© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

Valencia
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)  ]


Vinområdet Valencia, vid spanska östkusten, är en storproducerande region (102' ha) som länge dominerats av bulkvinsproducenter.

Valencia består av områdena (DO):

  • Valencia DO
  • Utiel-Requena DO
  • Alicante DO
  •  

    Valencia DO

    Valencia DO var en gång känt för sitt tunga och alkoholstarka och dåliga bordsvin.  Nuförtiden producerar de flesta moderna anläggningar mycket lättare och friskare vin.  Fortfarande rör det sig om enklare bordsvin av all slag (rött, vitt och rosé). 

    Det finns dock en del bra rödviner gjorda på Monastrell, som är medelfylliga och lena.  Och så finns det utmärkta och läckra dessertviner, Moscatel de Valencia, gjorda på druvan Moscatel (Muscat d'Alexandrie).  Dessa viner med russintoner är faktiskt såpass bra att de kan jämföras med franska Muscat de Beaumes de Venise (dubbelt så dyr).

    Druvor som används är främst, röda; Monastrell (Mourvédre), Forcayat, Garnacha (Grenache), Garnacha Tintorea (Alicante Bouschet), Tempranillo, Cabernet Sauvignon, m.fl., och vita; Merseguera, Malvasie, Planta Fina, och Chardonnay.  Forcayat, Merseguera och Planta Fina är alla lokala druvsorter.

    Exempel på bra producenter är;  CA de Villar, La Baronia de Turis (söta moscatelviner), Cherubino, Vincente Gandia (Castillo de Liria), Bodegas Schenk (San Terra, Real Copero - Moscatel), Augusto Egli (Rey Don Jaime Blanco), Valsangiacomo (Marqués de Coro), Vinival (Spaniens största vinexportör), m.fl.

     

    Utiel-Requena

    Utiel-Requena, som är ett stort och viktigt distrikt, huvudsakligen för rödvin, ligger längst västerut i provinsen Valencia. Destillerat vin och s.k. doble pasta var en gång områdets styrka.  Numera görs här både kraftiga, röda viner med viss elegans och mjukhet, och friska och lätta torra roséviner.  Rosévinerna räknas till Spaniens bästa.

    Druvorna som används är främst, röda; Bobal, Tempranillo, Garnacha (Grenache) och Cabernet Sauvignon, vita; Macabeo, Merseguera, och lokala Planta Nova.

    Exempel på bra producenter är;  Coop. Agricola de Utiel (Bästa vinkooperativet!), Vincente Gandia, Bodegas Schenk, Torre Oria, m.fl.

     

    Alicante DO

    Alicante producerar stora mängder enkelt, men sunt vin.  Vinet, rött, vitt eller rosé, odlas i det milda klimatet på mörk kalkhaltig jord på höjderna bakom turistorten Alicante.  Även här tillverkas bläcksvart och kärvt vin i doble pasta-stil, även om yngre och fruktigare vin blir allt vanligare.

    Förutom nämnda enkla viner så görs här också dels ett förstärkt moscatelvin och dels Fondillón, ett starkvin i Tawny port-stil.  Moscatelvinet, ett av Spaniens bästa, är lätt och uppfriskande.  Fondillón, starkvinet, är lite speciellt.  Det är gjort på soltorkade Monastreldruvor och ligger på fat i åtta år i s.k. Solera system (Vedertaget tillverkningssätt för Sherry).  Resultatet är fylligt starkvin med nötig kolasmak.

    Druvor som används är främst, röda; Monastrell (Mourvédre), Garnacha (Grenache), Bobal, Tempranillo, m.fl., och vita; Merseguera, Moscatel (Muscat d'Alexandria), Verdil, Riesling, m.fl.

    Exempel på bra producenter är;  Hijo de Luis García Poveda (Costa Blanca), Salvador Poveda (Fondillón viner på Monastrell), m.fl.

     

    "Vino de doble pasta" är en lokal specialitet, som görs när rosa musten fått rinna av druvklasorna.  Fler druvklasar läggs till de avrunna klasarna, och allt får jäsa tillsammans.  Detta resulterar i mörkt vin.  Detta tjocka och intensiva vin är efterfrågat som inblandningskomponent både i Spanien och utomlands.

     

    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2001-03-20
    Lars Jonsson