© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu | ||||||||||||||||
Duriense (Dourodalen). Trás-os-Montes, Trasmontano omfattar; Duriense omfattar; [ Produktionsdata, källa: IVV - Instituto da Vinha e do Vinho. ] Trás-os-Montes, Trasmontano. Provinsen (lantvinsregionen) Trasmontano, som är belägen i nordvästra hörnet av Portugal, eg. direkt norr om Dourodalen, omfattar distriktet (ursprungsbeteckningen) Trás os Montes (DOP) samt enklaverna (inom Trás os Montes) Chaves, Valpaços och Planalto Mirandês. Dessa tre enklaver får alla sätta till sitt namn till ursprungsbeteckningen, exempelvis Trás-os-Montes-Valpaços. Här produceras relativt sparsamt med vin. Produktionen (2021/2022) låg på 106 029 hl vilket motsvar runt 1.5% av Portugals samlade produktion. Av detta är endast 22% kvalitetsvin Trás os Montes DOP, 16% lantvin Transmontano IGP och hela 62% Vinho, dvs enklare bordsviner. Aralen är på 10 701 ha. Vinerna går från lätta och massproducerade på de högre belägna vinfälten till fylliga och alkoholstarka i söder. Det som produceras mest är en spritsig, halvsöt rosé. Mestadels används samma druvor som i närliggande Douro, vilket innebär att för röda viner används bl a; Bastardo, Tinta Carvalha och Tinta Amarela. För vita viner, druvorna; Gouveio, Malvasia, Codéga och Boal. Bästa producenten är; Valle Pradinhos som visserligen ligger i Valpaços, men saluför vinerna i den allmännare Vinho Regional Trasmontano appellationen. Detta då man använder en större andel Cabernet Sauvignon än vad som är tillåtet. Duriense/Douro e Porto. ![]() Ramos Pintos Bons Ares (flaskan till vänster) är just en Touriga Nacional/Cabernet Sauvignon blandning. Vinet salufördes som Vihno Regional Trás-os-Montes innan Durienses tillkomst. Duriense, Douro e Porto, är Portugals i särklass största vinregion, detta med en areal på 44 180 ha (2021) och en produktion på 1.615 milj hl (2021/2022), vilket motsvarar 22% av landets viner. Tittar man på 2021/2022 års siffror (av 1.615 milj hl) så var 47.4% (0.765 milj hl) Douro DOP, 47.5% (0.767 milj hl) starkviner (majoriteten portvin, Porto DOP), 0,4% lanvin (IGP), och 4.7% bordsvin (Vinho).
[ Källa: Instituto da Vinha e do Vinho, I.P. ]
Douro DOP. (för Portvin se nedan)
Dourodalen är Portugals i särklass mest kända vinområde. Detta då det är här som portvinet kommer ifrån. Dalen blev faktiskt 2001 klassad av "världskulturarv" av UNESCO just för dess långa (närmare 2000-åriga) historia och dess enastående exempel på ett traditionellt europeiskt vinlandskap och dess utveckling. Själva Dourodalen sträcker sig från byn Barqueiros i väst (bara 7 mil från Atlanten) till Spanska gränsen i öst, och skyddas i väst av alltför starka Atlanteninfluenser av bersmassivet Serra do Marão. Exempelvis så är den årliga nederbörden runt 1200 mm vid kusten mot 400 mm vid den spanska gränsen. Vinregionen Douro (dalen) delas in i tre officiella distrikt; Baixo Corgo, Cima Corgo och Douro Superior. Klimat och jordmån. Nämnda bergsmassivet Serra do Marão gör att Dourodalen har ett inlandsklimat trots närheten till Atlanten, bl.a. genom att skydda området mot alltför mycket nederbörd. Även om klimatet varierar över dalen så gäller generellt att somrarna är mycket heta medan vintrarna är kalla. Man ser ofta beskrivningar såsom att här råder "nio månader av vinter och tre måndader av helvete" ("nove meses de inverno e três de inferno"). Jordmånen, vid själva floden, domineras av skiffer medan den längre norrut istället domineras av granitjord. Låter enkelt men det är lite av ett underverk och generationers slit att det överhuvudtagit går att odla vindruvor här. Många terraser är handgjorda, utthuggna ur berget, och om inte det vore nog så har generationer slagit sönder sten till mindre partiklar som idag utgör jordmånen. Ursprungsbeteckningen Douro DOP, och odlingarna/odlingsområdet det omfattar, är nästan helt identiskt med portvinsdistriket, men förutom det förstärkta portvinet (se mer nedan) så tillverkas här både röda, vita och en liten del roséviner. Ungefär hälften av Dourodalens produktion är portvin, resten är bordsvin. Av bordsvinet, Douro DOP, så är det mesta ~77% rött, ~23% är vitt, och mycket lite är rosé. Douros/Portos odlingsområde är på 44 180 ha (av Dourodalens totalt runt 250 000 ha) indelade i nästan 103 000 odlingslotter, som i sin tur odlas av ca
20 000 bönder (källa: IVDP och gäller 2021). Odlingslotterna är klassificerade enligt ett komplicerat system (efter läge, jordmån, avkastning, mm) och varje år beslutas hur stor andel av skörden som skall få användas till portvin. Ju bättre klassificering desto större andel får användas till portvinsproduktion, och då "portvinshusen" betalar bra så får bönderna ett incitament till att försöka få fram allt bättre viner. Urprungsbeteckningen, Douro DOP, för de stilla vinerna kom så sent som 1979 och sedan dess (mest de senaste 10-20 åren) så har en förändring skett såtillvida att det inte längre är en självklarhet att den bättre andelen av skörden går till portvinsproduktion, dvs till Porto DOP. Numera så utvecklar även flera portvinshus, ja för den delen också enskilda odlare, sina egna viner, varav många hör till portugals bästa.
I Douro används många olika druvsorter, t ex är mer än 80 olika sorter godkända för portvinstillverkning. Druvor som används är (främst); Touriga Franca (27.3%, 2021), Tinta Roriz (Tempranillo, 16.4%), Touriga Nacional (10.6%), Tinta Barroca (7.4%), Trincadeira (Tinta Amarela), Marufo (Mourisco Rosco), Tinta Câo, m.fl. för röda viner, och Síria (Roupeiro), Rabigato, Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio (Verdelho), m.fl. för vita.
Av druvorna ovan så är Touriga Nacional allmänt erkänd som den allra bästa druvsorten och den som ger mest högkvalitativa viner. Druvorna är små och ger ett bäcksvart vin med mycket extrakt och garvsyra, och intensiv arom. Producenter.
Exempel på bra producenter för vanliga viner; Portvin/Porto DOP. Allmänt. Portvin är ett förstärkt sött vin (starkvin, VDN-vin) från Dourodalen i Portugal. Ett vin som får sin sötma genom att man avbryter jäsningen med vinsprit (brandy) innan allt socker jäst färdigt. Förstärkningen har sin bakgrund i att man höjde alkoholhalten så att vinet bättre skulle klara båttransporten (både till kusten via Dourofloden, och vidare utskeppning). Från början förstärktes vinerna endast med några procent till de runt 20 % som vi har i dag. Produktionsområdet ligger (som redan nämnts) i nordöstra Portugal, närmare bestämt i Dourodalen. Årsproduktionen är runt 767 000 hl (2021/2022) och odlingsarealen är 44 180 ha (Porto DOP och Douro DOP). En ökande mängd av vinerna säljs under gårdens (quinta) namn. Det finns över 80 sådana och runt 20 000 självständiga odlare i distriktet. Vingårdarna klassificeras bl.a. enligt läge, sluttning, höjd över havet, jordmån, druvsorter, vinrankornas ålder etc. Historia. Portvinshistorien börjar visserligen på den senare delen av 1600-talet, men Portugiserna har förstås tillverkat vin lång tid tillbaka, ja ända sedan romarna introducerade vinet på den Iberiska halvön under första århundradet före kristus. Även om Portugiska viner redan innan hittat till England så börjar portvinshistorien 1678 med att England förklarade krig mot Frankrike. Blockad av franska hamnar, tillfälligt förbud mot import av franska viner, följt av de strafftullar som infördes 1693 (av William III), gjorde att man på allvar "fann" de portugisiska vinerna. Efterfrågan ökade, men då man inte var nöjd med kvaliteten så började man (brittiska handelshus) att själva engagera sig i vinproduktionen. Detta ledde till att många företag redan på 1600-talet etablerade sig i Portugal, däribland Warre's (1670) och Taylor-Fladgate (1692). Engelsmännen organiserade vintransporterna nedför Dourofloden och ordnade lagringsmöjligheter vid Gaia (Portos tvillingstad, numera stadsdel) - Vila Nova de Gaia. Under den här tiden, alltså någon gång på senare delen av 1600-talet, "uppfanns" portvinet som ett konserveringssätt. För att öka hållbarheten så gjorde man nämligen som i Madeira, man spritade helt enkelt upp vinerna med lite druvsprit innan utskeppningen. Från början var vinerna billiga och såldes på barer och pubar som "Brown Port". Namnet portvin kommer från skeppningshamnen Oporto eller Porto ute vid atlantkusten. Obs! att vinet var uppspritat efter jäsningen och var således torrt. Methuentraktaten år 1703. En viktig faktor som fick än mer fart på portvinshandeln var de sk Methuentraktaten, vilket medförde låga tullar vid handel mellan England och Portugal. 1727 så bildade de brittiska handelshusen ("Port Shippers") en intresseorganisation som kallas för "Factory House" för att tillsammans kunna köpslå med druvodlare, och på så sätt hålla ned priserna. Denna intresse organisation förvandlades så småningom (1800-talet) till den privatklubb som den fortfarande är. Factory House är idag en historisk symbol för brittisk närvaro och betydelse. Factory Houses var (är) inget unikt för Portugal och portvinerna, utan dessa intresse organisationer bildades lite varstans, framförallt vi utskeppningshamnar, för att främja brittiska intressen. Det unika med det i Oporto är att det är det enda som fortfarande kan sägas vara i drift.
Ökad efterfrågan (början på 1700-talet), bl a efter nämnda Methuentraktaten, ledde till högre priser, överproduktion och förfalskningar. Exempelvis så fuskades det med tillsats av socker och fläderbärsjuice. Till slut (1740-talet) så sjönk efterfrågen kraftigt, vilket tvingade de portugisiska myndigheterna (Marquês de Pombal) år 1756 att inrätta ett kontrollorgan för att helt enkelt övervaka vinproduktionen och styra upp kvaliteten (den s.k. klassificeringen). Detta ledde också till att Engelsmännen förlorade sitt "monopol" över portvinshanteringen. Portvinshandeln tog därefter ny fart och uppgick i början på 1800-talet till 30 miljoner liter - "The Golden Age of Vintage Port". Det var också på 1800-talet som dom söta portvinerna kom på allvar, innan så var uppspritning av torra viner vanligast. 1878 kom vinlusen, Phylloxera vastatrix, till Dourodalen och förstörde stora delar av vinnärningen. Hur som helst så hade man redan kommit på lösningen, ympning på amerikanska rotstockar, men det ledde ändå till mödosamma omplanteringar. Detta följdes av stora översvämningar 1909. Även om det var först på 1800-talet som dom söta portvinerna slog igenom, så såg dom första dagens ljus på 1730-talet, genom att man då (på sina håll) började att avbryta själva jäsningen med sprit, resulterande i just sötare viner. I slutet på 1800-talet fanns inte dagens portvinstyper utan, förutom Vintage Port, bara tre sorter; Dry - utjäst torrt vin gjort utan tillsatts av alkohol, Medium - ganska sött vin gjort med liten mängd sprit tillsatt under jäsningen, och Rich - sött vin likt dagens portvin
och gjort genom tillsatts av 1/5 druvsprit. Den nuvarande typindelningen (portvinstyper, se nedan) är av ungt datum och uppstod på 1970-talet. År 1970 kom nämligen Taylors 1965 LBV som den första Late Bottled Vintage, även om detta - som så mycket annat - kan diskuteras. Kategorin tillkom officiellt 1958 och det lär ha funnits en Ramos Pinto LBV 1927. 1973 skapades det nya regler kring möjligheten att sätta en åldersangivelse på ekfatslagrat portvin, och "aged tawny" var fött. Även här så påstår sig Taylors vara först och släppte en 10, 20, 30, och 40 års serie med Tawny´s. Något som borde varit en omöjlighet om dom inte redan dessförinnan – utan att det stipulerades på etiketterna – gjorde motsvarande viner. Vintage Port då? Ja den första buteljerad på flaska lär ha sett dagens ljus så tidigt som 1775. Dock så lär det ha sålts en årgång 1765 på Christie’s 1773 men då på fat. Uppfinningen av portvinet kan härledas till en vinhandlare i Liverpool, som 1678 skickade sin son till Portugal för att leta efter lämpliga viner att importera. I ett kloster vid staden Lamego, högt uppe i bergen ovanför Douro, så lärde han sig av abbotten att man, genom att tillsätta Brandy under (snarare än efter) jäsningen, kunde genom att döda av den aktiva jästen få fram en sorts söta alkoholstarka viner. [fri översättning från "The Oxford Companion to Wine - Jancis Robinson"]
Klassificering. Portvinet, som är Europas äldsta kvalitetsvin, klassificerades redan år 1756 (vilket är nästan 100 år innan klassificeringen i Bordeaux 1855). Sedan 1756 så har lagarna uppgraderats flera gånger. Exempelvis så var det förr (innan 1996) tillåtet att exportera portvin i fat, vilket gjorde att det gick att köpa härtappade portvin. Numera så måste allt portvin buteljeras i Portugal. Vidare gäller (från 1986) att man både får lagra och buteljera på själva vingårdarna. Innan så gällde att allt portvin måste lagras i Vila Nova de Gaia, vid Douroflodens mynning (mitt emot staden Oporto).
Den officiella organisationen som har till uppgift att reglera produktionen och
kontrollera prissättningen är (från 1995) CIRDD, Commissão Interprofessional da Região Demarcada do Douro. CIRDD representerar både odlare, genom deras intresseorganisation Casa do Douro, och vinhandlarna (de sk "Shippers"). Portvinsinstitutet (Instituto dos Vinhos do Douro e Porto, IVDP) är annars den statliga myndighet som kontrollerar själva vinhandlarna och som slutgiltigt (genom analys och provningar) godkänner portvinerna och delar ut den äkthetsetikett som sitter över flaskhalsen. Varje vingård är registrerad hos Casa do Douro, vilket är det officiella organ (från 1932) som representerar odlarna. Vingårdarna är sedan klassificerade i sex olika kategorier, A till F, beroende på fysiska faktorer såsom; läge, topografi (höjd, lutning), jordmån, klimat, druvsorter, exponering, ålder på vinstockarna, produktivitet och skötsel. Med denna kategorisering som bas så bestäms hur mycket portvin (beneficio) som respektive vingård får tillverka varje år. Detta bestäms årligen av portvinsinstitutet (Instituto do Vinho do Porto, IVP), som sedan delar ut tillstånd till respektive odlare. En lustighet i sammanhanget är att det finns ett antal vingårdar som har "hemlig"
klassificering. Generellt så får vingårdar kategoriserade som A göra portvin på ungefär hälften av sin skörd, medan de som är kategoriserade som F oftast inte får göra något portvin. Överskottet går till bordsvinstillverkning. När det gäller portvinstyperna så bestämmer man efter den lagrade mustens kvalitet (och inte i första hand utifrån druvorna). Detta gör att tidpunkten för beslutet är beroende på vilken typ av portvin man avser tillverka, exempelvis bestäms Vintage under 2:a året efter skörd, medan Late bottled vintage bestäms under 4:de året efter skörd. Det är portvinsinstitutet som efter analys av prover från producenterna avgör och godkänner portvinerna och också deklarerar goda årgångar "Vintage".
"Benefíco" - Den mängd must som får användas till att göra portvin på ett år.
Druvor. Mängder med druvor, 28 blå och 19 gröna, är tillåtna för produktion av portvin. Det är till och med så att många odlare inte ens vet vilka druvor somdväxer i sin egen vingård då det är vanligt att det växer en blandning av druvsorter på en enskild vingård. Nyplanterade vingårdar innehåller dock oftast en varietet (druvsort). Hur som helst så kan man urskilja några druvsorter som anses som bättre. De mest odlade blå resp. gröna druvor är (bästa i fetstil):
De bästa druvsorterna har den viktiga egenskapen gemensamt att de alla är små och tjockskaliga. Något som gör att de både kan motstå Douro's hetta och torka, och att de ger låga skördeutbyten och koncentrerade viner.
Vinifikation. Vinskörden sker ofta för hand då odlingsområdena (branta terrasserade sluttningar) inte går att skörda mekaniskt. Vindruvorna överförs till vingården ("quintan"), där avstjälkning, pressning och efterföljande jäsning tar vid. De flesta viner görs idag i moderna anläggningar där det mesta är mekaniserat och/eller automatiserat. Detta gäller såväl krossning som extraktion/maceration, och de antingen öppna eller slutna tankarna är utrustade med automatiska pumpsystem och mekaniska blandningssystem (s.k. "autovinifikation"). När skörden når anläggningen så avstjälkas den och krossas varsamt för att få bästa möjliga maceration. Musten svavlas (sulfit) men vanligtvis tillsätts ingen odlad jäst utan man klarar sig på den som naturligt följer med druvornas skal. Temperaturen hålls stabilt runt 30-32ºC under hela jäsningen tills det att alkohalten nått 4-6% (volym%). Därefter så dräneras den fermenterade musten och klaras, ofta genom användande av roterade filter, innan den förstärks med 77%-ig vinsprit (s.k. aguardente) och läggs på fat. Mängden vinsprit uppgår till 110 liter per 440 liter vin. Detta ger 550 liter, vilket är vad ett fat (s.k. pipe) rymmer, och en slutlig alkoholhalt på runt 20%. Vid första omdragningen så klassas vinerna efter smak där dom bästa reserveras för att blir årgångsvin (Vintage, LBV, etc) medan de flesta blandas. Vinerna som
reserverats luftas för att stabilisera färgen och lagras sedan på uppfyllda fat såsom vanliga rödviner. Vintage Port buteljeras efter 2-3 år och LBV efter 4-6 år, varefter dom fortsätter att utvecklas under reduktiva betingelser på flaska. Blandvinerna (Ruby, Tawny, White Port, "Aged" Tawny, etc) lagras däremot under oxidativa betingelser i ej uppfyllda fat och får - ju längre tid dom lagras - en mer komplex och karamelliserad karaktär. Traditionellt så pressades allt vin genom att "trampas" i stora stenkar (s.k. lagar). Detta görs fortfarande för vissa toppkvalitéer och hos mindre vingårdar (quintas). Trampningen räknas nämligen fortfarande som det bästa sättet att pressa
druvor, att extrahera ut färg och tanniner, utan kärnorna går sönder. Kärnor som annars kan ge viss bitterhet åt vinerna. Det faktum att vinet förstärks efter bara 1-2 dagar gör att den här extraktionen är extra viktig, när det gäller vanliga röda viner så får ju extraktionen pågå under betydligt längre tid.
Nästan alla viner överförs till produktionsanläggningar i Vila Nova de Gaia, vid Douros flodmynning (Altanten), för lagring och buteljering. Transporten skedde ända fram till 1950-talet med flodbåtar, Barco Rabelo, men numera används lastbilar. Lagringen sker på stora ekfat (pipe, 550 l) och på flaska. Eklagringens längd varierar åtskilligt, från 2 till 100 år, och sker under oxidativa betingelser. Vissa vintyper lagras i huvudsak på butelj. Största delen av portvinerna är blandade ur olika fat och olika årgångar. Orsaken till transporten till Vila Nova de Gaia är att lagen, ända fram till 1986, stadgade att allt portvin skulle lagras och buteljeras där. Numera hittar alltmer portvin nya vägar till marknaden än genom Vila Nova de Gaia. Servering. När det gäller servering av portvin så behöver man tänka på att vissa sorter (åtminstone vintage port och crusted port) kräver dekantering p.g.a. den fällning dom bildar vid mogning.
Vintage port (och liknande kvaliteter) serveras företrädesvis mellan 16-18 grader, medan tawny och white port serveras kylt 10-12 grader. Skall vinet serveras som sällskapsvin så passar det bäst kylt. Portvin passar annars utmärkt att serveras till olika ostar, typ cheddar, parmesan, brie, ädelost, m.fl. Portvinstyper. Portvin finns i ett flertal olika typer, dels beroende huruvida vinerna är gjorda på en årgång eller en blandning av årgångar, och dels på hur länge och med vilken metod de är lagrade. Vinerna kan vara mognade huvudsakligen på på flaska, ruby- eller vintage-stil, dvs de har buteljerats tidigt (kort fatlagring) och utan filtrering, eller så kan de vara mognade huvudsakligen på fat, tawny-stil, och är då konsumtionsfärdiga vid buteljeringen. De "flaskmognade" vinerna fortsätter att utvecklas länge på flaska och kan lagras i tiotals år. (Ruby och tawny är således huvudtyperna från vilka övriga utgår.) Jag har valt att indela typerna efter stilen, ruby och tawny,
snarare än efter huruvida dom är lagrade, även om det hyfsat följer varandra. Portvinsinstitutet (IVDP) följer för övrigt samma indelning, medan andra sätter mer värde i tiden för fathanteringen än själva stilen. Detta gör att vissa (hemsidor, producenter, etc) exempelvis klumpar ihop Vintage och Single Quinta Vintage som flasklagrade, och övriga typer (även alltså LBV, Ruby och Ruby Reserve med Tawny's) som
fatlagrade, detta då de alla buteljeras drickfärdiga efter en tids fatlagring. Allt portvin lagras under starkt oxidativa betingelser. Denna lagringsprocess medför att strävheten minskar, bouqueten utvecklas, samtidigt som färgämnen kondenserar ihop och faller ut. De mindre lagrade (mindre oxiderade) rubyportvinerna bibehåller fruktheten hos unga viner, och har också en mer eller mindre mörkt röd färg. De äldre, mer oxiderade, tawnyportvinerna blir nötigare i karaktären och
antar en gyllene röd till läderbrun färg, beroende på lagringstid. Vidare så kan man skilja på brittisk och portugisisk stil, där den brittiska står för torrare, tanninrikare, och mer lagringsdugliga viner, medan de portugisiska är mjukare, sötare, och mognar fortare. Det brukar synas på etiketten vilken stil portvinet har ("brittisk etikett").
Ruby (flasklagrad) stil: Tawny (fatlagrad) stil: White port (vitt portvin) utgör mindre än 10 procent av produktionen. Finns från torrt till sött, och vinner inte på lagring. Lite data för jämförelse. År 2009/2010 (säsongen) så producerades det
1.35 miljoner hl vin i Douro varav 0.774 miljoner hl var portvin vilket motsvarar nästan 60%. Vidare så var (av årgång 2009) 38.2% Ruby, 19.8% LBV, 5.1% Vintage, 9,4% Tawny, 25,9% "aged" Tawny och 1.6% Colheita. Producenter. Portvinsproducenterna är (vilket i alla fall jag tycker är tråkigt) väsentligt färre än vad
floran av firmanamn och etiketter antyder. Det är ett fåtal ägargrupperingar och portvinsfirmor
som mer eller mindre kontrollerar det mesta. Dessa ägargrupperingar är: Fladgate Partnership (Taylor, Fonseca, Croft), Symington Family Estates (Warre, Dow, Cockburn, Quinta do Vesuvio), Sogrape (Ferreira, Offley, Sandeman) och Sogevinus (Kompke, Cálem, Burmester, Barros). Andra betydande
producenter är: Quinta do Noval, Churchill, Royal Oporto (Real Companhia Velha), Niepoort, Ramos-Pinto (ägs av Louis Roederer), Krohn, m.fl. Churchill och Niepoort förtjänar lite extra uppmärksamhet, dels för att dom är udda företelser men på olika sätt och sedan för att dom båda helt enkelt gör bra portviner.
|
||||||||||||||||
[ Tillbaka till kartan. ] | ||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
![]() |
2022-11-06 © Lars Jonsson |
|||||||||||||||