© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
South Australia (Australien) [ Allmänt (Australien) / Historia / Vinlagar, klassindelning / Druvor ]
Allmänt (South Australia) South Australia (71 310 ha, år 2011/12, ABS - Australian Bureau of Statistics) är där det i särklass produceras mest vin. 48% av vingårdsarealen finns här och hela 49% av landets produktion kommer härifrån. Vin odlas överallt, och de flesta av Europas druvsorter används. Alltifrån billiga viner till några av världens dyraste viner kommer härifrån.
Det är också här som dom flesta av Australiens största vinfirmor ligger. Både Penfolds, Hardy's, Jacob's Creek, Wolf Blass och Yalumba är South Australia företag. Visst vissa av dom har ju intressen på andra håll, exempelvis Treasury Wine Estates med Rosemounts anläggningar i New South Wales, men ändå...
Mestadels är det Barossa Valley som står i fokus, inte bara för sina egna utomordentliga lägen och viner, utanför att det är här som de flesta av de stora aktörerna är aktivast, och då oftast med stora skördar av billiga druvor från den stora konstbevattande regionen Riverland. Faktiskt så ligger hela 30% av South Australia's vingårdsareal i Riverland i anslutning till Murray floden.
Förutom nämnda Barossa som med sitt klimat passar utmärkt till Shiraz, så finns här många kända regioner, exempelvis; Eden Valley och Clare Valley med Australiens bästa Riesling viner, och svalare Coonawarra där man gör utomordentliga franskinspirerade Cabernet Sauvignon dominerande viner.
Klimatmässigt är det svalare vid kusten och varmare längre inåt land. Adelaide Hills och Coonawarra har exempelvis betydligt svalare klimat (Coonawarra liknande det i Bordeaux), medan Barossa Valley har ett varmare och torrare klimat (mer liknande Rhônedalens). Jordmånen består främst av sandblandad lera, eventuellt alv av kalksten.
Vidare är South Australia fritt från vinlusen (Phylloxera Vastatrix).
Staten South Australia består av vinzonerna enligt tabellen nedan. Dessa är i sin tur uppdelade på ett antal vinregioner och subregioner. Oftast är det vinregionerna som är allmänt mer kända.
-----------------------------------
Nedan så används HDD, head degree days, för att jämföra klimatet mellan olika regioner och växtplatser. Detta mått är väldigt trubbigt och måste kompletteras med exempelvis soltimmar, nederbörd, luftfuktighet, etc, för att ge mera rättvisa jämförelser. HDD beräknas genom att man multiplicerar växtsässongsmånadernas medeltemperatur med antalet dagar i månaderna, efter att man subtraherat med 10 grader (som är gränsen för att vinrankan kan växa).
-----------------------------------
Barossa Zone
Barossa Zone (12 982 ha, 2011/12) består av två vinregioner, nämligen Barossa Valley och Eden Valley, som i sin tur också har en subregion, High Eden. Det som skiljer vinregionerna åt är en 400 meters altitud gräns där Eden Valley ligger öster om och över 400 m, medan alltså Barossa Valley ligger på lägre altituder väster om.
Druvor efter uppodlad areal 2011/12: Barossa Valley
Barossa Valley (8 409 ha, 2003) är inte bara Australiens största område för kvalitetsvin utan här tillverkas också mest vin totalt sett. Här ligger nämligen i princip alla stora vinfirmor och mycket vin på druvor från andra stater, zoner och regioner tillverkas här. Gäller framförallt vin gjorda på druvor från stora Riverland regionen.
När det gäller vin från själva Barossa är det vin på gamla stockar som är bäst, och då kanske dom gjorda på Shiraz... Här finns nämnligen mer 100 åriga stockar än någon annanstans i världen och det på druvor som Shiraz, Grenache och Mataro (Mourvédre). Vissa planteringar är från 1840-talet och ger alltså fortfarande frukt.
Klimatet är varmt (HDD 1710) och torrt och påminner lite om det i Rhônedalen, vilket kanske kan förklara varför just Shiraz (Syrah i Frankrike) verkar trivas så bra. I fråga om jordmånen så varierar den i färg från grå till brun och röd, och i innehåll mellan lerig loam till sandig loam och sand. (Loam har ingen direkt svensk översättning men är ett jordmaterial bestående av nästan lika delar silt, ler och sand)
Dalen förresten... Själva lanskapet är vackert även om själva Barossa Valley utgörs av den platta "tråkiga" dalbotten, men man kan ju alltid titta österut mot Barossa Ranges och Eden Valleys böljande kullar...
Kvalitetsmässigt är Barossa först och främst ett rödvinsdistrikt, där nämnda Shiraz följt av Cabernet Sauvignon är de viktigaste druvorna. Ofta blandas druvorna med varandra med dominans av Shiraz. Som redan nämnts finns finns här också gamla planteringar av Grenache och Mataro (Mourvédre) som ger mycket bra viner.
När det gäller vita viner så görs här visserligen nästan lika mycket som rött, men de håller i allmänhet inte samma kvalitet. Riesling, som också är den största vita druvan, är dock ett undantag, och ger här riktigt bra viner. Orsaken till Rieslings framgång här är tyska influenser*. I övrigt odlas främst Semillon och Chardonnay men de är ofta "klumpigt gjorda" med mycket ek och vanilj. Det finns bättre att hämta på annat håll.
*Vinindustrin i South Australia grundades mer eller mindre av tyskspråkiga invandrare (de flesta från Schleisen, numera en del av Polen) mellan åren 1840 till 1880. Förutom Rieslingen så är bl.a. tyska ortsnamn minnen från den här tiden...
Hemligheten bakom Barossas framgångar är inte de stora firmorna utan snarare de principfasta små odlarna och deras frenetiska motstånd mot både myndigheter och stora firmor. Trots myndigheternas försök (slutet av 1970-talet och under 1980-talet) att få odlarna att plantera om, och de stora firmornas ointresse av att köpa druvor, finns här nämligen en fantastisk ansamling av gamla stockar. Många odlare gick istället sin egen väg och började göra vin själva och gjorde Barossa känt, framförallt för sina Shiraz viner som idag är Australiens bästa.
Exempel på bra producenter är; Charles Melton, Elderton, Grant Burge, Haan Wines, Kaesler, Peter Lehmann, Leo Buring, Orlando, Penfolds, Rockford, Saltram, Seppelt, Torbreck Vintners, Turkey Flat, Wolf Blass, Yalumba, m.fl.
Peter Lehmann är en av Barossas hjältar. Han jobbade nämligen som druvuppköpare på Saltram (1970-talet) då han blev anmodad att säga upp alla sina kontrakt med druvodlarna. Istället så öppnade han eget, köpte in druvorna och gjorde vin. Nya kontrakt - näh, det behövdes inte, i hederliga Lehmanns värld gäller en handskakning.
Eden Valley
HDD (heat degree days), som är ett mått på klimatet, skiljer sig åt så att Eden Valley har HDD 1390 mot Barrossa Valley HDD 1710. Ett klart svalare klimat i Eden Valley alltså!
Jordmånen varierar mestadels mellan grå till brun i färg och från sandig loam till lerig loam över ett skikt med vittrade bergarter såsom grus innehållande järnmalm och kvarts. Större bergartsfragment förekommer både på ytan och under. (Loam har ingen direkt svensk översättning men är ett jordmaterial bestående av nästan lika delar silt, ler och sand)
Förutom dom varmare delarna av regionen längst norrut så är Eden Valley mestades ett vitvinstistrikt. Riesling är kung och Eden Valley Riesling räknas som Australiens bästa, möjligtvis med konkurrens av Clare Valley. Andra gröna druvor som odlas är Chardonnay, Sémillon, Sauvignon Blanc, m.fl. Riesling har är gamla anor och går till sena 1800-talet då Pewsey Vale var kända för sina "Rieslings".
När det gäller röda viner behöver man inte heller skämmas, då Shiraz'en håller världsklass. Den bästa av dom alla, Henschke Hill of Grace, gjort på 150 år gamla oympade stockar, jämförs ofta med självaste Penfolds Grange. Näst mest odlade blå druvan är Cabernet Sauvignon följt av Pinot Noir.
Rieslingen då? Eden Valley Riesling är blommig, citrusdoftande med tropiska inslag till skillnad mot den från Clare Valley som mer går åt mineral och lime.
Vatten är en bristvara i både Barossa och Eden Valley. Det måttliga regn som faller räcker inte som bevattning, vilket gör att de flesta vingårdar håller sig med en liten konstgjord sjö, med syfte att samla upp regnvatten för konstbevattning. Mountadam i Eden Valley är ett sådant exempel. Av runt 1000 hektar är endast runt 50 planterade med vin, resterande del används övervägande som nederbördsområde för uppsamling av vatten.
Exempel på bra producenter är; Heggies Vineyard, Henschke, Leo Buring, Orlando, Tollana, Irvine, Mountadam, Pewsey Wale, Yalumba, m.fl.
Henschke är en av Eden Valley's pionjärer och samtidigt en av de äldsta familjeägda vinproducenterna i Australien. Världskända är man för sina utomordentliga Shiraz viner, där Hill of Grace, utmärker sig och hör till landets absolut bästa, tätt följd av Mount Edelstone. Man gör även vita Riesling och Semillon viner.
Yalumba (Pewsey Wale) är Australiens största familjeägda vinproducent, och äger ett flertal vingårdar i Eden Valley, däribland; Angaston Vineyards, Heggies, Hill-Smith Estate, Pewsey Vale och Robert Hill-Smith Vineyard. Man äger även vingårdar i Coonawarra och i Koppamurra. Pewsey Wale skapades redan 1847 men lades ner 1927 innan det återuppstod i Yalumbas regi 1963. Både Heggies och Pewsey Wale gör superbra Rieslingviner.
-----------------------------------
Mount Lofty Ranges Zone
Mount Lofty Ranges Zone (8 826 ha, 2011/12) ligger nordväst om Barossa Valley Zone och består av vinregionerna; Clare Valley och Adelaide Hills, som i sin tur består av subregionerna Lenswood och Piccadilly Valley.
Adelaide Plains däremot är en vinregion inom Adelaide Superzone, som är ett paraplyområde (zon) som även inkluderar Barossa, Mount Lofty Ranges, Fleurieu, och Kangaroo Island.
Druvor efter uppodlad areal 2011/12: Clare Valley
Clare Valley (4328 ha, 2003) är paradiset på jorden för dom som tycker att det finns för mycket Chardonnay i (nya) världen. Här är den nämligen endast sparsamt planterad. Ledande vita druvan är istället Riesling, följt av Sémillon. När det gäller röda viner så är det oftast druvrena viner på Shiraz och Cabernet Sauvignon som gäller.
Clare Valley brukar beskrivas som en kallklimatsregion. Regionen består dock av en serie dalar så både jordmån och altituder varierar en hel del. Det är varmt och torrt, men altituden och havsbrisen (från St Vincentgulfen i sydväst) gör att vissa lägen är svalare. Framförallt är nätterna kyliga. De bästa Riesling lägerna ligger alla runt 500 möh. Generellt är klimatförhållandena dock lika dom som gäller i Barossa Valley och även skörden sker ungefär samtidigt.
I likhet med Eden Valley så är det altituden (400-500 möh) som ger det svalare klimat som är förutsättning för de utomordentliga vita vinerna. Nja egentligen är det en dålig beskrivning då Clare Valley snarare består av en serie dalar med både altituder och jordmåner varierande. Här finns nämnligen alltifrån svala lägen som på 500 meters höjd producerar enastående Rieslingdruvor till varmare lägen passande just Shiraz druvan. När det gäller jordmån så varierar den, från röd till grå brun i färg och med ett påtagligt kalkstensinnehåll.
Clare Valley Riesling håller hög kvalitet och är Australiens enda som kan konkurrera med den från Eden Valley (ovan). Grosset (se nedan) är ledande i Australien. Wolf Blass Gold Label Riesling är ett intressant vin såtillvida att det görs på en blandning av druvor från de båda dalarna.
Exempel på bra producenter är; Annie's Lane, Brian Barry Wines, Crabtree of Watervale, Grosset, Knappstein Wines, Leasingham, Mount Horrocks, Neagle's Rock, Old Station, Petaluma Wines, Sevenhill Cellars, Taylors, Vendouree Cellars, m.fl.
Adelaide Hills
En halvtimme (med bil) från Adelaide sydväst om Barrossa och Eden Valley ligger den "lilla" vinregionen Adelaide Hills (2000 ha). Här är vi ännu närmare kusten och klimatet är svalare (än Barossa och Clare Valley) och mer lämpligt för kallklimatsdruvor. (HDD (heat degree days) är 1270 mot Clare Valleys HDD 1770, Barossas HDD 1720 och Eden Valleys HDD 1390.)
Två stycken underregioner finns, Lenswood och Piccadilly Valley, som är två mindre områden direkt öster om Adelaide. Båda är "definerade" av Mount Loftys böljande sluttningar och har ett svalt klimat med nästan tillräcklig nederbörd. Mount Lofty skyddar mot St Vincentgulfen (15 km västerut) vilket gör att klimatet ändå är förhållandevis kontintentalt. Lenswood består av en serie kullar (altituden mellan 400-560 möh) där de flesta vingårdar är planterade på östsluttningar.
Jordmånen består huvudsakligen av grå till brun sandig och lerig loam (jordmaterial bestående av nästan lika delar silt, ler och sand, som i sverige kanske skulle kallas för lättlera), men här finns också områden med mer sand.
Huvudsakliga druvor är Chardonnay, Sauvignon Blanc och Pinot Noir. Piccadilly Valley, sydväst om Lenswood, klättrar lite längre upp på Mount Loftys (altitud mellan 400-710 möh) och här blir lite svalare. Här dominierar Chardonnay stort, följt av druvor som; Riesling, Pinot Noir, Meunier, Gamay, Merlot, m.fl.
Annars kan den "stora" regionen kan "delas" in i en nordlig del där det är lite varmare och mer lämpligt för röda viner och en sydlig del - Piccadilly Valley och söderut - där Pinot noir och gröna druvor gör bäst ifrån sig. I norr odlas främst Semillon, Shiraz, Cabernet Sauvignon och Chardonnay. I söder odlas dels den blå druvan Pinot Noir som här ger kraftfulla viner med karaktär av torkad frukt. Dessutom görs här krispiga vita viner av de gröna druvsorterna Chardonnay, Sauvignon Blanc eller Riesling. Även spännande mousserande viner görs.
Exempel på bra producenter är; Ashton Hills, Chain of Ponds, Henschke, Petaluma, Shaw & Smith, m.fl.
Petaluma som etablerades 1976 av Brian Groser gör en av Australiens bästa Chardonnayviner, Petaluma Picadilly Valley Chardonnay. Dessutom gör Petaluma riktigt bra viner från både Clare Valley (Riesling) och Coonawarra.
-----------------------------------
Fleurieu Zone
Fleurieu Zone består av vinregionerna; McLaren Vale, Langhorne Creek, Kangaroo Island, Currency Creek och Southern Fleurieu Peninsula.
McLaren Vale
McLaren Vale (5800 ha, år 2000) är ett område som de senaste åren kommit starkt när det gäller kvalitetsviner och det brukar finnas en hel del viner att få tag på. Som på andra håll i Australien så köps alltförmånga småproducenter upp av de stora bjässarna. Tråkigt!
Historiskt så börjades det dock tidigt. Redan 1838 skapade John Reynell Château Reynella, men vinodling fick länge stå tillbaka för andra grödor och då speciellt vete. Jorden utarmades och snart var det vin som gällde. Redan 1903 så tillverkade 19 vinanläggningar över 3 miljoner liter vin. 1960-70-talen så var här småproducenternas region och ett tag fanns här fler småproducenter än någon annanstans. Småproducenter som tyvärr alltsom ofta köpts upp och försvinner...
Regionen har ett hett klimat (HDD 1920) och med alldeles för lite nederbörd. Det stora problemet här är vatten och dom underjordiska reservoarerna är mer eller mindre uttömda. Det har faktiskt pratats om att bygga en "pipeline" från Murray floden... Annars så är det rätt så stora skillnader i mesoklimat över regionen. Dels beroende på att altituden varierar från 50 m i söder till 350 m i nordöst, och dels beroende på att närheten till havet (St Vincent gulfen i väster) har en kylande effekt.
När det gäller jordmånen så råder här en stor variation. Röd-brun sandig loam dominerar, men grå-brun sandig loam över gul kalkinnehållande lera, är också vanligt förekommande. (Loam är jordmaterial bestående av nästan lika delar silt, ler och sand)
Det mesta vinet som görs är rött (närmare 80%) och druvorna som dominerar är Shiraz, Cabernet Sauvignon, Grenache, och Merlot när det gäller röda viner, medan Chardonnay, Semillon och Sauvignon Blanc dominerar när det gäller vita. Man är kändst för sina Shiraz viner. Traditionellt så blandar man Shiraz med andra druvsorter såsom Grenache och Mourvedre.
Exempel på bra producenter är; d'Arenberg, Gemtree Vineyards, Geoff Merril Wines, Mitolo Wines, , m.fl.
-----------------------------------
Limestone Coast Zone
Limestone Coast Zone (15 165 ha, 2011/12) är ett tråkigt och platt landskap i sydöstra hörnet av South Australia.
Limestone Coast Zone består av vinregionerna; Coonawarra, Padthaway, Mount Benson och Wrattonbully. Förutom dessa så består zonen också av områdena; Robe Ranges, Bordertown och Penola.
Druvor efter uppodlad areal 2011/12: De viktigaste regionerna är Coonawarra och Padthaway som gås igen mer detaljerat nedan.
Coonawarra
Coonawarra brukar beskrivas som rätt tråkigt ställe, en enformig slätt mitt ute i ödemarken. Hur som helst så görs här några av Australiens bästa viner på Cabernet Sauvignon och Shiraz, dessutom bra viner på Chardonnay, Riesling och Sauvignon Blanc. Känt speciellt för att vara en en "Cabernet Sauvignon region". Namnet Coonawarra lär vara ett gammalt aborginskt ord för blomman kaprifol.
Hemligheten bakom vinerna är det svala klimatet (HDD 1430) tillsammans med den lovprisade Terra Rossa jordmånen. Terra Rossa jordmånen består av röd loam (järnoxidinnhållande lättlera), över ett lager med lerinbäddad kalksten. Under hela härligheten ligger faktiskt en vattenreservoir. Den här typen av tvåskiktad jordmån kallas för duplex och förekommer runt om i Australien, dock med olika sammansättningar. (Loam är ett jordmaterialsom består av nästan lika delar silt, ler och sand)
Coonawarra omfattar dock åtminstone två andra jordmånstyper, men det bästa vingårdarna är planterade på Terra Rossa.
Det svala klimatet med lång mognadsperiod passar Cabernet Sauvignon bra och ger strukturerade viner väl lämpade för lagring. Vinerna är koncentrerade och strama, nästan Bordeauxlika, dock ofta med en tydlig ton av mynta. Vinerna är druvrena eller i blandningar med; Merlot, Cabernet Franc och/eller Petit Verdot. Andra blå druvor som odlas är; nämnda Shiraz och Pinot Noir.
När det gäller vita viner så dominerar den gröna druvan Chardonnay stort, följt av Riesling. I övrigt så odlas också; Sauvignon Blanc och Semillon. Obs! att Coonawarra är i mycket ett rödvinsområde och många producenter gör bara röda viner.
Exempel på bra producenter är; Balnaves of Coonawarra, Bowen Estate, Brand's of Coonawarra, Gartner Family Vineyards, Lindemans, Majella, Murdock, Parker Coonawarra Estate, Penley Estate, Punters Corner, Reschke Wines, Wynns Coonawarra Estate, Zema Estate, m.fl.
Padthaway
Med ett något varmare klimat och med samma jordmån - Terra Rossa - som Coonawarra så finns här alla förutsättningar att göra bra viner. Först ut var Seppelt 1963 så regionen är ännu ung. Sedan dess har bl.a. både Lindemans, BRL Hardy och Winns följt efter.
Padthaway räknas som ett pålitligt område och har etablerat sig som ett av Australiens bästa vitvinsregioner, speciellt när det gäller vita viner på Chardonnay. Riesling (även söta viner på ädelrötade druvor) och Sauvignon Bland är andra gröna druvor som odlas. När det gäller röda viner så odlas Shiraz, Cabernet Sauvignon och Merlot.
Exempel på bra producenter är; Henry's Drive, Lindemans, Padthaway Estate, Stoneheaven (BRL Hardy), m.fl.
-----------------------------------
Lower Murray Zone
Lower Murray Zone består bara av regionen Riverland.
Riverland
30 % av Australiens vinodling. Låg kvalitet
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
![]() |
2012-11-27 © Lars Jonsson |
|||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||