita lätta friska och torra Viura baserade viner gjorda för att drickas direkt, rosé viner gjorda huvudsakligen på Garnacha (ofta med inblandning av andra röda druvor), och röda viner gjorda på Garnacha med ökad andel Tempranillo för de högre lagringskvaliteterna (Crianza, Reserva och Gran Reserva).  De röda Garnacha vinerna får den lite speciella komplexa smak som druvan kan ge i varma klimat.

    I övrigt så experimenteras med internationella druvsorter såsom Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah, vilket har gett en hel del bra viner.

    Cariñena var för övrigt ett av de första områden i Spanien som fick DO-klassificering, vilket skedde 1932 (Rioja 1926).

    Exempel på bra producenter är;  Bodegas San Valero, Solar de Urbezo, m.fl.

     

    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2001-08-06
    Lars Jonsson