© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

Castilla-La Mancha
[   Allmänt /  Kvalitetsindelning /  Druvor /  Områden (inkl. karta)  ]


Castilla-La Mancha är Spaniens största autonoma region (landskap), består av fem provinser och sju (urprungsbetecknade) vinregioner, (Denominación de Origen, DO).  Vinregionerna är:

 • Mondejar DO
 • Méntrida DO
 • La Mancha DO
 • Ribera del Júcar DO (2001)
 • Manchuela DO (2000)
 • Valdepeñas DO
 • Almansa DO
 • Pago Dominio de Valdepusa DO (2001-2003)
 • Pago Finca Elez DO (2001-2003)
 • Castilla-La Mancha är "stor" region, bestående av fem provinser (från norr till söder Guadalajara, Toledo, Cuenca, Giudad Real, och Albacete), och som täcker hela 8 miljoner ha (varav över 700 000 ha vingårdsareal).  Hela hälften av allt spanskt vin tillverkas här, samtidigt som det också är här som världens - arealmässigt - mest odlade druva, Airén, hör hemma.

  Geologiskt så är Castilla-La Mancha en platt högplattå (500-700 m.ö.h.), ingränsad av floder och bergskedjor.  Klimatet är extremt med iskalla vintrar och stekheta somrar.  Lokalt säger man att man lider av "9 månaders vinter, följt av 3 månaders helvete" (vi pratar om temperaturer från - 22 till + 44 grader).  Klimatet är faktiskt så extremt att vinerna är naturligt biologiska.  Värmen gör nämligen att parasiter och insekter inte överlever.

  Största industrin här är jordbruk men då snarare fåruppfödning och osttillverkning än vinframställning.  För vem har inte hört talas om Manchego - den kända fårost som kommer härifrån.  Flera varianter görs som motsvarar olika mognadsstadier - fresco (färsk), curado (lagrad tre till tretton veckor), viejo (mer än tre månader) och en aceite (lagrad upp till ett år inlagd i olivolja).  Sedan 1984 så har osten en egen DO klassificering och lagligt skydd.

  Traditionellt så har här gjorts mängder med bulkvin, men en ny generation viner har kommit, och mer är på väg...  Airén omplanteras och ersätts av druvor av högre kvalitet, konstbevattning har blivit tillåtet, vinifikationsutrustningen upprustas, mm.

  Sammanfattande kan man säga att La Mancha tillverkar vita bulkviner av Airén; Mondéjar och Méntrida röda mediokra viner av Garnacha (Grenache); Valdepeñas lätta röda blandviner; och slutligen Almansa som tillverkar solida röda viner av Monastrel och Cencibel (Tempranillo).

  Castilla-La Mancha är kanske mest känt för att det var här (år 1602) som skatteindrivaren Miguel Cervantes (1547-1616) sattes i fängelse i väntan på att borgmästaren som var bortrest skulle komma hem igen.  Hur som helst så var det här i fängelset som han skrev de två första verserna i boken som skulle bli en världslitterär klassiker - nämnligen boken Don Quixote.  Cervantes är en intressant person då han var mycket av ett misslyckande innan succén.  Karriären inkluderade nämnligen sjöman, legosoldat, slav i Algeriet, och just skatteindrivare.  Rik blev han aldrig men efter Don Quixote kunde han i alla fall försörja sig som författare.  Hur som helst så sägs det att det faktiskt var bl.a. egna uppleveser som skildras i boken som av vissa kallas för "världens bästa roman".


  Områden.

   

  La Mancha DO.

  La Mancha ligger i centrala Spanien, och är med sina 193 000 hektar (1.22 miljoner hl/år) vinodlingar världens största "avgränsade" vinregion.  Här produceras mängder av enkelt vitt vin, både sött och torrt, mestadels är det bulkviner som går till inhemsk produktion eller till sprittillverkning.  Men förutom detta så produceras här också många utomordentliga (framförallt) röda viner.

  Två tredjedelar av odlingarna upptas av den gröna druvan Airén, som odlas i så stor omfattning att den antagligen är världens mest odlade.  Airén är en neutral druva vars främsta egenskap är att den producerar stora mängder alkohol och på så vis bidrar med grundstommen i nästan allt billigt spanskt vitt blandvin.  Airén sätts även till rött vin.  Chardonnay är numera tillåten och ökar kraftigt.  Andra gröna druvor som används är Pardilla och Macabeo (Viura).

  Områdets röda viner görs främst av Cencibel (Tempranillo), men även Garnacha (Grenache), Cabernet Sauvignon, Moravia och Merlot används.  De flesta röda viner är unga viner, även om lagrade, typ Gran Reserva, förekommer.

  Produktionen ligger på över 2 miljoner hl/år, av vilket det mesta antingen destilleras till indrustrisprit eller "exporteras" till Jerez där det används till att göra "Brandy de Jerez".

  När det gäller stilla viner görs två huvud typer;  enklare unga viner - jóvenes - för lokal konsumption, och billiga fräscha viner för exportmarknaden.  De lokala vinerna görs på mognare druvor och tillverkas ofta på gamla betong kärl - sk. tinajas, medan exportvinerna kalljäses i modern utrustning av rostfritt stål.  Dessutom så finns här, liksom i alla vinregioner, fanatiker som gör världsviner.

  Exempel på bra producenter är;  Bodegas Ayuso (Estola Gran Reserva), El Vínculö (Alejandro Fernández), Finca Antigua (Carlos Martinez-Bujanda), Fontana, Viñedos Mejorantes, Vinícola de Castilla (Señorio de Guadianeja), Vinícola de Tomelloso,  m fl.

  Att här finns potential för att göra riktigt bra viner vittnar Alejandro Fernández satsning El Vínculo om.  Åtminstone har man lyckats övertyga köpare om att deras Tempranillo vin är värt över 20 Euro...

   

  Valdepeñas DO.

  Valdepeñas (~580 000 hl/år, 29 000 ha) ligger mitt i Spanien.  Distriktet ligger i, och är omgärdat av, La Mancha.  Odlingarna domineras av Airén för vitt vin och Cencibel (Tempranillo) för rött vin och rose.  Airén dominerar (ca. 85 procent av arialen), men andelen Tempranillo ökar hela tiden. 

  De röda vinerna är av bra (ibland fantastisk) kvalitet till låga priser.  De är mjuka, fruktiga och lagringsdugliga.  Rosévinet kan vara bra, lent och fruktigt, emedan det vita ofta är dåligt.

  Exempel på bra producenter är;  Arúspide, Casa de la Viña, Félix Solís, J.A. Megía e Hijos, Los Llanos, Miguel Calatayud, Real, Vindeval Madrid,  m fl.

   

  Pago Dominio de Valdepusa DO.

  Det är en av de först två ursprungsbetecknade vingårdarna, sk "pagos", den andra är Pago Finca Elez nedan.  Begreppet infördes redan 2001 då regionala myndigheterna i La Mancha "klassifiserade" dessa två första vingårdar.  2003 så godkändes detta av de federala spanska myndigheterna och man kan nu förvänta sig fler "pagos".

  Den drygt 3000 ha stora gården Dominio de Valdepusa har dock äldre anor än så.  Gården har varit i familjens ägo sedan 1200 talet även om det var först 1973 som Carlos Falcó y Fernández de Córdova - Marqués de Griñon - planterade de första druvorna (bl.a. Cabernet Sauvignon).  Även investeringar både i modern vintillverknings utrustning och droppbevattningsanläggning har gjorts. 

  Första kommersiella årgången var 1982 och Marqués de Griñon har fått hjälp från många håll däribland från Bordeaux professorn Émile Peynaud och från vinmakaren Randall Grahm (Bonny Doon).  Fram till klassificeringen så marknadsfördes vinerna som "superlantviner" då dessa inte passade in i Méntrida, som annars hade varit den naturliga appellationen.

  Framgången för vinerna har även fått myndigherna att tänka om när det gäller konstbevattning som med Valdepusas förtjänst blivit tillåtet (även om det finns restriktioner) i flera Spanska appellationer.

  Förrutom Cabernet Sauvignon odlas här även Syrah och Petit Verdot.  Förutom druvrena viner görs även ett blandvin - Emeritus - på de tre druvsorterna.  Vinerna som buteljeras när dom är drickfärdiga är bland Spaniens bästa.

   

  Pago Finca Elez DO.

  Finca Elez (endast 40 ha) skapades av Manuel Manzaneque som upptäckte det speciella mikroklimatet i Sierra de Alcaraz och där planterade ett antal olika internationella druvsorter (däribland Chardonnay) och lokala Tempranillo.

  Vingården som skapades 1992 (första årgången) är kontinentala Spaniens högst belägsta med sina 1080 möh.  Klimatet blir därför svalt och det kan till och med vara svårt att få druvorna att mogna.

  Här görs iallafall utmärkta viner på både internationella och spanska druvsorter.  Bästa vinet är kanske Escena som görs på en blandning av Tempranillo, Merlot och Cabernet Sauvignon.  Gör också Spaniens kanske bästa Chardonnay vin.

   

  [  Tillbaka till kartan.  ]
   

  2005-09-24
  Lars Jonsson