© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

Castilla-León
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)  ]


Vindistriktet Castilla-León, som ligger längs med floden Duero, i höjd med Portugal, består av distrikten (eg. DO):

  • Ribera del Duero DO
  • Rueda DO
  • Toro DO
  • Bierzo DO  (ligger vid Valdeorras i Galicien)
  • Cigales DO
  • Castilla-León är Spanien största autonoma region och består av nio provinser.  Under lång tid var regionen Spaniens hjärta och då var regionen täckt av vinplanteringar.  Efter vinlusens härjningar så planterades hundratals hektar om med de högavkastande lågkvalitetsdruvorna Palomino och Garnacha.  Detta ledde till att kvalitetsdruvorna nästan dog ut. 

    Satstningar av bl a egendomen Vega Sicilia och Alejandro Fernández (Pesquera) har sedan dess placerat (framförallt) Ribera de Duero på kartan.  Både dessa egendomar räknas i idag till Spaniens absolut främsta.

    Viktiga druvor idag är; Tempranillo, Cabernet Sauvignon och Garnacha när det gäller röda viner, och Verdejo, Palomino, Viura och Sauvignon Blanc när det gäller vita.  Tempranillo går här under namnen Tinto Fino, Tinto País i Ribera del Duero DO och Tinta de Toro i Toro DO.  Garnacha går under namnet Tinto Aragonés.


    Områden.

     

    Ribera del Duero DO.

    Ribera del Duero är ett gediget kvalitetsdistrikt som i allt ökande omfattning konkurrerar med Rioja.  Idag är man oftast tom kvalitetsmässigt bättre.  Distriktets odlingar ligger på 700-800 meters höjd i Dueroflodens dalgång, centrerat runt staden Aranda de Douro i provinsen Burgos.  Delar av distriktet ligger i provinserna Valladolid i väster, Soria i öster och i liten omfattning även i Segovia i norr. 

    Klimatet är inte idealiskt för vinodling, eller...  Den höga höjden gör att växtsäsongen är förhållandevis kort, samtidigt som inlandsklimatet ger stora variationer mellan årstiderna.  Detta resulterar i varma somrar och kalla vintrar.  Dessutom skiftar dygnstemperaruren kraftigt med heta dagar och svala nätter.

    Hur som helst, (skenet bedrar) genomsnittskvaliteten är nämligen hög och här återfinns många av Spaniens finaste och dyraste viner.  De bästa vinerna är Tinto Fino (Tinto del País, Tempranillo) baserade (minst 75 %), ofta med inblandning av druvor som Cabernet Sauvignon, Garnacha, Malbec, Merlot och ibland även vita Albillo.  Vinerna är mörka, koncentrerade, fruktiga och sträva.  Största namnen är Vega Sicilia och Pesquera (Alejandro Fernández).

    Vanligvis så jäses vinerna efter avstjälkning, men innan pressning.  Många bodegor "rör" inte ens druvorna utan dessa transporteras genom gravitet så långt det är möjligt.  Efter jäsningen, som sker på stålfat, så pressas vinet (ofta genom gravitation) och det självavrunna vinet (som går till de bästa vinerna) får genomgå malolaktisk jäsning på annan rostfri ståltank.  Efter den malolaktiska fermentationen så dekanteras vinet innan det överförs (igen ofta gm gravitation) till tankar (eller ekfat) för lagring/mogning.  Andra pressningens (eg den enda pressningens) vin går till bodegornas andra vin, bordsvin, eller helt enkelt till destillation.

    Vega Sicilia S.A. är Spaniens mest kända vinfirma.  Prestigevinet, Vega Sicilia "Unico", är ett fruktigt och kraftigt rödvin som bara görs på självrunnen must goda år.  Vinet får jäsa i två omgångar, först på rostfria fat och sedan på amerikansk ek.  Sedan får vinet mogna i mer än 10 år, uppdelat på fat och flaska, innan det släpps ut på marknaden.  Vinerna släpps då inte ut analogt utan i mognadsordning.  Vinerna är kvoterade och för att överhuvudtaget få tag i en flaska så krävs att man köper den av någon som är medlem i Vega Sicilia's speciella klubb.  I Sverige är det Bibendum som är den lyckliga återförsäljaren.  Vinfirmans mer prisvärda, och yngre, viner heter Vega Sicilia "Valbuena" 5 años.  Vega Sicilia "Unico" Reserva Especial är en specialvariant blandad av två årgångar och alltså utan årgångsbeteckning.

    Det hela började redan 1864 när Don Eloy Lecanda Chaves, på en plats som hette Pago de la Vega Santa Cecilia y Carrascal nära staden Valbuena, "uppfann" Vega Sicilia.  Man kan säga att det var Don Eloy som upptäckte potentialen hos den lokala druvan Tinto del País (Tempranillo).  Vinet han (eller snarare bodegan) producerade, trots att det var det finaste i hela Spanien, var ända fram till 1982, då Ribera del Duero fick sin DO-klassning, klassificerat som Vino de Mesa (bordsvin).  Sedan 1982 så ägs Vega Sicilia av företaget El Enebro S.A (Alvárez Diaz).  Vega Sicilia är gjort på druvorna Tinto Fino (60-80 %), Cabernet Sauvignon (20-30 %), Merlot (10 %) och Malbec.  Ibland ingår även vita Albillo och/eller Garnacha.

    Dominio de Pingus heter den danske vinmakarens Peter Sissecks vingård, som på blygsamma 4.5 ha producerar ett av världens bästa viner, nämligen kultvinet Pingus.  Pingus är ett mörkt och koncentrerat rödvin (8 hl/ha) av världsklass, baserat på Tinto Fino (Tempranillo).  Inte illa av en vingård som gav sin första skörd 1995.  Det resulterande unga vinet fick av Robert Parker betyget 96-100 (The Wine Advocate, Augusti 1996) och följande lovord; "the best young red Spanish wine I have ever tasted".  Peter Sissecks huvudegendom heter Hacienda Monasterio och ligger i Pesquera.

    Alejandro Fernández är den som på allvar konkurrerar med Vega Sicilia.  Pesquera Janus Gran Reserva Tinto, Bodegas Alejandro Fernandez prestigevin, tävlar nämligen med "Unico" (ovan) om regionens, och därmed Spaniens, bästa vin.  Detta är ett "helt" Tinto Fino (Tempranillo) baserat tätt och intensivt fruktigt vin.  (Nja, det sägs faktiskt att också ingår lite av den vita druvan Albillo)  Andra viner är Pesquera Tinto Gran Reserva, Pesquera Tinto Reserva och Pesquera Tinto.

    Även om Vega Sicila har varit ett stort vin sedan slutet på 1800-talet, så var faktiskt Ribera del Duero ända fram till mitten av 1980-talet tämligen okänt för dom flesta, även dom som bodde i regionen och till och med eventuellt satt på potentiell vingårdsmark.

    Vad är då hemligheten bakom framgången för Ribera del Duero?  Ett perfekt läge ("terroir"), bra val av druvor, och Europas kanske modernaste teknik, är nog svaret.  Det till synes olämpliga klimatet, med kalla nätter som ger druvorna en vilopaus och en lämplig jordmån (kalk, krita och lera) ger nämligen Tempranillo precis dom förutsättningar som behövs för att nå en perfekt mognad, med kvarvarande frisk syra.

    Här tillverkas även rosé och vita viner, men de vita på Albillo druvan får inte ingå i själva DO-klassningen, utan saluförs istället som Vino de Mesa (bordsvin) och konsumeras lokalt.  Albillo druvan får dock ingå i både de röda och rosé vinerna.  Rosé vinerna, Ribera del Duero rosado, görs framförallt på Garnacha Tinta.

    Exempel på bra producenter är;  Vega Sicilia, Bodegas Alejandro Fernández (Pesquera), Bodegas Alión (Vega Sicilia), Félix Callejo, Hacienda Monasterio (Peter Sisseck), Hermanos Pérez Pascuas, Ismael Arroyo (Val Sotillo), Marqués de Griñon, Dominio de Pingus, Pago de Carraovejas, Señorío de Nava, Teófilo Reyes, m fl.

     

    Rueda DO.

    I Rueda, granne i väst till Ribera del Duero, görs tre typer av vita viner, Rueda (och Rueda Superior), Rueda Espumoso och Rueda Pálido/Dorada.  Även röda Tempranillo viner produceras men de har ej rätt till DO-klassning (Tierra di Medina).  Rueda fick sin klassning 1980.

    Rueda (och Rueda Superior) är lätta, friska och fruktiga vita viner gjorda av druvan Verdejo med inblandning av Viura, Sauvignon Blanc och Palomino.  Rueda min 25 % Verdejo och Rueda Superior min 85 %.  Detta är idag den vanligaste av vintyperna.  Bäst är Rueda Superior.

    Rueda Sauvignon är ett undantag då detta vin får göras på 100% Sauvignon Blanc.  Även här är det (se mer nedan) Marqués de Riscal som gått i spetsen för att denna druvsort skall vara tillåten.  Sauvignon Blanc är en druva som passar utmärkt för Ruedas fastlandsklimat (varma sommrar och kalla vintrar) och jordmån (sand- och kalksten).

    Rueda Espumoso är mousserande vin gjorda enligt "método tradicional" (champagne metoden) på min 85 % Verdejo och mogning i minst 9 månader på jästfällning ("sur lie" lagring).  Dessa viner ingick förr i Cava, men fick inte vara med i appellationen när Cava blev DO 1987.  Ruedas (Consejo Regulador's) lösning var helt enkelt att låta instifta en underkategori till Rueda DO.  Appellationen trädde i kraft 1992.

    Rueda Pálido/Dorada är förstärkta oxiderade sherry liknande viner på framförallt Palomino Fino druvan.  Denna typ av vin var mycket vanligare förr.

    Bästa producenten är Vinos Blancos de Castilla (Marqués de Riscal) som är "skyldig" till att på 1970-talet gått i spetsen för den nya stilen med fräscha Rueda viner gjorda på Verdejo, Sauvignon Blanc och Viura, exempelvis Marqués de Riscal Superior, samt druvrena viner på både Verdejo och Sauvignon Blanc.

    Exempel på bra producenter är;  Agricola Castellana, Marqués de Griñon, Marqués de Riscal (Vinos Blancos de Castilla), Antaño, Belondrade y Lurton, m.fl.

     

    Toro DO.

    Toro, som fick sin DO-klassning 1987, räknas som ett rödvinsdistrikt även om här även produceras både vita och rosé viner.  Tillåtna druvor i distriktet är de röda druvorna Tinto do Toro (Tempranillo) och Garnacha, och de vita Malvasia och Verdejo.  De röda vinera är gjorda på minst 75 % Tinto de Toro och hade sin storhetstid på medeltiden.

    Exempel på bra producenter är;  Bodegas Fariña, Vega Saúco och Frutos Villar.

     

    Bierzo DO.

    Bierzo är ett litet vindistrikt, gränsande till Valdeorras i Galicien, men är ändå en del av Castilla-Leon.  Bierzo är ett relativt nytt DO (1989) och omfattar både röda, vita och roséviner.  Förutsättningarna, klimat och jordmån, erbjuder utmärkta förutsättningar för vinodling. 

    Röd Bierzo måste minst bestå av 70 procent av den inhemska druvan Mencía, med inblandning av Garnacha Tintorera.  Mencía är en kvalitets druva som har förmåga att kunna producera ett tilltalande och aromatiskt vin liknande Cabernet Franc, dock låg färgintensitet.  Garnacha Tintorera är unik röd druva då musten är färgad, alltså inte bara skalet vilket är det vanliga.  Används för att ge lite mer färg åt de röda Bierzo vinerna.

    För de vita vinerna används druvorna Palomino, Doña Blanca, Godello, och Malvasia.  De bästa vita görs på Godello och Doña Blanca.

     

    [  Tillbaka till kartan.  ]
     

    2002-03-10
    © Lars Jonsson