© Lars Jonsson, larsvinsida.vininfo.nu
 

New South Wales (Australien)
Allmänt (Australien) / Historia /  Vinlagar, klassindelning / Druvor  ]

 

Allmänt (New South Wales)

New South Wales (39 097 ha, år 2011/12, ABS - Australian Bureau of Statistics) var den första av Australiens stater att odla vin, och fortfarande så görs här (i Hunter Valley, nära kusten och huvudstaden Sydney) några av Australiens bästa viner.

Historiskt var det alltså här det började 1788 när den första första brittiska guvernören Arthur Phillips, över det som då var en straffkoloni i New South Wales, såg till att dom första plantorna planterades i sin egen trädgård.  Det var också här som pionjärerna Macarthur, Blaxland och Busby började den historiska vandringen mot att göra australien till ett vinland.  Se mer under den historiska beskrivningen på den allmänna Australien sidan...

New South Wales är den näst största vinproducerande staten efter South Australia.  Arealmässigt så finns här 26 % av landets vinodlingar, medan här görs hela 29% av allt vin.  (Att jämföra med 46 % för South Australia och 15 % för Victoria)  När det gäller konsumtion så leder man dock, men så bor här också ungefär 32 % av Australiens befolkning (7.3 av landets 22.5 miljoner invånare, 2012).

De flesta och många av de bästa av New South Wales zoner och regioner ligger väster om (och i anslutning till) bergsmassivet Great Dividing Range och skyddas därav från alltför fuktig havsluft.  Dessutom så utgår många viktiga bevattningsfloder från bergsmassivet, och vore det inte för floder som Macquarie, Lachlan, Murrumbidgee och Murray så skulle många av Australiens vinodlingar inte kunna excistera (och det gäller även de flesta vinodlingar i Victoria och South Australia).  Vidare så erbjuder bergsmassivet många svalare lägen ypperligga för just vinodling.

Det mesta av vinerna (mer än 3/4 av produktionen) kommer dock istället från Riverina regionen i varma Big Rivers zonen (i sydöst).  Big Rivers, som består av Riverina och blygsammare Perricoota, är mer eller mindre ett stort bevattningsområde där det egentligen är för varmt för att odla vin.  Det är Murray eller snarare dess biflod Murrumbidgee som här är förutsättningen för vinodling.

Mycket händer i Australien och också i New South Wales.  Fram till 1990-talet var det bara Hunter Valley som gällde, men sedan dess har mycket hänt, framförallt i Central Ranges zonen, dvs Mudgee, Orange och Cowra.  Men även i Southern New South Wales Zonen händer det saker och det i regionerna Hilltops, Canberra och Tumbarumba.

Staten New South Wales består av vinzonerna enligt tabellen nedan.  Dessa är i sin tur uppdelade på ett antal vinregioner och subregioner.  Oftast är det vinregionerna som är allmänt mer kända.

Zon Region
Hunter Valley - Hunter Valley
Central Ranges - Mudgee
- Orange
- Cowra
Big Rivers - Riverina
- Perricoota
- Murray Darling
- Swan Hill
 
 
se Victoria
se Victoria
Southern New South Wales - Hilltops
- Canberra
- Tumbarumba
- Gundagai
South Coast - Skoalheaven Coast
- Southern Highlands
Northern Rivers - Hastings River
Northern Slopes - New England Australia
Western Plains

-----------------------------------

Nedan så används HDD, head degree days, för att jämföra klimatet mellan olika regioner och växtplatser.  Detta mått är väldigt trubbigt och måste kompletteras med exempelvis soltimmar, nederbörd, luftfuktighet, etc, för att ge mera rättvisa jämförelser.  HDD beräknas genom att man multiplicerar växtsässongsmånadernas medeltemperatur med antalet dagar i månaderna, efter att man subtraherat med 10 grader (som är gränsen för att vinrankan kan växa).

Klimatdata (HDD, regn under växtsässong):
Lower Hunter
Mudgee
Orange
Cowra
Riverina
HDD 2070, 530 mm
HDD 2050, 360 mm
HDD 1200-1309, 440 mm
HDD 2130, 370 mm
HDD 2201, 200 mm
- hett klimat
- varmt klimat
- svalt klimat
- hett klimat
- hett klimat

-----------------------------------

Hunter Valley Zone

Hunter Valley Zone (2 644 ha, 2011/12) består av regionen Hunter Valley (ungefär 15 mil norr om Sydney), som omfattar subregionen Broke Fordwich.  Upper Hunter Valley respektive Lower Hunter Valley motsvarar alltså inte två subregioner utan är en uppdelning utanför vinlagen och GI begreppet.

Druvor efter uppodlad areal 2011/12:
Shiraz 29.7%, Chardonnay 22.9%, Semillon 20.1%, Verdelho 10.8%, m.fl.

The Hunter Valley

Hunter valley är annars ett "udda" vinodlingsområde (vinregion).  Här anses nämnligen föreligga dåliga förutsättningar samtidigt som man ändå gör många högkvalitativa viner.  Regn som faller under skördetiden, dåligt dränerad jordmån, mycket lera, alldeles för varmt (HDD 2070), etc.  Att det ändå fungerar tros bero på molniga eftermiddagar och havsbris som ger lite svalka åt vinfälten.

Floden Hunter (med bifloder) rinner åt andra hållet (österut mot havet) jämfört med de tidigare nämnda floderna och Hunter Valley ligger i en dal skiljande norra resp södra delen av Great Dividing Range.  Detta gör att zonen och regionen inte åtnjuter det skydd mot fuktig havsluft som annars är typiskt för många av statens zoner och regioner (enl. beskrivningen ovan).  Dessutom så ligger Hunter Valley långt norrut och har därför ett varmt klimat (även enligt Australisk måttstock).

Hunter Valley är, tillsammans med Barossa Valley, Australiens mest kända vindistrikt.  Både bra vita som röda viner görs, på druvor såsom;  Sémillon, Chardonnay, Shiraz, och Cabernet Sauvignon.  Bäst lämpad är man dock för vita viner. 

Här görs nämligen (Bordeaux får ursäkta...) världens bästa torra Sémillon viner, följt av riktigt bra Chardonnay'er.  De oekade Sémillon vinerna har en fantastisk lagringpotential och får med tiden en smörig och nötig ton som påminner om just eklagring.  När det gäller Chardonnay'er så var det faktiskt här som sagan om Australiens Chardonnay'er började.  Murray Tyrrell (Tyrrell's) och Bob Oatley (Rosemount) förstod sig på att använda dom Clos Vougeot kloner som man hittat i Mudgee (se Mudgee nedan).

"Hunter Valley Riesling" är en ofta använd synonym på Australisk Sémillon, som faktiskt (trots att här inte föreligger någon närmare släktskap) kan har stora likheter, och då inte minst en tydlig petroleumkaraktär.

Pionjären James Busby hade faktiskt en fot med även här.  James fick nämnligen (egentligen kanske snarare fadern John) en bit land mellan Branxton och Singleton som fick namnet Kirkton.  Kirkton sköttes av William Kelman som senare också tog över ägandet, förutom att han också gifte sig med James syster Catherine.  Hur som helst så var det här på kirkton som Busby planterade en del av dom stockar han importerade från Europa 1831.  Kvar på platsen finns idag gravar efter John och Sarah Busby (James Busby's far) och efter William och Catherine Kelman.  Vingården har tyvärr sedan länge försvunnit.

Några andra historiska hållpunkter:   På 1820-talet så planterades dom första vinerna.  1832 fanns här 6 ha vingårdsmark uppdelad på 10 odlare, varav alltså Kirkton var en.  1847 bildades Hunter Valley Vineyard Association.  1890 års bankkrash och depression ledde till en tillbakagång som fortsatte in på 1950-talet.  På 1960-talet ökade efterfrågan på framförallt röda viner pga nya konsumtionsmönster.  1970/80-talen så skiftade efterfrågan mot vita viner och mängder med stockar planterades eller ympades om...

- Upper Hunter Valley.  1050 ha.  Övre delen av floddalen.  De flesta vingårdarna ligger väster om centralorten Muswellbrook.  Jordmånen består av ett ytskikt av mörk sandblandad lerjord (eg loam) över lera (sk duplexjordmån), och den lär vara väldränerad även om det står det motsatta på sina håll.  Här passar det eg bara för vita viner och då är det framförallt Chardonnay som sticker fram hakan följt av Sémillon, som dock ofta blir bättre i Lower Hunter Valley (nedan).  Dominerande producenten är Rosemount som här gör sin stolthet Roxburgh Chardonnay.  Faktiskt den enda vingården av världsklass i Upper Hunter.

- Lower Hunter Valley.  1900 ha.  Den lägre delen av floddalen och där dom generellt bästa och flesta vinerna görs.  Här så ligger dom flesta vingårdarna i en cirkel mellan Branxton och Cessnock.  Jordmånen skiljer sig lite från "upper" och är "sprödare", men fortfarande rör det sig om sk duplex jordmån och röd sandblandad lerjord (loam) över lera.  Det är också här som några av världens bästa viner på Sémillon görs, men också högklassiga röda Shiraz och Cabernet Sauvignon viner.  Även bra vita på Chardonnay viner görs.

Pokolbin är ett av Australiens kändaste "vinnamn" och en kommun där många av Hunter Valleys bästa producenter finns.  Här finns också några av landets äldsta producerande vingårdar.  En bra bas om man skall utforska Hunter Valley...

Exempel på bra producenter är;  Briar Ridge, Brokenwood, Evans Family, Chateau Pato, Keith Tulloch Wine, Lake's Folly, McWilliam's Mount Pleasant, Mount View Estate, Pothana, Rosemount Estate, Rothbury Estate, Tower Estate, Tyrells, m.fl.

Rosemount är en av Australiens trevligaste producenter och gör trevliga viner i alla prisklasser, och då även från andra håll i Australien.  Deras (Hunter Valley) Roxburgh Chardonnay räknas som ett av Australiens klassiska viner.  Det som är tråkigt är att man har blivit uppslukad vinjättar, först av Southcorp Wines, följt av Foster's Group, och slutligen av Treasury Wine Estates, vilka man tillhör idag.

Tyrrell's är en av Australiens bästa producenter.  Vat 1 Sémillon, Vat 47 Chardonnay, Vat 6 Pinot Noir och Vat 9 Shiraz är lite av Australiska ikonviner, åtminstone Chardonnay'n...  Vat 47 hör nämligen till världens främsta Chardonnay viner.  1979 vann man även Gault Millau vinolympiad (Paris) med sin Vat 6 Pinot Noir 1976 som blev vald till det årets bästa Pinot Noir.  Och då skall man veta att Pinot Noir anses som en olämplig druvsort i Hunter Valley.

-----------------------------------

Central Ranges Zone

Central Ranges Zone (5 223 ha, 2011/12) består av de tre vinregionerna;  Mudgee, Orange och Cowra, som alla tre ligger väster om Great Dividing Range, väster om Sydney.

Druvor efter uppodlad areal 2011/12:
Shiraz 29.8%, Chardonnay 21.2%, Cabernet Sauvignon 20.0, Merlot 9.3%, m.fl.

Mudgee

Mudgee (4500 ha) är ett ofta underskattat område (vinregion) i det som kallas Central Ranges Zone, där också distrikten Orange och Cowra ligger.  Mudgee är förresten Aborginiskt för "nest in the hills" (och har alltså inget med gyttja att göra).  Härifrån kommer kraftiga Shiraz'er och utmärkta viner på Cabernet Sauvignon, Merlot och Chardonnay.  Bäst på Shiraz!

Dessutom är Mudgee den äldsta av Central Ranges vinregioner och vin har tillverkats här ända sedan 1850-talet då man faktiskt "importerade" bönder från framförallt tyskland.  En sådan var Adam Roth som började sin vinproduktion i Mudgee 1858.  Han skapade Craigmoore Vineyard som är Australiens näst äldsta vingård och idag ingår i Poets Corner Winery (ägt av Premium Wine Brands, fd Pernod Ricard - tyvärr). 

Klimatmässigt är här nästan lika varmt (HDD 2050) som i Hunter Valley (HDD 2070) men luftfuktigheten är lägre samtidigt som här regnar väsentligt mindre.  Här ligger nämnligen vingårdarna på de västliga sluttningarna av den skyddande Great Dividing Range.  Vingårdarna är dessutom planterade mellan 450 till 600 möh, vilket till slut gör att skörden, mycket pga kalla nätter, ligger runt en månad efter den i Hunter Valley.  Konstbevattning är ett måste och görs med uppsamlat regnvatten, vatten från borrhål, eller från floden Gudgegong (biflod till Macquarie) som genomskär regionen.

Jordmånen består huvudsakligen av ett ytskikt på ungefär en halvmeter av hård röd och gul duplex (sandblandad loam över lera) och därunder ett lager av grus och lera, vilket i sin tur ligger över ytterliggare ett lager av sandsten, skiffer, fyllit (en sorts skiffer) och kalksten.  Jordmånen anses vara måttligt genomtränglig och väl dränerad.

Mudgee's bidrag i Australiska vinhistorien:  1964 så hittades en främmade druvsort på Craigmoore Vineyard som senare av franska ampellografen Paul Truel identifierades som en virusfri prephylloxera klon av Chardonnay.  Man tror att plantorna härstammar från självaste Clos Vougeot och importerades till Australien redan 1831, plantor som idag utgör en genetisk bas för många av dagens Chardonnay stockar.

Exempel på bra producenter är;  Abercorn Wines, Andrew Harris Wines, Blue Wren Vineyard, Huntington Estate, Poet's Corner Wines (Pernod Ricard), Rosemount Estate (Mountain Blue), m.fl.

Orange

Här i Orange (1300 ha) görs eleganta viner på Chardonnay och fruktdrivna (och balanserade) röda viner på framförallt;  Cabernet Sauvignon, Shiraz och Merlot.  Andra druvors som odlas (och blir till vin) är;  dels de vita;  Sauvignon Blanc och Riesling, och dels de röda;  Pinot Noir och Cabernet Franc. 

Orange är Australiens högst belägna vinregion och ligger på slutningarna av vulkanen Mount Canobolas (Great Dividing Range).  (Mount Canabolas ligger ungefär 5 km sydväst om orten Orange.)  En höjd över havet på mellan 600-1100 m och kalla nätter sägs vara "hemligheten" bakom de oftast bra vinerna.  Definitivt en kallklimats region (HDD 1200-1309) - de högst belägna vingårdarna riskerar faktiskt snö under hela sässongen...

Här finns fyra jordmånstyper;  Kraznozems som är djup väldränerad lera som härstammar från basalt material (mörk grå-svart bergart av vulkansikt ursprung).  Röd-brun lerloam (lera, sand och silt) över lätt lera.  Röd-brun till brun loam över tyngre lera.  Terra rossa jordmån (järnrik lera) över kalksten.

Orange har, i likhet med stora delar av centrala New South Wales, en rik jordbrukstradition som började med att man 1851 hittade guld i Ophir, nordöst om Orange.  Snabb tillväxt och välstånd har följt i dess väg.  När det gäller vinodling så började historien långt senare, nämligen på 1980-talet genom etableringen av Bloodwood Estate.  Sedan dess har stora investeringar gjorts (och fortfarande görs), exempelvis av Rosemount Estate.

När det gäller guld förresten så tog guldrushen aldrig slut - Orange kan nämnligen ståta med att fortfarande ha guld.  Här (i närliggande Cadia) ligger nämligen en stor guldgruva i full drift...

Här finns en jätteproducent som dominerar stort, nämnligen Cabonne Vintners som själva har närmare 900 ha, bestående av flera olika vingårdar (lägen).  Det största har det passande namnet Little Boomey och är på 503 ha.  Ledande vinerna är en serie med namnet Reynolds som lär vara det man ser internationellt.

Exempel på bra producenter;  Bloodwood Estate, Brangayne of Orange, Philip Shaw, Reynolds (Cabonne Vintners), Rosemount Estate (Orange Vineyard), m.fl.

Cowra

Cowra (2000 ha) är ett ung region och planterades först 1973 och är kanske mest känt för att här låg en fångläger för japanska fångar under 2:a världskriget.  Känt dock för den massflykt som gjordes 1944 och gav 231 döda japanska fångar och 4 döda fångvaktare.  Lär vara den största fängelseflykt någonsin...

Vingårdarna ligger på svaga sluttningar (300-350 möh) i en dal väster om Great Dividing Range.  Dalen genomskärs av floden Lachlan och dess biflod Belabula som båda är viktiga förutsättningar för den bevattning som krävs.  Klimatet är varmt och torrt (faktiskt varmare än i Hunter).  Jordmånen varierar mellan kiselrik sand (på backkrönen), röd podsol (på sluttningarna) och väldränerad röd-brun jord (på nedre sluttningar och plattmarken).

Även om här också produceras röda viner så är det vita viner på Chardonnay som är det som gäller.  Man är nämnligen känd just för sina kraftfulla, stöddiga och snabbmognande Chardonnay viner. 

I övrigt så görs här också vita viner på Sauvignon Blanc, Semillon och Verdelho.  Riesling och Gewurztraminer förekommer också.  De fåtaligare röda vinerna görs på framförallt Cabernet Sauvignon och Shiraz.  Även om här också odlas både Pinot Noir, Merlot och Cabernet Franc.  Länge så producerades här inga viner utan druvorna vinifierades på andra håll.

Exempel på producenter är;  Rothbury Estate, Richmond Grove, Waugoola Wines, Windowrie,  m.fl.

-----------------------------------

Big Rivers Zone

Big Rivers Zone (28 991 ha, 2011/12) består de två vinregionerna;  Riverina och Perricoota.

Vi har nu kommit till Australiens vincentra för massproducerade viner, nämligen dom vinregioner som bevattnas av floden Murray, och i viss del också av bifloderna Darling, Murrumbidgee och Lachlan.  De vinregioner det gäller är Riverina i New South Wales, Murray-Darling och Swan Hill i Victoria, och Riverland i South Australia.  Vinregioner som tillsammans utgör närmare 40% av all uppodlad vingårdsareal.

Även om här även görs små mängder kvalitetsviner så är den ingen tvekan om att det är massproducerade "läskedrycker" som dominerar.  Ett exempel på detta är vinet Lindeman Bin 65 Chardonnay som tillverkas i Karadoc (Victoria).  Vinet görs i ståltankar som rymmer 1,5 miljoner liter vin.  Ingen känsla alls annat än att det skall vara rent, neutralt och billigt. Undvik!!!

Hur som helst i New South Wales så består Big Rivers Zone av Riverina (beskrivet mer i detalj nedan) och Perricoota.  För övriga vinregioner se respektive delstat.

Druvor efter uppodlad areal 2011/12:
Shiraz 22.0%, Chardonnay 21.5%, Cabernet Sauvignon 9.2%, Semillon 7.2%, m.fl.

Riverina - Murrumbidgee

Riverina, som omfattar området Murrumbidgee, är Australiens tredje största vinregion (New South Wales största) efter Riverland (SA) och Murray-Darling (VI).

Här är det för torrt och varmt för att odla vin om det inte hade varit för de fyra stora floderna;  Murray, Darling, Murrumbidgee och Lachlan, och de bevattningssystem som finns i anslutning till dessa.

Riverina regionen (13 718 ha, 2003) - Murrumbidgee Irrigation Area - var från början en ökenliknande område innan det mellan 1906-1912, genom ett bevattningsprojekt, förvandlades till bördig mark. Murrumbidgee är idag det kvantitativt största området, men gör mestadels lågkvalitativa vita viner.  Druvor som används är främst Sémillon och Trebbiano.  När det gäller de fåtaligare röda vinerna så görs dom flesta på Shiraz.  En specialitet härifrån är dock högkvalitativa söta botrytiserade viner på Sémillon.

Exempel på bra producenter är;  De Bortoli (Botrytis Semillon), Lillypilly Estate, McWilliam's, Miranda, Riverina Estate, Westend Estate,  m.fl.

-----------------------------------

Southern New South Wales Zone

Southern New South Wales Zone (1 547 ha, 2011/12) består av det tre vinregionerna;  Hilltops, Canberra, Tumbarumba och Gundagai.

Hilltops

Ett liten region (150 ha) som fick pånyttfödelse 1969 då Barwang (eg. Peter Robertson) planterade sina första hektar.  Tanken var att han skulle sälja druvorna vidare, men 1974 då tidpunkten var inne för första årgången slog insekten "frukt flugan" till och karantänregler hindrade vidareförsäljning av druvor.  På sex veckor satte Peter upp en vinproduktionsanläggning och (tro det eller ej) första årgången av hans Cabernet Sauvignon vann en guldmedalj vid National Wine Show i Canberra.  1988 såldes egendomen till McWilliams som för övrigt skulle ha köpt druvorna den där bedrägliga sässongen 1974.

Kontinentalt klimat samtidigt som alla vingårdar ligger på en altitud över 450 möh ger en jämn och lång mognadsperiod.  Både sommar som höst är torra vilket gör att konstbevattning är nödvändigt.

Ett flertal druvsorter odlas men de som hitintills gjort bäst ifrån sig är dels de blåa Cabernet Sauvignon och Shiraz och dels gröna Chardonnay.

Exempel på bra producenter är;  Barwang Ridge, Demondrille, Mc Williams (Barwang), Woodonga Hill, m.fl.

Canberra

Canberra är liten vinregionen (400 ha) som infattar Australiens huvudstad med samma namn.  För det var väl ingen som trodde att Sydney var huvudstad?  Vingårdarna ligger i två grupper, dels en grupp norr om Canberra upp emot och mestadels inne i New South Wales, och dels en grupp som ligger mellan Canberra österut mot sjön Lake George (också det mestadels inne i New South Wales).

New South Wales gränsen?  Canberra ligger nämnligen självständigt i det som kallas Australian Capital Territory - en egen liten stat, på samma sätt som Washington i USA alltså...

Klimatet är kontintentalt och milt (snarare än svalt) för Australien mätt.  Somrarna är heta och torra, vårarna fuktiga (det mesta regnet kommer då) med risk för frost, höstarna är torra och svala, och vintrarna kalla.  Temperaturerna varierar med regionens altituder mellan 500 till 800 möh.  Stor skilland mellan dag och natt temperatur under sommaren - heta dagar - kalla nätter.

De flesta av Australiens vanliga druvsorter odlas här.  De lägre altituderna är lämpligare för Shiraz, Merlot och Cabernet Sauvignon, medan de högre för Riesling och just Pinot Noir.

När det gäller producenter är dom flesta små - typ butiksförsäljning, men sedan år 2000 så finns Hardy's representerade här med sitt Kamberra projekt.  Smaklöst namn förresten då det heter Kamberra Wine Tourism Complex. 

Exempel på bra producenter är;  Brindabella Hills, Clonakilla, Doonkuna, Helm, Lark Hill, m.fl.

 

 

2012-11-23
© Lars Jonsson