© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu | ||||||||||||||||||||||||||||
Western Australia (Australien) [ Allmänt (Australien) / Historia / Vinlagar, klassindelning / Druvor ]
Allmänt (Western Australia) Western Australia är Austaliens största delstat och omfattar hela en tredjedel av Australiens landmassa, men samtidigt bor här bara 1/10 av landets befolkning. Av delstatens 2.3 miljoner invånare så bor ungefär 1.7 miljoner i delstatshuvdstaden Perth. Detta gör att staten är väldigt glest befolkad och stora landområden är relativ ödsliga.
Western Australia ligger långt efter de tre stora vinproduceande staterna när det gäller hur mycket vin som odlas och görs. Endast 113 431 ha (2008) är uppodlat med vin vilket motsvarar runt 8% av Australiens vinareal. Dock så är en större andel av detta kvalitetsviner, då delstaten inte har några stora konstbevattade områden för bulkvinstillverkning.
Vinhistoriskt så var man tidigt ute. Den första vingården, Olive Farm i Guildford (Swan District), planterades redan 1829 (före både South Australia och Victoria) och är Australiens äldsta fungerande vinanläggning. Sedan hände inte så mycket, nja inte helt sant, då Swan Valley i sluten av 1800-talet faktiskt hade fler producenter än någon annan vinregion. Men det enda vin som hittade ut från den lokala maknaden innan 1970-talet var Houghton White Burgundy, ett vin som skapades 1937 och har blivet ett av Australiens mest sålda vita viner.
1965 identifierades Margaret River som ett framtida vindistrikt av agronomen John Gladstones. Han hade funnit stora likheter med förhållandena i Bordeaux, möjligtvis med fördel för just Margaret River (pålitligare väder med mindre risk för vårfrost). Detta ledde i alla fall till att ett antal vinodlingar snabbt etablerades. Först ut var Vasse Felix 1967, men idag så finns här över 100 producenter. Och succén är ett faktum då regionen visat sig vara i stånd att göra utsökta bordeauxliknande viner. Gladstone pekade även ut Pemberton som en bra plats för Pinot Noir och Chardonnay, vilket även det visat sig stämma...
Övriga områden som kommer är framförallt stora vidsträckta regionen Great Southern som sträcker sig längs Indiska oceanens kust och Manjimup norr om Pemberton.
Staten Western Australia består av vinzonerna enligt tabellen nedan. Dessa är i sin tur uppdelade på ett antal vinregioner och subregioner. Oftast är det vinregionerna som i allmänt är mer kända.
-----------------------------------
Nedan så används HDD, head degree days, för att jämföra klimatet mellan olika regioner och växtplatser. Detta mått är väldigt trubbigt och måste kompletteras med exempelvis soltimmar, nederbörd, luftfuktighet, etc, för att ge mera rättvisa jämförelser. HDD beräknas genom att man multiplicerar växtsässongsmånadernas medeltemperatur med antalet dagar i månaderna, efter att man subtraherat med 10 grader (som är gränsen för att vinrankan kan växa).
Klimatmässigt så liknar regionerna mer medelhavsklimat om man skall jämföra med Europa. Geopraphe (HDD 1700) och Margaret River (HDD 1690) har varmt klimat, medan Great Sothern (HDD 1441-1495) och Pemberton (HDD 1394) har svalt klimat. Att jämföra med Hunter Valley (HDD 2070-2170) och Swan Districts (HDD 2340) som båda är en utpräglade hetklimatsregioner och de franska regionerna Champagne (HDD 1131), Borgogne (HDD 1264) och Bordeaux (HDD 1420).
-----------------------------------
Greater Perth Zone
Greater Perth Zone består av vinregionerna; Swan Districts, Perth Hills och Peel.
Swan Valley
Swan Valley kan skryta med Australiens hetaste klimat (åtminstone när det gäller seriösa vinområden). Sommartemperaturer på upp till 45 grader och en så gott som regnfri sommar. Perfekt klimat för starkviner som mycket riktigt också görs.
Jordmånsmässigt så är området stort men om man tittar på där de flesta vinerna görs så är området i stort sätt begränsat till en "sedimentbassäng" nordöst om Perth och delvis också till en kustremsa vid Wanneroo. I "sedimentationsbassängen" varierar jordmånen från sand (ofta kvartssand) till djupt sandig loam (jord innehållande sand, silt och lera), medan kustremsan (runt Wanneroo) har en jordmån bestående av sand över kalksten.
Swan Valley var från början känt för just "portvin" och "sherry", men är idag mestades ett vitvinsområde, vilket kan tyckas märkligt med tanke på det varma klimatet. Att dom vita vinerna blivit så framångsrika beror troligtvis på valet av druvsorter. Den viktigaste druvan är nämnligen Chenin Blanc, som verkar kunna bevara sin syra hur varmt det än är.
De viktigaste gröna druvsorterna är; Chenin Blanc, Verdelho, Chardonnay och Muscadelle, och blandas ofta med varandra. När det gäller de fåtaligare röda vinerna så är dom gjorda på druvorna; Shiraz och/eller Cabernet Sauvignon. Vinerna saknar dock den friskhet som kyligare områden kan ge, och de röda vinerna blir här gärna lite syltiga...
Som redan nämnts så var det alltså här i Swan Districts, närmare bestämt i Guildford, som Western Australias första vingård Olive Farm etablerades 1829 av Thomas Waters. Olive Farm är Australiens äldsta fungerande vingård.
En udda företeelse är madeiradruvan Verdelho. Ursprungligen togs den hit 1829 av botanikern Thomas Waters alltså samma man som etablerade Olive Farm ovan. Det sägs att han tog stockar med sig (mer eller mindre) av en slump då båten han åkte med provianterade i just Madeira inför den långa resan. Hur som helst så görs det några bra druvrena viner på just Verdelho av Moondah Brook och Willespie.
Exempel på bra producenter är; Houghton, Sandalford, m.fl.
Houghton är Western Australias största producent men även en av dom som gör bäst viner. Idag ägs firman av Constellation Brands (tyvärr). Houthton har anor från 1829. Första vinet släpptes 1859, så man kom igång tidigt. Jack Mann - en legendarisk vinmakare - är mannen bakom framgångarna och det var bl.a. han som 1937 skapade Houghton White Burgundy*. Hans dotter Corin Lamont driver Lamont's Winery en firma som startades under Jack's överseende och gör utomordentliga viner. Lite roligare att handla då vi här pratar om småproduktion och 5 ha gentemot multinationella Constellation... Houthon's bästa vin är just en hyllning till Jack Mann, nämligen; Houghton Jack Mann Cabernet Sauvignon Malbec.
*Houghton White Burgundy, Houghton HWB, är ett av Australiens mest sålda vita viner. Vinet är gjort på en blandning av druvorna; Chenin Blanc, Chardonnay, Verdelho, Semillon and Muscadelle. Ibland ingår även Sauvignon Blanc. Även om vinet inte är dyrt så kan äldre årgångar vara riktig bra. Små kvantiterer sparas också för senare försäljning som Show Reserve.
-----------------------------------
South West Australia Zone
South West Australia Zone är huvudområdet för vinodling i Western Australia och består av regionerna; Geographe, Margaret River, Great Southern, Pemberton, och även (vilka inte tas upp här) Manjimup och Blackwood Walley. Great Southern består sedan av de fyra subregionerna; Mount Barker, Albany, Porongurups och Frankland River.
I de svalare vinregionerna, såsom Great Sothern och Pemberton, görs både utmärkta röda viner med utpräglad fruktighet och högkvalitativa vita viner. I de varmare områdena görs fylliga karaktärsfulla röda viner.
Geographe Region
Geographe, som är en relativt nyskapad vinregion, består av de tre (inofficiella) subregionerna; Capel - vid kusten, Donnybrook och Bunbury Hills. (Geographe ingick förr i regionen Southwest Coastal Plain) De viktigaste druvsorterna är; Chardonnay och Verdelho för vita viner, och Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon för röda.
Exempel på bra producenter är; Capel Vale, Hackersley, Killerby, och Willow Bridge Estate.
Margaret River
Som redan beskrivets så började vinhistorien i Margaret River 1965 med att agronomen John Gladston i en rapport identifierade området som ett framtida vindistrikt med förutsättningar liknande dom i Bordeaux. Detta gjorde att ett flertal vinodlingar snabbt etablerades med Tom Cullity med Vasse Felix först ut 1967. Idag är succén ett faktum och Margaret River gör viner i världsklass, och det ofta på just "bordeauxdruvor".
Om man bortser från Jindong så påminner klimatet faktiskt om Bordeaux. Om det inte vore för havsvindar som dämpar hettan hade det varit för varmt. Till och med den grusinnehållande jordmånen (se mer nedan) för tankarna till Frankrike och Bordeaux.
De flesta röda viner är Cabernet Sauvignon baserade, antingen med Cabernet "stående på egna ben" eller i blandningar med Merlot (oftast), men ibland även med andra sk bordeauxdruvor som Malbec och Petit Verdot. Även Shiraz används både självständigt och i blandningar med Cabernet Sauvignon.
När det gäller vita viner så är många viner druvrena på; Chardonnay, Semillion, Sauvignon Blanc, men här görs också en hel del blandviner på framförallt Semillion och Sauvignon Blanc (som i Bordeaux alltså...). Chardonnay får mer eller mindre alltid ligga på ekfat, medan Semillion, Sauvignon Blanc, och även blandvinerna görs både med och utan ekinblandning. Många av producenterna har bägge varianterna. Vissa viner får även jäsa (helt eller delvis) på ekfat.
Margaret Rivers böljande landskap domineras av låg kam som stäcker sig från Cape Naturaliste i norr till Cape Leeuwin i söder, och består av granit och gnejs och täcks av söndervittrat berg (sk laterit). Själva jordmånen består av ett 1-2 meter tjockt lager grus och sandblandad lera. Denna yta täcker en blekt gulbrunt jordlager som övergår i lera. (sk duplex jordmån...)
Exempel på bra producenter är; Ashbrook Estate, Brookland Valley, Cape Mentelle, Cullen Wines, Devil's Lair, Evans & Tate, Gralyn cellars, Howard Park, Leeuwin Estate, Lenton Brae Estate, Moss Brothers, Moss Wood, Pierro, Rosabrook Estate, Suckfizzle Augusta, Vasse Felix, Voyager Estate, m.fl.
Cape Mentelle är en av Margaret Rivers ledande producenter. Gör utmärkta druvrena viner på; Shiraz, och Chardonnay, och blandviner på Cabernet Sauvignon / Merlot, och Semillon / Sauvignon Blanc. Franska Champagnehuset Veuve Clicquot är delägare.
Leeuwin Estate debuterade så sent som 1980 och sedan dess har deras Art Series Chardonnay varit en av landets (även världens) bästa. Även andra viner görs, exempelvis druvrena viner på Cabernet Sauvignon, Sauvignon Blanc, och Riesling. Naturligtvis görs även blandviner, ett rött på Cabernet Sauvignon och Merlot, och ett vitt på Semillion och Sauvignon Blanc.
Great Southern Area
Great Southern är ett vidsträckt område som omfattar de fyra vindistrikten (subregionerna); Frankland River, Mount Baker, Porongurup, och Albany. Klimatet varierar från utpräglat kustklimat i Albany (längst söderut vid kusten) och "halvkontinentalt" i Frankland river.
Här görs bra vita viner på; Riesling och Chardonnay, och röda på; Pinot Noir, Cabernet Sauvignon och Shiraz. Men här odlas många fler druvsorter såsom; Cabernet Franc, Merlot, Sauvignon Blanc, Traminer och Verdelho.
Exempel på bra producenter är; Alkoomi, Forest Hill, Gilberts, Goundrey, Howard Park, Karrivale, Karriview, Plantagenet, Tingle-Wood, Wignall's King River, m.fl.
Alkoomi...
Pemberton
Även Pemberton har - liksom Margaret River - agronomen John Gladstone att tacka för att man idag är en framgångrik vinregion. Gladstone pekade nämligen Pemberton som en bra plats för Pinot Noir och Chardonnay vilket visat sig stämma...
Framgångrikast har man varit med Chardonnay men även Pinot Noir gör bra ifrån sig. Andra druvor som odlas är Cabernet Sauvignon och Merlot när det gäller blå druvor, och Verdelho och Sauvignon Blanc när det gäller gröna.
Klimatet är svalt och när det gäller jordmån så finns här två huvudtyper; dels grusjord och sandblandad lera som ger de bästa vinerna, och dels bördigare röd lerjord.
Exempel på producenter är; Chestnut Grove, Mountford, Picardy, Salitage, Smithbrook, m.fl.
|
||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
2010-11-10 © Lars Jonsson |
|||||||||||||||||||||||||||