© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

Murcia
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)  ]

Murcia är en region som producerar stora mängder enkelt, men prisvärt, vin. Murcia består av distrikten (DO):

  • Jumilla DO
  • Yecla DO
  • Bullas DO
  •  

    Jumilla DO

    Jumilla är en unik appellation, detta då dess höga och bergiga vinodlingar har undvikits att drabbas av vinlusen, phylloxera.  Detta gör att en stor andel av vinstockarna fortfarande är oympade.

    Nästa allt vin är rött, och tills nyligen var det också tråkigt, förutom det som var gjort i doble pasta-stil

    De bästa röda är gjorda på Monastrell och är (när de är som bäst) lena, fruktiga och aromatiska, och som oftast också lagringsdugliga.  Vidare så görs här också lättare viner som skall njutas medan de är unga och saftiga.  Även vitt vin och rose görs också.

    Druvor som används är främst, röda; Monastrell (Mourvédre), Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet), Cencibel (Tempranillo), Merlot, m.fl., och vita; Airén, Merseguera, Pedro Ziménez, m.fl.

    Exempel på bra producenter är;  Agapito, Bodegas Bleda (Montesinos - röd Crianza), Casa Castillo, Castillo de Luzón, , Rico (Carchelo), Señorio del Condestable, Cooperativa San Isidro (Lacrima Christi - "kristi tårar", - sött vin av Monastrell), Vitivino (Altos de Pío), m.fl.

     

    Yecla DO

    Även om man här kan hitta en del bra vin så finns det inget som utmärker sig.  Områdets röda vin är antingen bläcksvart doble pasta eller körsbärsfärgat med bra kropp och frukt.  Det vita vinet är i bästa fall friskt, rent och fruktigt.

    Druvor som används är Garnacha (Grenache), Meseguera, Mourvèdre (Monastrell), m.fl.

    Exempel på bra producenter är; Bodegas Castaño (Pozuelo, Las Gruesas), Ochoa Palao (Cuvée Prestige, Ocoa - Monastrell.), m.fl.

     

    "Vino de doble pasta" är en lokal specialitet, som görs när rosa musten fått rinna av druvklasorna.  Fler druvklasar läggs till de avrunna klasarna, och allt får jäsa tillsammans.  Detta resulterar i mörkt vin.  Detta tjocka och intensiva vin är efterfrågat som inblandningskomponent både i Spanien och utomlands.

     

    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2001-03-20
    Lars Jonsson