flaggan.gif (148 bytes) Lars Vinsida! star.gif (6376 bytes)
 
Ahr
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)   ]
 

Ahr är både en av de nordligaste och en av de minsta (ung 600 ha) av de tyska vinregionerna.  Bara Saale-Unstrut och Sachsen, från forna DDR, ligger längre norrut.  Själva vingårdarna ligger på branta terrasserade sluttningar följande floden Ahr, precis där den flyter ut i Rhen, strax söder om Bonn.  Detta, tysklands kanske vackraste vinlandskap, och dess rödvinsled (Rotweinwanderweg) som slingrar sig utefter branta sluttningar och mellan vingårdar, är väl värt en "tur". 

Ahr är ett utpräglat rödvinsområde och ungefär 70-75 % av vinerna är röda.  Att det överhuvudtaget går att göra rödvin här beror på att vissa lägen har ett medelhavsliknande mikroklimat, men huvudelen av rödvinerna är dock blekt roséliknande.

Jordmånsmässigt så kännetäcknas inte bara det vackra landskapet av vulkaniska formationer utan även själva jordmånen som kan betecknas som vulkanisk med inslag av skiffer och lera.

De viktigaste druvsorterna är de röda Spätburgunder (Pinot Noir, 52%) och Portugieser (18%), som ger lätta, ljusröda viner med frisk syra och med låga halter garvsyra.  Resultatet av det nordliga läget är alltså oftast "vitvinslika" rödviner, men undantag finns, och det finns odlare som lyckas få fram viner med djupare färg.  Andra röda druvor som odlas är Früburgunder (Pinot Noir klon) och Dornfelder. 

När det gäller vita druvor så odlas Müller-Thürgau (11%) och Riesling (9%), där Risling ger dom bästa vinerna, som dock inte når upp till de från Rheingau och Mosel.  En specialitet är det mjuka och fruktiga rosévinet Weissherbst som (oftast) är gjort på Spätburgunder druvan.  Nästan allt vin som produceras konsumeras lokalt. 

Weissherbst är en typ av rosévin gjort endast på röda druvor.  Endast en druva får användas och måste då anges.  Weissherbst var från början ett botrytiserat vin.  Qba-klassificerat.


Producenter.

Meyer-Näkel är bästa producenten och räknas som en av tysklands allra främsta rödvinsproducenter.  Vinerna är eleganta med fin syra, bra fyllighet och längd.  En specialitet är Meyer-Näkel Illusion som är ett vitt (eg. rosé) vin (weißwein) gjort av röda Spätburgunder druvor (jäst som ett vitt vin).

Bra producenter är;

 • J. J. Adeneuer, Walporzheim (druvtypiska rödviner),
 • Deutzerhof-Cossmann-Hehle, Mayschoß,
 • Kreuzberg, Dernau,
 • Weingut Sonnenberg, Neuenahr (kraftiga rödviner),
 • Meyer-Näkel, Dernau (torra druvtypiska rödviner, Riesling),
 • Toni Nelles, Heimersheim (Riesling),
 • Deutzerhof (Eck), Altenahr.
 • [  Tillbaka till kartan.  ]
   

   
  Lägen och Byar.
   
  Bereich (deldistrikt) Grosslage Byar
  Walporzheim-Ahrtal Klosterberg Altenahr, Ahrweiler, Dernau, Heimersheim, Neuenahr, och Walporzheim.
   
  [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2001-09-09
  © Lars Jonsson