© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Mosel-Saar-Ruwer (Moseldalen)
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)   ]
 
moselkarte3.gif (22593 bytes)
 

Mosel (floden), med sina branta sluttningar, slingrar sig fram mer än någon annan tysk flod, vilket gör att sluttningarna vetter åt alla möjliga håll.  Naturen är svindlande vacker och vinerna, när de kommer från något av de branta lägena med skifferjord och söderläge, liknar inga andra viner.  De är lätta, friska och eleganta samtidigt som de har en behaglig syra.  Många av dom tillhör tysklands bästa.

Mosel-Saar-Ruwer är det enda distrikt som kan tävla med Rheingau när det gäller kvalitet, och många av tysklands bästa viner görs här.  Vinerna är mer eleganta och fruktiga, jämfört med Rheingau's mer fylliga och karaktärrika viner.  Dessutom så är en större andel av vinerna sk. Prädikatsviner med framträdande sötma, även om alltfler viner utjäses till torrhet.

Vinerna har en spännade smak av fruktträdgård, där både blommor och frukt (äpplen, aprikos, mm.) ingår tillsammans med en ofta tydlig petroleumkaraktär, detta samtidigt som vinerna har en så låg alkoholhalt att man faktiskt kan njuta av glas efter glas. 

Mosel-Saar-Ruwer är uppdelad på de fem deldistrikten (bereiche), från norr till söder;  Zell, Bernkastel (Mittelmosel), Saar-Ruwer, Obermosel, och Moseltor.  De bästa vinerna är de som kommer från Bernkastel och Saar-Ruwer. 

I Bernkastel (Mittelmosel) ligger en rad berömda byar, varav Piesporter och Bernkastel med systerstaden Kues, tvärs över floden, är de mest kända.  Piesport som gör storartade viner, menlösa Piesporter Michelsberg oräknad.  Prova Piesporter Goldtröpfchen, t.ex. Reinhold Haarts.  Bernkastel är känt för läget "Doctor" - moseldalens mest ryktbara.  Andra "stora" byar är Ürzig, Erden, Whelen, Brauneberg, Leiwen mm.  Zell är framförallt känt för storsäljaren "Zeller Schwarze Katze", som är ett halvtorrt vin av enklare typ.  De bästa vinerna i Saar-Ruwer kommer från byarna Wiltingen och Scharzhofberg.

Bernkasteler Doctor - Moseldalens bästa läge och dyraste vin.  Enligt sägnen var Triers ärkebiskop Boemund II dödssjuk, utan bot från läkarna.  Han tillfrisknade dock efter att ha druckit av en Bernkastel-vinbondes vin och lär ha utropat "Den bäste doktorn växer i denna vingård..".  Och har man druckit vin från läget Bernakasteler Doctor, speciellt vin från Dr. H. Thanisch, så är det lätt att hålla med...

De bästa moselvinerna är rieslingviner av kabinett- eller spätlese klass.  De har en frisk syra, en behaglig bouquet, och är alkoholsvaga.  De är med sin lätthet idealiska både som sällskapsdryck och som aperitif.  Torrare moselviner passar utmärkt till lättare fiskrätter.

Mosel-Saar-Ruwer's uppodlade areal är 9 034 ha (2008) och produktionen är 814 408 hl (2009), varav runt 91% var vitt vin.  Förutom Riesling (59.7 %), så är dom viktigaste druvsorterna Müller-Thurgau (14.0 %), Elbling (6.1 %), och Kerner (4.0 %).  Elbling är en druva som förr var mycket mer uppskattad.  Numera så utnyttjas den mest inom tyska sektindustrin, där dess syrliga och neutrala smak kommer till sin rätt.  Kerner som är en hybrid mellan röda Würtembergdruvan Trollinger och Riesling, ger Rieslingliknande vin med hög naturlig sockerhalt men utan Rieslings bouquet.

Klassificeringssystemet som används i Mosel är samma som för övriga Tyskland, men med skillnaden att de olika klassernas miniminivåer är lägre.  Detta är lite det som karaktäriserar moselvinerna, dvs. orsaken till att vinerna här, jämfört med de från Rhen, är lättare, friskare och har en lägre alkoholhalt.  Kvalitetsviner från Mosel skall vanligen lagras i 5 år eller mer.  Moselviner tappas alltid på gröna flaskor, till skillnad på Rhendalens bruna.

Producenter.

Fritz Haag, Brauneberg, är en av Moseldalens absoluta topp producenter, och gör regelbundet viner som räknas bland tysklands främsta.  Drivs sedan 1965 av Wilhelm Haag.  Bästa lägena är Brauneberger Juffer och Juffer-Sonnenuhr.

Egon Müller - Scharzhof, Wiltingen, är även det en av tysklands främsta egendomar.  Räknas som specialist på på ädelsöta prädikatsviner och gör dyra, men storartade, söta viner.  Bästa läget, som man har 7 ha av, är Scharzhofberg.

Joh. Jos. Prüm, Bernkastel-Whelen, är den av Prüm:arna som lyckats bäst, men S.A. Prüm ligger inte långt efter.  Även här är det främst ädelsöta prädikatsviner som gäller.  Bästa lägena är Wehlener Sonnenuhr och Graacher Himmelreich (gäller även S.A. Prüm).

Dr. H. Thanish, Bernkastel-Kues.  Här är det viktigt att "hålla tungan i rätt mun" och skilja på de två olika Thanish producenterna med snarlika namn och etiketter.  Pga osämja så delades nämligen gården upp i dels den bättre Dr. H. Thanisch - Erben Thanisch och dels Dr. H. Thanisch - Erben Müller-Burggraef.  Hur som helst så har båda del av berömda läget Bernkasteler Doctor, ett av tysklands bästa, och därför möjligheten till att göra exklusiva viner.

Exempel på producenter som regelbundet producerar kvalitetsviner:

 • Carl von Schubert, Maximin Grünhaus, Mertesdorf (eleganta viner)
 • Dr. H. Thanisch, Bernkastel (Doctor, dyr!)
 • Dr. Loosen, Whelen, Erden, Ürzig
 • Dr. Pauly-Bergweiler, Bernkastel
 • Egon Müller, Scharzhofberg, Wiltingen (tysklands bästa Riesling)
 • Fritz Haag, Brauneberg
 • Forstmeister Gelts-Zilliken, Saarburg
 • Grans-Fassian, Leiwen (eiswein, ädelrötviner)
 • Heribert Kerpen, Whelen, Graach
 • Heymann-Löwenstein, Winningen
 • Joh. Jos. Christoffel, Ürzig, Erden
 • Joh. Jos. Prüm, Whelen, Graach, Bernkastel (ädelrötviner)
 • Karlsmühle (Peter Geiben), Mertesdorf
 • Karthäuserhof, Eitelsbach
 • Molitor-Haus Klosterberg, Bernkastel-Wehlen
 • Reichsgraf von Kesselstatt, Bernkastel (Doctor), Dhron, ...
 • Reinhold Haart, Piesport (bästa piesporten!)
 • Robert Eymael (Mönchhof), Ürzig (Riesling specialist)
 • S.A. Prüm, Whelen, Graach, Bernkastel (fruktiga Riesling)
 • Sankt Urbans-Hof, Leiwen
 • Selbach-Oster, Zeltingen, Bernkastel, Whelen
 • Schloss Saarstein, Serrig
 • Schloss Lieser, Lieser
 • Studert-Prüm, Bernkastel-Wehlen
 • Wegeler-Deinhard, Bernakastel (Doctor), Whelener, Graach
 • Willi Schaefer, Graach
 • Von Hövel, Konz-Oberemmel
 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

   
  Lägen och Byar (Städer) (från norr till söder).
   
  Bereiche Grosslage Byar
  Zell Weinhex (Koblenz), Kobern, Winningen.
  Goldbäumchen Pommern, (Cochem).
  Rosenhang
  Grafschaft
  Schwarze Katz Merl, Zell.
  Bernkastel Vom Heissenstein
  (Mittelmosel) Schwarzlay Enkirch, (Traben-Trarbach), Erden, Ürzig.
  Nacktarsch Kröv
  Münzlay Zeltingen, Wehlen, Graach.
  Badstube Bernkastel
  Kurfürstlay Kues, Lieser, Brauneberg.
  Michelsberg Piesport, Dhron, Neumagen Trittenheim.
  St. Michael Leiwen, Klüsserath, Detzem, Schleich, Mehring.
  Probstberg Longuich, Schweich.
  Saar-Ruwer Römerlay Eitesbach, Mertesdorf, Kasel, Maximin Grünhaus, (Trier).
  Scharzberg Ayl, Filzen, Kanzem, Oberemmel, Scharzhofberg, Wiltingen, Ockfen, Saarburg, Serrig.
  Obermosel Königsberg
  Gipfel
  Moseltor Schloss Bübinger Perl.
   
  [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2012-04-17
  © Lars Jonsson