Provence är för många synonymt med rivieran och dess roséviner. Men här finns så mycket mer att upptäcka, både i form av intressant historia, underbara naturupplevelser och kryddstarka spännande viner.
På 38 700 ha produceras 1.865 milj hl vin per år (gäller 2019, FranceAgriMer), varav 29 200 ha vingårdsmark och 1.333 miljoner hl utgörs av kvalitetsviner, dvs ursprungsmärkta (AOC/AOP) viner motsvarande 71% av produktionen. Av kvalitetsvinerna så utgörs hela 89% av rosé, drygt 6% av röda och närmare 5% av vita viner.
Vinregionen Provence - omfattande odlingar i departementen Bouches-du-Rhône, Var, Alpes-Maritmes och Alpes-de-Haute-Provence - sträcker sig från Rhônes mynning och nationalparken Camargue, förbi Marseille och Cannes, fram till Italiens gräns. Landskapet är vackert och har ett klimat, med milda vintrar och långa varma somrar, som gör det utmärkt för vinodling.
Historiskt så har tiden delvis stått stilla... Här återfinns nämligen "rester" från grekisk kolonisation, romersk överhöghet, tiden i det tyskromerska riket, mm. Och detta blandat med moderna städer och semesterparadis.
Naturupplevelserna är många, alltifrån alplandskap, bergsmassiv, skogsbeklädda kullar, vackra dalar, pittoreska byar/städer, till rivierans långa vackra kust. Helt enkelt ett av de få ställen som det helt enkelt inte går att tröttna på!
Även vinmässigt så befinner man sig också (faktiskt!) i ett paradis. Här finns visserligen mycket av dom mediokra roséviner som ofta sätts liktydigt med provencevin. Men då har man borsett från alla bättre roséviner och inte minst den växande mängd framförallt röda kvalitetsviner gjorda på exempelvis traditionella druvsorten Mourvèdre eller "importerade" Cabernet Sauvignon, båda oftast utblandade med andra sydfranska druvor såsom Syrah, Grenache, Cinsault och Carignan. Dessa viner är inte svåra att hitta och återfinns både hos bättre producenter och i vinlistor på bra restauranger.
När det gäller de fåtaligare vita vinerna så görs även dom, liksom de röda och rosé, oftast på flera olika druvsorter. De bättre vinerna görs på druvor såsom Rolle (Vermentino), Sémillon och Sauvignon Blanc, ofta i blandning med varandra eller med andra druvsorter såsom Clairette och Bourboulenc. De sämre vita vinerna är ofta baserade på en större andel av lågkvalitetsdruvan Ugni Blanc.
Rosévinerna utgör nästan 9/10-delar av produktionen och består oftast också av de tidigare nämnda sämre vinerna. Men även här görs bra viner av vissa bättre producenter och med inblanding av kvalitetsdruvor såsom Cinsault och Mourvédre till de annars så vanliga druvorna Grenache och Carignan.
Det som hänt (och fortfarande händer) är att allt bättre druvsorter används, från allt bättre lägen, samtidigt som skördeuttagen sjunker och modern vintillverkningsteknik sprider sig. Helt enkelt en vinrevolution!!!
Stora appellationer, många olika vintyper, och stora kvalitetsskillnader, gör att det här är extra viktigt att hålla koll på sina producenter. Typiskt är att en och samma producent gör flera serier av viner (innehållande såväl röda , vita och roséviner), från lågprisviner gjorda på enklare druvsorter till eklagrade prestigeviner.
Ända fram till mitten av 70-talet fanns det endast fyra appellationer i hela Provence. Dessa fyra, som nedan kallas för Provences traditionella, är Cassis, Bandol, Palette och Bellet, och var länge de enda områdena som producerade kvalitetsviner.
Klimat och Jordmån.
Utpräglat medelhavsklimat med milda vintrar/vårar, varma (heta) somrar och långa soliga höstar. (3000 soltimmar/år mot 1200 som är gränsen för att vindruvorna skall mogna) Mistralen*, den aggressiva fönvinden som blåser från alperna nedför Rhônedalen, "kyler" vinerna och skyddar dem mot röta, men är också så kraftig att den kan förstöra plantorna. Detta gör att de bästa vingårdarna ofta därför ligger på skyddade lägen, ofta mot söder och mot medelhavet.
Våldsamma stormar och skyfall är vanliga, men som tur är så brukar dom infalla efter skördeperioden. Hur som helst så är regionen generellt svårbrukad med många berg och magra jordar.
Stora varianter i jordmån, men generellt så kan man dela in regionen i kustens utposter av kalksten, skiffer och kvarts, och inlandets mera inslag av lera och mager stenig jord.
*Mistralen (namnet kommer från occitanskan och lär betyda ungefär "mästerlig") är resultatet av en anticyklon, högt tryck i Biskcayabukten (Atlanten) tillsammans med lågt tryck i Genuabukten (Medelhavet), som ger ett luftflöde som accelererar till en kraftig vind i lägre terräng mellan cevennerna (centralmassivet) och alperna, resulterande bl.a. i såväl, stark vind och stormar. På högre höjd blåser den himlen "ren" från moln och ger mer än 2750 soltimmar i stora delar av Provence. Marseille är exempelvis Europas näst "soligaste" stad.
Druvsorter.
Totalt så förekommer här många olika druvsorter och de flesta viner, både rosé, de röda och de vita, är blandviner av flera druvsorter. De mest odlade druvorn är nedan listade efter uppodlad areal och gäller för år 2019/2020. [Källa: FranceAgriMer]
Blå druvsorter: |
|
Gröna druvsorter: |
|
Grenache Cinsaut Syrah Carignan Cabernet Sauvignon Mourvedre Merlot Caladoc Övriga blå |
30.8 % 15.1 % 13.4 % 6.8 % 5.1 % 5.0 % 3.4 % 2.7 % 4.0 % |
|
Vermentino (Rolle) Ugni Blanc Clairette Chardonnay Semillon Sauvignon Blanc Viognier Grenache Blanc Övriga gröna |
6.4 % 2.7 % 0.9 % 0.6 % 0.4 % 0.3 % 0.3 % 0.3 %1.9 % |
|
De viktigaste druvorna presenteras lite närmare nedan. Lite typiskt för såväl Provence (och Languedoc) är att många urprungsområden har regelverk som dels påtvingar vilka druvor som odlas i vingårdarna men även som ingår i vinerna såpass att nästan alla viner är blandviner, ja t.o.m. måste vara blandviner. Har förtydligat detta för några av områdena men det gäller generellt. Man delar ofta upp druvorna i primära och sekundära där regelverket kan stipulera att man måste använda minst en bestämd procentsats av en eller flera av de primära druvsorterna utblandade med en eller flera av de sekundära.
Mourvèdre (Spaniens Monastrell, Mataro i nya världen) är - även om den härrör från Spanien - en traditionell Provencedruva. Innan vinlusen slog till mot slutet av 1800-talet så var det en av Provence kvantitativt viktigaste druvsorter. Hur som helst så är Mourvèdre på frammarsh, både när det gäller kvantitet och kvalitet. Även om det enbart är i Bandol som denna varmklimatsdruva varje år uppnår optimal mognad, så ger den idag kvalitetsviner i hela Provence. Oftast är den utblandad med någon eller några andra av druvsorterna nedan. Mourvèdre är en tannin och färgrik (tjockskalig) druva som ger mycket lagringsdugliga viner med mycket mörka bär, kryddor, örter, föra att inte tala om animaliska toner, i smaken.
Grenache (Spaniens Garnacha) är en vanlig blandningskomponent i provinsens otaliga roséviner, men denna kvalitetsdruva förekommer också i de flesta av rödvinerna. Grenache är en högavkastande och oxidationskänslig druva med tunt skal som ger rosévinerna härifrån deras karaktäristiska orangeton. En rolig druva som ger alltifrån några av världens bästa viner, om låga skördeutag och varsam vinifiering, till några av de sämsta. De bästa vinerna har också en bra mörk färg. Kan ge viner på egen hand med alkoholhalter på upp mot 18 %.
Syrah är Rhônedalens stora kvalitetsdruva och står bakom norra Rhônes alla stora röda viner. Här ingår den som blandingskomponent i framförallt röda kvalitetsviner. Ger mycket mörka och kryddiga viner. Syrah och Mourvèdre är så aromrika att dom ofta används som just smak/doft förstärkare - cépages améliorateurs.
Cinsault (Cinsaut) är en Grenacheliknande druvsort som används i blandningar för att mjuka upp och ge parfym och frukt åt framförallt roséviner. Används också på egen hand i framförallt roséviner.
Carignan är en högavkastande (upp till 200 hl/ha) varmklimatsdruva som är dominerande blandningskomponent i framförallt de billigare (och sämre) rosé- och rödvinerna. Ger bra viner enbart från exceptionella lägen, annars så kräver druvan inblandning av andra druvor såsom Grenache, Syrah och Cinsault.
Cabernet Sauvignon, som räknas av många som världens främsta rödvinsdruva, förekommer här som blandningskomponent i några av de bästa vinerna. Förekommer dock endast i undantagsfall som huvuddruva. Ger vinerna en svartvinbärston, dock i mer nya världen stil, än bordeauxstil.
Rolle (Italienska Vermentino) är en aromatisk vit druvsort som ingår i många av Provence bästa vita viner. Används både på egen hand och i blandning med druvor såsom Sémillion och Ugni Blanc. Förekommer i både oekade och ekade viner. I Bellet är den dominerande för de vita vinerna och blandas där med andra lokala druvsorter och/eller Chardonnay.
Clairette är en av södra Frankrikes stora vita druvor. Ingår dels i "vinikonens" Château Simone's (Palette) legendariska vita vin och dels i de vita vinerna från Cassis. Ger friska och fruktiga vita viner med smak/doft av kryddor, örter och tropiska frukter. Blandas med bl a Marsanne i Cassis.
Ugni Blanc (Italiens Trebbiano) är Carignans motsvarighet bland de vita druvorna. Är huvuddruva i alla de billigaste och sämsta vita vinerna. Främsta egenskapen är just att den är högavkastande. Förutom i Provence och i Languedoc-Rossillon så är Ugni Blanc huvuddruvan i destillationsprodukterna Cognac och Armagnac.