© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 
Alsace   (Vinområde i nordöstra Frankrike)
Allmänt (Frankrike) /  Vinlagar, klassindelning /  Klassiska områden (karta) ]

Allmänt.

Alsace utgörs av en 12 mil lång och upp till 5 km bred landremsa, som sträcker sig mellan städerna Strasbourg i norr och Mulhouse i söder (eg mellan Marlenheim och Thann)*, och mellan bergskedjan Vogeserna i väster och floden Rhen (och Tyskland) i öster.  Vingårdarna ligger i den regnskugga som skapas av bergskedjan. 

* En grov förenkling då Alsace sträcker sig ända upp till tyska gränsen.  Byn Wissembourg, den egentliga nordliga gränsen för vindistriktet, är inte mycket att se men är en bisarr "relik" från Tysklands och Frankrikes kamp om Alsace.  Här tillhör nämnligen det flesta vingårdar den tyska byn Schweigen, detta trots att dom (vingårdarna alltså) egentligen ligger i Frankrike.  Druvorna skördas av sina tyska ägare och fraktas över gränsen blir tyskt kvalitetsvin från Pfalz och Bereich Südliche Weinstrasse.

Den totala odlings arealen är på 15 557 ha, varav i princip allt är AOC viner.  Produktionen är på 1.16 miljoner hl vin per år varav runt 90 % är vita viner.  Alsace bidrar faktiskt med närmare 50% av allt vitt AOC vin (ej mousserande) i Frankrike, så man är en betydande vinregion när det gäller vita viner.  Här finns sedan 2011 53 appellationer uppdelade på Alsace AOC, Alsace Grand Cru AOC (51 appellationer) och Cremant d'Alsace AOC.  Mer om dessa under kvalitetsindelning/klassificering nedan.  Siffrorna gäller för 2011 och kommer från CIVA - Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace.

Vinregionen består av de två departementen Bas-Rhin i norr och Haut-Rhin i söder.  De "bästa" vinerna (åtminstone de mest kända) kommer från Haut-Rhin där Vogeserna är högre och därför skyddar bättre mot regn.

I Alsace görs "tyskt vin", men på "franskt sätt".  Klimatet, jordmånen och valet av druvor är jämförbart med det som förekommer i Tyskland.  Men där tyskarna stävar efter sötma så strävar Alsaceborna efter styrka.  Detta gör att Alsacevinerna, som (traditionellt) oftast jäses till torrhet, är utmärkta matviner, till skillnad från tyskarnas mer sällskapsviner.  Alsacevinerna passar utmärkt både som aperitif och till starkt kryddad mat.  Observera att, samtidigt som trenden i Tyskland går mot torrare viner, så ökar sötman i dem från Alsace.  Exempelvis så brukar Gewurztraminer numera alltid ha viss restsötma.

För övrigt så räknas vinerna som pålitliga, och även basvinerna är oftast av god kvalitet.  Man kan med andra ord plocka vilken flaska som helst och alltid få gott vin.  Nästan inga Alsaceviner kräver lagring, även om både Riesling och Tokay (Pinot Gris) vinner på det.

Alsace är det enda ställe i Frankrike där man generellt beställer viner efter druvnamn (inte platsen där vinet kommer ifrån, som i övriga Frankrike), "En flaska Riesling".  De druvor som ger namn och egenskaper åt vinerna i Alsace är Gewurztraminer, Riesling, Sylvaner, Muscat, Pinot Gris, med flera.  Den enda rödvinsdruva som används med gott resultat är Pinot Noir, som här (oftast) ger lätta och fruktiga röda viner.  Nedan beskrivs de fyra s.k. ädla druvorna i mer detalj.

Alsace är ett vackert område som är väl värt ett besök (även oberoende av sina ypperliga viner).  Bland vinfälten på Vogesernas böljande sluttningar ligger en rad pittoreska städer och byar.  Dessa medeltida skapelser, med sina kullerstensgator och korsvirkeshus, är välbevarade och till synes helt intakta.  Orter som Riquewihr, Hunawihr med sin befästa kyrka (bilden till höger), medeltida marknadsstaden Colmar med sitt kanaldistrikt, ja även huvudorten Strasbourg, är alla värda ett besök. 

Alsace är ett vinområde som med fördel passar bilresenären.  Vinbyarna (och städerna), är sammankopplade med en massa småvägar, varav några är "snitslade" som "Route des Vins" (vinvägen) som löper genom hela Alsace från Marlenheim till Thann.  Utgå gärna från de centralt belägna byarna Riquewihr eller Ribeauvillé.  Fördelen med detta är att dessa byar är tillräckligt stora för att man skall kunna spendera flera kvällar (restauranger, vinbarer, etc.) där.  Detta med tanke på vindrickande och bilkörning...

Historia.

Även här upp i Alsace så finns det influenser från romarriket, bl.a. i form av staden Strassbourg som faktiskt grundades som millitärlägret Argentoratum av den romerska kejsaren Augustus år 12 före kristus.  Sedan lär det ha funnits kvarlämningar från en keltisk bosättning där sedan förrut...  Hur som helst så odlade romarna vin här redan på 200-talet efter kristus.

Efter romarna kom Allemanderna som bl.a. bidraget med språket (eller dialekten...), på 400-talet tar Frankerna över och Karl den store (747-814), Frankernas store kung, anses vara den som grundade både Frankrike och Tyskland.  Genom fördraget i Verdun 843 delades riket upp i tre delar mellan hans tre barnbarn och Karl den skalliga fick det västliga området (Francie orientale) vilket blev grunden till Frankrike.  Den östliga blev grunden för det Tysk-romerska riket, medan den centrala delen - där Alsace ingick - däremot inte blev någon bestående statsbildning.

Under medeltiden så styrdes Alsace i mångt och mycket av olika adelsfamiljer även om man låg under det Tysk-romerska riket.  Under den här tiden byggdes många av de befästningar som idag mestadels återfinns som ruiner.  Under 1300-talet följde många svarta år, tuffa vintrar, förstörda skördar, och digerdöden.  Faktum är att man tom lyckades att skylla eländet på judarna vilket ledde till en judeutrotning 1336-1339.  Att världen aldrig lär sig...  1356 så var det dax för ytterliggare en katastrof - Europas kanske värsta jordbävning som bl.a. förstörde staden Basel. 

Under renässanssen återkom välfärden under Österrike och huset Habsburg, detta åtminstone till att trettonåriga kriget (1618-1648) förstörde stora delar av det som idag är södra Tyskland och Alsace.  Mycket av skulden för detta krig måste nog ges till våran svenska kung Gustav II Adolf som mot betalning åkte tvärs genom europa och mördade och lemlestade människor.  Genom Westfaliska freden 1648 så blev Alsace franskt.  Nu blev det åter lungt ett tag och man lockade till sig invandrare, bl.a. från Schweiz, med gratis mark.  Många av dom tyska namn som återfinns i Alsace är faktiskt just familjenamn från Schweiz.

Ett exempel på den katastrof som trettonåriga kriget förde med sig är befolkningsstatisken för byn Riquewihr; 1610 hade byn 2245 innevånare som till 1636 hade reducerats till endast 74.

Fransk-tyska kriget 1870-1871 var ett misslyckat försök från Napoleon III att försvaga dom tyska staternas makt genom ett anfall mot Preussen.  Preussen fick stöd från både det Nordtyska förbundet och de Sydtyska staterna, Baden, Bayern, Hessen och Württemberg.  Trots ett numerärt överläge förlorade Frankrike (tom Paris föll) och Alsace och Lorraine blev tyskt.  Tyvärr ledde detta maktskifte till att vingårdarna förföll.

Första världskriget 1914-1918 var en katastrof för Alsace då västfronten från början delvis följde Vogeserna där Frankrikes försvarslinjer låg.  Bara i bergen runt Thann dog 30 000 soldater.  Freden i Versailles 1919 ledde till att Alsace åter hamnade i Frankrikes händer.

Andra världskriget 1939-1945.  Frankrike blev besegrat av tyskarna 1940 och Alsace blev, tillsammans med Lorraine, införlivat i tyska riket.  Från 1942 infördes allmän värnplikt och hela 130 000 unga män tvingades in i tyska armen och de flesta av dessa till stridigheter på öst fronten.  Först i februari 1945 var Alsace fritt och åter under fransk kontroll.

Klimat, jordmån.

Klimatmässigt råder här närmast perfekta förhållanden för vinodling.  Ett av Frankrikes torraste klimat kombinerat med många soldagar som sträcker sig långt fram på hösten garanterar en långsam och tillräcklig mognad.  Druvorna utvecklar på så sätt sina aromatiska kvalitéer.

Jordmånen är skiftande men består framförallt av kalksten, lera, slamjord, sandsten och granit.  Förenklat kan man dela in området i tre områden; De kiselhaltiga Vogeserna, kalkstenskullarna nedanför och slutligen slätten med slamjord.

Odling, framställning.

Vinrankorna binds upp högt vilket både ger mycket sol och minskar risken för skador orsakade av markfrost på våren.  Odlingssäsongen är lång vilket gör att skörden börjar i Oktober och kan fortgå så sent som in i December.

Chaptalisering är vanligt förekommande (trots klimatet) men förbjudet för de senskördade varianterna, Vendange Tardive och Sélection de Grains Nobles (se nedan).  Druvjuicen jäser vanligtvis i stålfat eller gamla stora ekfat, vilket gör att vinerna oftast har ingen (eller mycket lite) ekkaraktär.  Pinot Noir tillåts dock mogna på små ekfat.  Malolaktisk jäsning är normalt inte tillåtet.


Kvalitetsindelning/klassificering.

Appellationer:

 • Alsace AOC   (72.4 % av produktionen 2011)

 • Alsace Grand Cru AOC   (3.9 %)

 • Crémant d'Alsace AOC   (23.7 %)

 • Innebär totalt 53 appellationer då var och en av Grand Cru'erna är egen appellation från och med 2011.
  ----------------------
  Övriga viner/vintyper:
 • Edelzwicker, Gentil, mm.

 • Övriga (och klassiska) blandvin

 • Alsace Vendage Tardive

 • Alsace Sélection de Grains Nobles

 • Även i Alsace så klassificeras och indelas vinerna efter typ och kvalitet.  Appellation Contrôlée-systemet, där Alsace inordnades 1962, som den sista av de stora franska vinområdena, ger en grund som lovar både kvalitet och att vinet är buteljerat inom regionen.  Som redan nämnts så finns här endast 53 appellationer uppdelade på huvudappellationerna; Alsace, Alsace Grand Cru och Crémant d'Alsace AOC.

  Alsace AOC är själva grundappellationen och omfattar över 70 % av vinerna.  11 kommuner får sätta ut kommunnamnet på etiketten och måste då även följa mer stringenta regler.  Dessa kommuner är; Blienschwiller, Saint-Hippolyte, Côtes de Barr Scherwiller, Côte de Rouffach, Vallée Noble, Klevener de Heiligenstein, Val Saint-Grégoire, Ottrott, Wolxheim och Rodern.  Dessutom så får även lägen/vingårdar (sk Lieu-dits) indikeras och även då gäller mer strikta regler såsom planteringstäthet, skördeuttag, druvmognad, etc.  Om (vilket gäller hela appellationen) druvsort indikeras så måste 100 % vara den nämnda druvsorten.  I annat fall så är vinet ofta gjort på en blandning av flera druvsorter.  Benämningar som då förekommer är Edelzwicker, Gentil, eller helt enkelt något märkesnamn.

  Alsace Grand Cru AOC är vin från de bästa vingårdarna (idag 51 st) baserade endast på de sk "ädla" druvorna, Riesling, Gewurztraminer, Tokay-Pinot Gris och Muscat.  Vinet har ofta både större djup och bättre lagringspotential än "ordinära" Alsace viner.  Grand Cru klassen infördes 1975.  Sedan 2001 behöver inte ingående druvsort stå på etiketten, samtidigt som det är tillåtet med blandviner.  Dock så är eventuella blandningar definierade för de Grand Crus det berör.  Finns även enskilda vingårdar som får ha andra druvsorter än de "ädla".  Ett exempel på detta är Zotzenberg som får använda Silvaner.  Sedan 2011 så är dom 51 vingårdarna dessutom egna appellationer.

  Det finns dock producenter som väljer att blanda vin från sina bästa vingårdar istället för att saluföra dom som enstaka Grand Crus.  Sådana viner får istället kvalitetsuttryck såsom Réserve eller historiska namn såsom Hugels Cuvée Jubilee eller Trimbachs Cuvée Fredéric Emile.  Liksom i Bourgogne används också termen Clos för vin från muromgärdade vingårdar.  Exempel på detta är Murés Clos Saint Landelin och Trimbachs Clos Saint Hune.  Dessa viner kan alltså vara bättre än Grand Cru klassade viner.

  Kaefferkopf är den senaste Grand Cru'n och blev upplyft så sent som 2006.  Lite märkligt kanske då Kaefferkopf kanske här den historiskt mest kända av alla Alsace vingårdar.  Orsaken till denna sena utnämning finns att finna i flera saker, bl.a. att de många odlarna inte varit överens (exempelvis om gränsdragning), och att läget är känt för sina blandviner (ngt som inte varit tillåtet i Grand Cru sammanhang förrut).  Kaefferkopf är med sin 71 ha den näst största Grand Cru'n (efter Schlossberg på 80 ha).  Kaefferkopf Grand Cru viner får, förutom endruveviner, också vara blandviner gjort på 40-60% Gewurztraminer, 10-40% Riesling och 0-30% Pinot Gris.

  Alsace Grand Crus:
  Altenberg de Bergbieten
  Altenberg de Bergheim
  Altenberg de Wolxheim
  Brand
  Bruderthal
  Eichberg
  Engelberg
  Florimont
  Frankstein
  Froehn
  Furstenstum
  Geisberg
  Gloeckelberg
  Goldert
  Hatschbourg
  Hengst
  Kaefferkopf*
  Kanzlerberg
  Kastelberg
  Kessler
  Kirchberg de Barr
  Kirchberg de Ribeauvillé
  Kitterlé
  Mambourg
  Mandelberg
  Marckrain
  Moenchberg
  Muenchberg
  Ollwiller
  Osterberg
  Pfersigberg
  Pfingstberg
  Praelatenberg
  Rangen
  Rosacker
  Saering
  Schlossberg
  Schoenenbourg
  Sommersberg
  Sonnenglanz
  Spiegel
  Sporen
  Steinert
  Steingrubler
  Steinklotz
  Vorbourg
  Wiebelsberg
  Wineck-Schlossberg
  Winzenberg
  Zinnkoepflé
  Zotzenberg
  * Har sedan 2006 Grand Cru status.  Är kanske Alsace historiskt mest kända egendom.

  Alla Alsace viner, med undantag för Crémant d'Alsace (nedan) och lantviner, saluförs i den typiska långsmala "Flute"-flaskan.  Dessutom gällar sedan 1972 att alla appellationsviner buteljeras i regionen.

  Crémant d'Alsace AOC är regionens mousserande vin och görs mestadels på Pinot Blanc, men även på druvorna Pinot Noir, Riesling och/eller Chardonnay.  "Méthode traditionelle" (dvs en andra jäsning på flaska, den sk champagnemetoden) är det som gäller och appellationen är frankrikes 2:a största appellation (efter Champagne) för mousserande vin.  Närmare en fjärdedel av regionens produktion är just Crémant d'Alsace och vinerna är troligtvis de mest spridda av frankrikes viner.

  Övriga viner/vintyper.

  Här finns (sedan 1983), liksom i Tyskland, en indelning (underbeteckning till standard- eller Grand Cru appellationen) efter druvornas sockerinnehåll vid skörden.  Vendange Tardive är vin från sent skördade druvor (motsv. Spätlese i Tyskland) och Sélection des Grains Nobles är vin gjorda under goda år, på urval av enstaka övermogna (ädelrötangripna) druvor, såsom Beerenauslese i Tyskland (oftast ej med lika stor sötma) och som Sauternes i Bordeaux.  För övrigt så är produktionen strängare reglerad än någon annan fransk appellation vilket borgar för vinernas höga kvalitet.

  Edelzwicker är ett blandvin av enklare kvalitet och är traktens bordsvin.  Traditionellt var Edelzwicker gjord på de sk ädla druvorna, emedan det enklare Zwicker bestod av enklare druvor.  Numera sedan Zwicker AOC "förbjudits" så motsvarar Edelzwicker snarare "gamla" Zwicker och är ofta gjort på druvorna Sylvaner, Chasselas och Pinot Blanc.  Edelzwicker kan ändå vara mycket välsmakande, speciellt så är producenten Ehrhart (Ammerschwihr) känd för sina viner.  Ofta så heter vinerna något annat än just edelzwicker, exempelvis så heter Hugels enkla blandvin Gentil.

  Övriga (och klassiska) blandvin.  Förutom de enklare edelzwicker (beskrivet ovan) så görs här också riktiga kvalitetsblandviner.  Några är till och med viner gjorda från samodlingar där druvorna som ingår i vinet odlas tillsammans på samma vingårdsläge, och alltså "blandas" redan ute i vingården.  Marcel Deiss är lite av en frontfigur här, även om dessa viner alltid funnits, och gör en hel serie med olika samodlade viner.  Zind-Humbrecht's "Zind" är ett exempel på ett blandvin där basviner blandats, sk assemblage.  Då detta vin innehåller Chardonnay så får det endast saluföras som bordsvin, vin de table.  Hugels "S" är en lyx edelzwicker (fältblandning) gjord på de ädla druvorna från Grand Cru'n Sporen.  Marc Kreydenweiss Clos du Val d'Eléon och CV Ribeauvillé's Clos du Zahnacker är andra sådan viner.  Zahnacker har exempelvis varit odlad med lika andelar Pinot gris, Rielsing och Gewurztraminer sedan 1100-talet.  Så visst finns det högkvalitativa blandviner från Alsace.


  Druvor/vintyper.

  Som redan nämnts så är Alsace det enda ställe i Frankrike där man beställer viner efter druvnamn (inte platsen där vinet kommer ifrån, som i övriga Frankrike), "En flaska Riesling".  Allmänt gäller nämligen att vinerna härifrån är druvrena.  Detta gäller generellt även om det finns viktiga undantag.  Exempelvis så finns det några producenter med Marcel Deiss i täten som gör blandviner ända upp till Grand Cru nivå. (Se mer om Marcel Deiss under producenter nedan.)

  Druvor som odlas är (% av uppodlad areal, för 2011):
   Riesling
   Pinot Blanc*
   Gewurztraminer
   Pinot Gris
   Pinot Noir
   Sylvaner
   Muscat
   Chardonnay
   Chasselas
   Klevener d'Heiligenstein
   Övriga
  21.8 %
  21.2 %
  19.2 %
  15.3 %
  9.9 %
  7.9 %
  2.3 %
  1.0 %
  0.6 %
  0.3 %
  0.5 %
  *1/3 av det som redovisats ovan som Pinot Blanc är i själva verket Auxerrois.
  [Källa: 2012, CIVA - Conseil Interprofessionnel des Vins d'Alsace]

  Riesling, Pinot Blanc, Gewurztraminer, Tokay-Pinot Gris, Sylvaner, Pinot Noir, och Muscat brukar kallas för de sju druvorna i Alsace, men förutom dessa så odlas även andra druvor såsom Chasselas och Auxerrois.  Pinot Noir är den enda rödvinsdruvan.

  Vidare så pratar man i Alsace, som tidigare nämnts, om de ädla druvorna, vilka också är de enda som är tillåtna i Alsace Grand Cru.  Detta innebär att om man odlar andra druvor så får vinerna gjorda på dessa inte saluföras som Alsace Grand Cru AOC utan istället under den allmänna Alsace AOC.  Ofta brukar man (medvetna vinkännare) ändå kunna se på etiketten om vinet är odlat på Grand Cru mark.  De sk. ädla druvorna är;  Riesling, Gewurtztraminer, Pinot Gris och Muscat.

  Utmärkta odlaren Muré gör exempelvis utsökt Pinot Noir på druvor odlade på Grand Cru Vorbourg som kort och gott saluförs som René Muré "V" Pinot Noir .  Ett annat exempel är Becker Sylvaner "F", där "F" står för att druvorna är odlade på Grand Cru vingården Froehn.

  Riesling (Tysklands stora druva) producerar här ett torrt, stramt, elegant och fruktigt vin, med skarp citronaktig syra.  Smakar: äpple, med mineralkaraktär som ung, djupare mer komplex, med petroleum och honungstoner som mogen.  Rieslingviner vinner på lagring, 4-20 år.

  Gewurztraminer är det kryddiga vinet (Gewürz betyder krydda på tyska) och är ett vitt vin med en väldigt speciell lukt (fruktig) och smak (kryddig).  En utmärkt introduktion till vinerna i Alsace.  Smakar: kryddor (svartpeppar, kanel, ingefära), Niveakräm, litchiplommon.  Gewurztraminer har låg syra.  Skall drickas ungt, 2-4 år, och passar till kryddstark och smakrik mat.

  Pinot Gris (Tokay d'Alsace) ger ett rikt honungsaktigt vin när det är som bäst.  (Smaken kan påminna om ett slick på honungsskeden.)  Vinet, som är regionens mest robusta, är både fylligt, rikt och mjukt, och passar bra till ljust kött och kyckling.  Pinot Gris räknas av många som regionens (Alsace) bästa viner.  Bäst efter 3-5 år.

  Muscat ger ett lätt väldoftande (karaktäristisk myskdoft), och druvigt, vin.  (Som att slicka på fingrarna efter det att man kramat sönder en druva.)  Passar att drickas som aperitif eller direkt som det är, tex en sommarkväll.  Skall drickas ungt.

  Pinot Noir i Alsace har traditionellt alltid betytt ett ljust rött (roséliknande) vin, men alltfler odlare gör i dag riktiga rödviner (begränsat skördeuttag, druvskalsjäsning, mogning på små ekfat, etc.).  De bästa kommer numera även upp till Bourgogne klass, och är därför väl värda att leta efter.  Prova ovan nämnda René Muré "V" Pinot Noir eller Hugel Pinot Noir Jubilee.


  Några av byarna och dess producenter.

  Molsheim

  Molsheim är en liten trevlig by som, liksom alla Alsacebyar, är full av arkitekturiska sevärdheter, bl a en gammal Jesuitkyrka från 1617 och Metzig som är en gammal renäsansbyggnad från 1525.  Metzig ligger precis i centrala byn och inrymmer såväl museum, vinkällare som restaurang/café.

  Här finns bl a en vinaffär, l'Ami Sommelier, där man kan hitta mängder med vin från kvalitetsproducenter.  Bure Winstubel är stället att äta då det erbjuds utmärkta "tarte flambée".  Båda dessa ställen nås lätt (samma gata) från den utmärkta parkeringen vid Hotel del la Monnaie (följ skyltar).

  Dom som kan sin bilhistoria förknippar kanske Molsheim snarar med Bugatti än med vin.  Det var nämligen här dom berömda bilarna byggdes en gång i tiden.  Det som finns kvar av bilindustrin är bara Messier-Bugatti som tillverkar landningsställ.  Naturligtvis finns det en utställning om Bugatti (Leta efter Musée de la Chartreuse).  Men är det bilar man vill se så bör man besöka bilmuséet i Mulhouse, Musée national de l'Automobile collection Schlumpf.

  Grand Crus;  Bruderthal.

  Exempel på bra producenter är;
  Robert Klingenfus (Ligger precis vid infarten norrifrån, vinvägen),
     Har speciellt bugattivin, "Purs Sang" Gewurtztraminer,
  Bernard Weber (bl a Grand Cru Bruderthal).

  Obernai

  Hit åker man inte för vinets skull utan helt för att uppleva den vykortsliknande byn/stan.  Stans förstärkningar är från 1400-talet.  Besök gärna marknadsplatsen, Place du Marche, som är omringad av gamla fina byggnader (stadshus från 1500-talet, Tour de la Chapel från 1600-talet, mm).

  Om man härifrån (snarare från Ottrott) åker upp på Vogeserna (klostret vid Mont Ste-Odile, följ skyltarna) så får man uppleva en strålande utsikt över Bas-Rhin och des vingårdar.  Mont Ste-Odile som är en av de mest populära sevärdigheterna i Alsace spelar en viktig roll i den lokala mytologin. 

  Vidare så finns här en mur (Mur Païen) som är en mil lång, upp till fem meter hög och över en meter bred.  Muren tros vara från 1000-400 fkr (Keltiskt ursprung) och omsluter ungefär 100 ha.  Idag så ligger klostret (av betydligt yngre datum) innuti inneslutningen.  Man tror att muren haft någon form av "försvarsuppgift".

  Myten om Ste-Odile i korthet (600-t)
  Ste-Odile föddes blind och "övergavs" av sin far, Duke Étichon, och föddes upp av en nunna.  Hur som helst så återfick Ste-Odile mirakulöst sin syn när hon döptes.  När hon senare sökte upp sin far så försökte han tvinga henne att gifta sig men en knekt.  Hur som helst så flydde hon och hennes far som därefter ångrade sig gav henne Hohenburg (Duke Étichons sommarresidens) där hon bildade sin klosterorder.

  Andlau

  Hit åker man framförallt för att besöka Marc Kreydenweiss vinaffär.  Affären ligger mitt emot kyrkan och innehåller viner från hela världen.  Kreydenweiss är en odlare som odlar biodynamisk och därför undviker all form av kemikalie besprutning.  Leta efter Kritt-vinerna (Pinot Blank och Gewurztraminer).  Vidare så gör Marc Kreydenweiss en ovanlig eklagrad Sylvaner.

  Grand Crus;  Kastelberg, Moenchberg och Wiebelsberg.

  Bästa producenterna är;
  Marc Kreydenweiss,
  Domaine Klipfel (leta efter Louis Klipfel vinerna).

  Epfig

  Här är också en by som man åker till för att besöka en enskild odlare.  Här håller nämligen Domaine Ostertag (André Ostertag) till och de strålande vinerna gör byn värd ett besök.  Räknas som en av de ledande (kvalitetsmässigt) i Alsace.

  Grand Crus;  Muenchberg (eg. ligger Grand Cru'n i byn Nothalten).

  Bästa producenterna är;
  Domaine Ostertag

  Bergheim

  Liten trevlig by som inte är övertjockt med turister ens då det är högsäsong.  Flera bra vinproducenter även om stjärnan Marcel Deiss sticker ut.

  Deiss är en hängiven förespråkare för att låta druvan och jordmånen göra jobbet.  På vissa viner sätts exempelvis inte druvnamnet ut vilket är exceptionellt för Alsace.  Vinerna är rena och har stor karaktär från de olika jordmånerna.  Om du vill känna på hur Riesling kan variera med olika jordmåner, då är detta vingården att besöka.

  Grand Crus; Altenberg de Bergheim och Kanzlerberg.

  Exempel på bra producenter är;
  Domaine Marcel Deiss
  Gustave Lorentz
  Domaine Spielmann

  Ribeauvillé (Haut-Rhin)

  Nu har vi kommit över till departementet Haut-Rhin och den magnifika byn Ribeauvillé.  Ribeauvillé är en av de absoluta "måste ses" sevärdigheterna i Alsace (Richewihr är en annan).  Inte bara för att man ståtar med Alsace kanske finaste Riesling (Clos Saint Hune - Trimbach) utan för att här finns allt; pittoresk medeltida vinby, utsökt vin (Trimbach), riktig bra vinbar (Pfifferhüs), gott om restauranger, kafféer mm.  Vad mer kan man begära?  Det finns för övrigt ett flertal prisvärda hotell att välja mellan.

  För övrigt finns här; 2 Gotiska kyrkor, många vackra gamla 1600-tals hus och flera slottsruiner (Haut-Ribeaupierra, St-Ulrich och Girsberg, liggande "ovanför" byn).  Perfekt morgonpromenad (om man bor i byn) är att gå upp till någon av ruinerna och beundra utsikten.

  Mycket turister (speciellt under högsässong) och lite parkeringsplatser.  Försök inte köra in med bil i byn.  Använd parkeringsplatserna utanför "murarna".

  André Kientzer är en lite speciell producent då han/dom specialliserat sig på druvorna Auxerrois och Chasselas.

  Grand Crus; Geisberg, Kirchberg de Ribeauvillé och Osterberg.

  Exempel på bra producenter är;
  F E Trimbach (Clos Ste-Hune, Cuvée Frédéric Emile, mm.)
  André Kientzler (Grand Cru Geisberg, Grand Cru Osterberg)
  Louis Sipp (Grand Cru Osterberg, Kichberg de Ribeauvillé)

  Hunawihr

  Dom flesta har (kanske utan att veta om det) set bilden på Hunawihr's befästa medeltida kyrka.  Det är också här som Risling druvan växer på Trimbach's vingård Clos Ste-Hune som ger vinet med samma namn.  Clos Ste-Hune ingår för övrigt i Grand Cru Rosacker.  En snabb avstickare för att se kyrkan är väl värt tiden.

  Här pågår också storkuppfödning vilket gör att man skall hålla uppsikt på hustaken.  Kanske får man se häckande storkar.

  Grand Crus; Rosacker.

  Exempel på bra producenter är;
  F E Trimbach (Clos Ste-Hune, se Ribeauvillé)
  Hunawihr Co-operative

  Riquewihr

  Räknas av många som en av världens vackraste byar och är i princip en helt intakt medeltida by.  Detta alltså trots att området mer eller mindre varit krigsskådeplats i flera krig.  Byns huvudgata (Général de Gaulle) är en underbar plats med vinkällare, butiker, vinbarer (winstub), mm.  Liksom för Ribeauvillé så kryllar det av turister här under högsässong.  Bilparkering inne i byn är en omöjlighet, men det finns parkeringsplatser precis utanför "murarna".

  Precis vid infarten till byn ligger två av de stora vinnamnen i Riquewihr, nämligen Dopff et Irion och Dopff au Moulin.  För att hitta Hugel et Fils (den bästa av de tre) så får man leta sig halvvägs upp på huvudgatan.  Nästan mittemot ligger också Dopff et Irions butik.  Riquewihr är lite av centrum för Alsace vinhandel.  Även Preiss-Zimmer har en butik i byn, längs huvudgatan.

  Även här så går det utmärkt att vandra upp för "kullarna" bakom byn och studera utsikten.

  Grand Crus; Schoenenbourg, Sporen.

  Exempel på bra producenter är;
  Hugel et Fils
  Dopff et Irion
  Dopff au Moulin
  Preiss-Zimmer (spec. Gewurztraminer)

  Kaysersberg

  Vacker liten färggrann stad vars namn härrör från "kejsarens berg" (romerskt ursprung, Ceasar's berg).  Här föddes nobelpristagaren (nobels fredspris 1952) Dr. Albert Schweitzer (1875-1965) som fick fredpriset för sina insatser i Afrika.  Schweitzer använde sitt "nobel kändisskap" för att propagera mot kärnvapen tester.

  Bästa producenten här är Domaine Weinbach (tidigare Théo Faller) som också räknas till en av dom bästa i Alsace.  Bästa vinet är; Riesling Cuvée Ste-Cathérine, men alla vinerna är bra!  Weinbach har delar av Grand Cru Fürstentum och Schlossberg.

  Grand Crus; Schlossberg.

  Exempel på bra producenter är;
  Domaine Weinbach
  Paul Blanck (Specialist på Tokay-Pinot Gris)
  Albert Mann
  Pierre Sparr

  Turckheim

  Liten, men fin "håla", med bra läge för dom som vill bo lugnt.  På kvällarna försvinner alla turister och man har byn för sig själv.  Bästa hotellet är utan tvekan det fantastiska gamla värdshuset les Deux Clefs.

  Bäste producenten (en av Alsaces främsta) är Zind-Humbrecht som äger vingårdar i fyra Grand Cru lägen, nämligen; Brand (Turckheim), Goldert (Gueberschwir), Hengst (Wintzenheim) och Clos St Urbain-Rangen (Thann).  Går tyvärr inte att besöka.

  Grand Crus; Brand.

  Bästa producenten är (utan tvekan);
  Domaine Zind-Humbrecht

  Eguisheim

  Förstärkt liten by med dubbla förstärkningar.  Här finns största ytan Grand Cru vingårdar i Alsace.

  Bästa producenten (och en av Alsace's bästa) är Leon Beyer.  Leon Beyer protesterar mot Grand Cru hetsen genom att själv inte sätt ut beteckningen på sina viner.  Beyer gör fylliga och torra matviner.  De bästa viner är;  Riesling Cuvée de Ecaillers, Gewurztraminer Cuvée des Comtes d'Eguisheim (100 % Grand Cru Eichberg), och Cuvée Particulière (100 % Grand Cru Pfersigberg)

  Grand Crus; Eichberg and Pfersigberg.

  Exempel på bra producenter är;
  Leon Beyer
  Kuentz-Bas
  Cave Vinicole Eguisheim (Kooperativ storproducent med bra viner)
  Charles Baur
  Paul Ginglinger
  Wolfberger (eg. Cave Vinicole Eguisheim)

  Rouffach

  Fin liten by som man åker till för att besöka den bästa producenten René Muré.  Bästa vinerna är de från vingården Clos St Landelin (ingående i Grand Cru Vorbourg).  Suveräna viner inklusive de gjorda av Muscat och Pinot Noir.

  René Muré's viner går också att köpa på La Sommelière (bästa vinaffären i Colmar, ligger invid katedralen).

  Grand Crus; Vorbourg.

  Bästa producenten är;
  René Muré (Clos St Landelin)

  Thann

  Sista anhalten på vinvägen erbjuder en spektakulär utsikt över staden Thann.  Grand Cru'n Rangen är nämligen Alsace (kanske Frankrikes) brantaste vingård.  Jordmån (vulkanisk) med bra värmehållning och dränering gör att det här görs bra viner även dåliga år.

  Grand Crus; Rangen.

  Exempel på bra producenter;
  Domaine Zind-Humbrecht (Turckheim)
  Schoffit (Colmar)


  Producenter.

  Dopff & Irion är en stor vinproducent och har, tillsammans med producenter som Dopff "Au Moulin", Hugel, och Jean-Preiss Zimmer, sitt näste i den vackra byn Riquewihr.  Bland Dopff & Irion's viner kan nämnas "Les Murailles" Riesling och "Les Sorcieres" Gewurztraminer.  Hugel som räknas till ett av de bästa vinhusen i Alsace, är speciellt duktiga på att göra viner av sent skördade druvor, Vendange Tardive och Sélection de Grains Nobles.  Hugel är även känd för sina Pinot Noir viner.

  Léon Beyer (byn Eguisheim), Domaine Marcel Deiss (se mer nedan), Kuenzt-Bas, Jos Meyer, Muré (Clos St-Landelin), Domaine Ostertag, Trimbach, Domaine Weinbach, och naturligtvis Domaine Zind Humbrecht är andra kvalitetsproducenter.  Leon Beyer tillverkar rena, fylliga och torra matviner.  Trimbach's prestigeviner säljs under beteckningarna Riesling Cuvée Frédéric Emile, Gewurztraminer Cuvée des Seigneurs de Ribeaupierre, och Riesling Clos Saint Hune, som kanske är Alsace's förnämsta.

  Bland övriga producenter kan nämnas J-B Adam, Paul Blanck & Fils, Cave Vinicole Eguisheim, Domaine Klipfel, Marc Kreydenweiss, Gustav Lorentz, Domaine Schlumberger, mm.  Även bland dessa producenter finns prestigeviner, såsom t.ex. Schlumbergers Riesling Grand Cru Kitterlé.  Cave Vinicole Eguisheim är för övrigt Alsaces bästa kooperativ.

  Marcel Deiss är en unik producent.  Med 20 ha mark så förespråkar man ekologisk- och biodynamisk odling, samt samplantering.  Vidare så använder man varken odlad jäst eller chaptalisering.  Samplantering, som egentligen är urgammal Alsace tradition, innebär att man i själva planteringen har blandade druvsorter.  Dessa skördas och vinifieras tillsammans och anses kunna ge komplexare viner.  Ett exempel är utmärkta Deiss Grand Cru Altenberg de Bergheim som består av Riesling, Gewurtzraminer och Pinot Gris.  Obs! att de ingående druvsorterna alla är ädla, vilket är en förutsättning för Alsace Grand Cru.  Ett "dunder" vin!

   

  [  Tillbaka till kartan över Frankrike (klassiska områden).  ]
   

  2013-05-23
  © Lars Jonsson